送出黑白放大機及工具

作者: gigabyte 發表于 2012-5-23 18:43:36
6345 56
wct119 發表於 2012-6-1 13:25:03 |顯示全部樓層
想當年,我都用 Lucky 黑白機晒了幾張彩色 8 x 10.
回復

gigabyte 發表於 2012-6-1 15:07:23 |顯示全部樓層
malike 發表於 2012-5-27 20:09
謝謝 gigabyte, 我願意讓給manlokr, 請你們自行安排交收!

明白,

回復

gigabyte 發表於 2012-6-1 15:10:06 |顯示全部樓層
適少少 發表於 2012-5-29 21:31
C 兄請問聲曬黑白相, E+邊樹有藥水賣?

我以前去 士丹利街 買, 可以去問下呀
回復

gigabyte 發表於 2012-6-1 15:14:37 |顯示全部樓層
malike 發表於 2012-5-24 18:27
我有的放大到16x20".  展覽和贈友之用.

我最開心個張有個人咁大, 用地拖上藥水, 好懷念
回復

dick168 發表於 2012-6-1 17:22:23 |顯示全部樓層
我玩乜嘢都好投入好發燒架,而家見到你用地拖上藥水,真係“嘆為觀止”自愧不如,本人真係佩服得五體投地。

我都係玩乜嘢都好投入架... 有D似喎! 哈哈!  發表於 2012-6-18 21:55
回復

gigabyte 發表於 2012-6-18 18:41:04 |顯示全部樓層
這是課程的一部分, 是個導師勁, 跟佢玩都幾開心, 很久了

無廿年都有十五年掛?!!!  發表於 2012-6-18 21:53
回復

gigabyte 發表於 2012-6-18 23:46:18 |顯示全部樓層
gigabyte 發表於 2012-6-18 18:41

應該15年, 個時訂卷紙返泥, 阿sir 都話難
回復

dick168 發表於 2012-6-19 11:06:01 |顯示全部樓層
gigabyte 發表於 2012-6-18 18:41

你就好喇!有個好師父,我就瞎子摸象。最麻煩沖的菲林,卷嗰的菲林入個轆時、成日摺埋晒真係好杤校。
回復

milan080320 發表於 2012-6-19 21:55:48 |顯示全部樓層
dick168 發表於 2012-6-19 11:06
你就好喇!有個好師父,我就瞎子摸象。最麻煩沖的菲林,卷嗰的菲林入個轆時、成日摺埋晒真係好杤校。 ...

買一捲最便宜的菲林練習一下先
新手最好用ap膠沖罐,捲底片少撻q
回復

dick168 發表於 2012-6-20 08:58:06 |顯示全部樓層
milan080320 發表於 2012-6-19 21:55
買一捲最便宜的菲林練習一下先
新手最好用ap膠沖罐,捲底片少撻q

買一捲最便宜的菲林練習一下先?

我地呢的咁慳家嘅人,點會買捲菲林去練習吓ar,嗰鎮時買部窮人Lica,唔記得乜嘢牌子嘅德國相機,就用咗兩個月人工三佰幾蚊lar,買捲135菲林返嚟入落去,本來只得三十六格嘅,都要小心慢慢入偷到三十八格,都唔知幾慘呀!
回復

Sergio 發表於 2012-6-20 10:29:50 |顯示全部樓層
dick168 發表於 2012-6-20 08:58
買一捲最便宜的菲林練習一下先?

我地呢的咁慳家嘅人,點會買捲菲林去練習吓ar,嗰鎮時買部窮人Lica,唔 ...

哈哈~~ 我以前也做過同樣的事情.  回想起也很有趣的事.  現在已經是數碼年代.  不過有很多影相發燒友, 也熱愛影菲林, 因菲林影出來的味道是數碼機做不到.  
現在d Lecia 境頭及相機還值錢過d黃金.  
回復

dick168 發表於 2012-6-20 15:01:50 |顯示全部樓層
Sergio 發表於 2012-6-20 10:29
哈哈~~ 我以前也做過同樣的事情.  回想起也很有趣的事.  現在已經是數碼年代.  不過有很多影相發燒友, 也 ...

菲林機由135、120、雙反、單反、摩打機,長鏡、短鏡、測光表、測距表等等喺咁玩落去(未能盡錄),直到而家由單反改咗名叫做單眼嗰的數碼機。不過到最後都係揸著部S III影吓就算,唔使攪咁多嘢ar嗎。
回復

malike 發表於 2012-6-20 15:11:07 |顯示全部樓層
dick168 發表於 2012-6-20 15:01
菲林機由135、120、雙反、單反、摩打機,長鏡、短鏡、測光表、測距表等等喺咁玩落去(未能盡錄),直到而 ...

你所講的135、120、雙反、單反、摩打機,長鏡、短鏡、測光表......
我都有, 亦都入晒儲物櫃, 最常用的是近年的傻瓜機一部而已... 哈哈哈!
回復

Sergio 發表於 2012-6-20 15:12:54 |顯示全部樓層
dick168 發表於 2012-6-20 15:01
菲林機由135、120、雙反、單反、摩打機,長鏡、短鏡、測光表、測距表等等喺咁玩落去(未能盡錄),直到而 ...

師兄睇來你也很熱愛拍照, 什麼種類的相機鏡頭也被你一雙手測試過.  

不過拍照是一種樂趣, 可以拍下某時某刻的情境, 閒時拿出舊照來回味下也回想起生活的一點一滴.
回復

malike 發表於 2012-6-20 15:23:59 |顯示全部樓層
Sergio 發表於 2012-6-20 15:12
師兄睇來你也很熱愛拍照, 什麼種類的相機鏡頭也被你一雙手測試過.  

不過拍照是一種樂趣, 可以拍下某時 ...

每到瘋狂難自拔!!!
見笑見笑!
回復

Sergio 發表於 2012-6-20 15:31:59 |顯示全部樓層
malike 發表於 2012-6-20 15:23
每到瘋狂難自拔!!!  
見笑見笑!

能找到自己的興趣, 瘋狂難自拔也值得的.  
回復

dick168 發表於 2012-6-20 17:04:03 |顯示全部樓層
malike 發表於 2012-6-20 15:11
你所講的135、120、雙反、單反、摩打機,長鏡、短鏡、測光表......
我都有, 亦都入晒儲物櫃, 最常用的是 ...

你用DC傻瓜機已經好好lar,我用手機嚟影相喳。
回復

malike 發表於 2012-6-20 17:07:08 |顯示全部樓層
dick168 發表於 2012-6-20 17:04
你用DC傻瓜機已經好好lar,我用手機嚟影相喳。

我的手機祇有300萬像素, 質量過唔到自己嘛。
回復

dick168 發表於 2012-6-20 17:08:50 |顯示全部樓層
Sergio 發表於 2012-6-20 15:12

不過拍照是一種樂趣, 可以拍下某時 ...

千其唔好叫我做師兄呀!影咗幾十年相都係手振振架,全靠用腳架喳。

依家d相機有好多防手振啦. 絕對不是問題阿師兄.  發表於 2012-6-20 17:50
回復

dick168 發表於 2012-6-20 17:18:37 |顯示全部樓層
malike 發表於 2012-6-20 17:07
我的手機祇有300萬像素, 質量過唔到自己嘛。

唔係ar馬!起碼都要用800萬像素lar
回復