藍屋 ~ 老灣仔

作者: 八王爺 發表于 2012-5-24 16:19:47
3458 7
前幾個星期行經灣仔,見到藍屋地下間文物館有開門,入去逛逛。

遠遠望見有少少半新不舊
原來地下有一間文物館

大大個紙版公仔招呼人,勾你入去!

入去右手邊有個酒牌,也有些剪貼相片。
中古味~~

地下有些棺材......唔系,系「攏」...我都唔識寫哩個字。
漆皮「攏」王府床下底都有一個。

長板凳,馬蹄凳....兒時回憶。

最後,節目介召。

後邊街有一間叫大龍鳳的餐廳

哈哈....

評分

查看全部評分

amyfung 發表於 2012-5-24 17:44:31 |顯示全部樓層
真係值得回憶好地方多謝分享.
回復

愛麗絲 發表於 2012-5-25 09:24:57 |顯示全部樓層
那些年,那些事和物,那些人和情,現在已很難找到了,有機會,我也會到那一遊,謝王爺!
回復

jellyfishy 發表於 2012-5-25 09:44:31 |顯示全部樓層
令我想攪番個浪漫灣仔一日遊~~~ 
回復

yeahyeah 發表於 2012-5-25 10:22:52 |顯示全部樓層

灣仔人, 反而唔會特登去行, 以前帶女番學仲一日經過兩轉tim

無錯, 以前住黃大仙, 真系十年都唔會入去黃大仙廟一趟

哩個必然喇!香港人都好少去行金紫荊,太平山,星光大道;一定系外地人先會去觀光丫!  發表於 2012-5-25 10:45
回復

dick168 發表於 2012-5-25 12:16:36 |顯示全部樓層
唔知點解?往日我行過灣仔(電車路修頓球埸對面)的舊舗好有親切感。
回復

八王爺 發表於 2012-5-25 12:25:06 |顯示全部樓層
yeahyeah 發表於 2012-5-25 03:22
灣仔人, 反而唔會特登去行, 以前帶女番學仲一日經過兩轉tim

無錯, 以前住黃大仙, 真系十年都唔會入去 ...

我父母都住黃大仙,依家最憎年三十﹑初一去,因為太多人!
回復

yeahyeah 發表於 2012-5-25 14:42:59 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-5-25 12:25
我父母都住黃大仙,依家最憎年三十﹑初一去,因為太多人!

年卅就唔清楚, 但宜家年初一警方D疏導安排都唔錯, 又唔覺好唔便, 可接受啦
回復