請提供av渡暑方法 !!

作者: nickyhk 發表于 2008-4-8 00:50:56
19331 73
lammanfung 發表於 2008-4-9 21:50:12 |顯示全部樓層
原帖由 Fleur 於 2008-4-9 10:19 發表

我都想知那些品種熱不得,我家有2X盤AV,是3月在花展跟發叔買的,謝謝!

其實我都不是很清楚,但我知道大部分的班葉都受不了悶熱的天氣。有時候還要看個別AV而定。還是留給專家說吧!
回復

比得大帝 發表於 2008-4-9 23:05:50 |顯示全部樓層
我認識有花友長開冷氣, 不過我就冇咁豪, 唯有度過屋企那兒最不熱, 就把花搬到那兒, 加埋個風扇囉, 不過開風扇就唔可以直吹d花.
回復

JenniferC 發表於 2008-4-9 23:08:16 |顯示全部樓層
我家的窗都是向南,而且冇其他位置安置佢地‧‧‧
放在公司的兩盆伊利莎伯已長至接近它們的標準大小,不能將全箱堇兒拿回公司了。
我都有考慮用雪種,唔知放係下圖膠箱與隔水盆之間(紅箭咀)會否太近?會否出問題呢?

回復

比得大帝 發表於 2008-4-9 23:29:03 |顯示全部樓層
原帖由 JenniferC 於 2008-4-9 23:08 發表
我家的窗都是向南,而且冇其他位置安置佢地‧‧‧
放在公司的兩盆伊利莎伯已長至接近它們的標準大小,不能將全箱堇兒拿回公司了。
我都有考慮用雪種,唔知放係下圖膠箱與隔水盆之間(紅箭咀)會否太近?會否出問題呢?
http:/ ...

我諗好少人有放雪種的經驗, 實際效果如何也不知, 可以放支溫度計度下, 不過如果用個箱來保持低溫而焗住佢, 可能會焗死.
回復

GMT+8 發表於 2008-4-9 23:36:21 |顯示全部樓層
雪種最好放係上面, 因為冷空氣是向下沉的, 另外你可以去睇下一d 養蟲蟲既forum, 佢地有好多方法幫蟲蟲避暑的.
可以去睇下 (註: 小朋友, 心志不成熟及欠缺判斷力人仕最好別去看) http://insectforum.no-ip.org/god ... um=7&topic=2065
回復

JenniferC 發表於 2008-4-10 01:05:07 |顯示全部樓層
原帖由 GMT+8 於 2008-4-9 23:36 發表
雪種最好放係上面, 因為冷空氣是向下沉的, 另外你可以去睇下一d 養蟲蟲既forum, 佢地有好多方法幫蟲蟲避暑的.
可以去睇下 (註: 小朋友, 心志不成熟及欠缺判斷力人仕最好別去看) http://insectforum.no-ip.org/gods/ ...

這個我知道,原理同電腦case箱水冷系統差不多,水冷系統好貴…電費更貴…
所以我冇買黎安落我個仔度(我個仔==>>>我部電腦)
我個膠箱一直冇蓋實的,只是斜放膠箱面餘兩個角比窗口的風吹入去的,只有砍頭才蓋正個箱蓋,唔啪實的。
雪種,係wor,冷空氣是下降的,不過…
在家中我是將它們這樣放的,出面冇位了…

回復

蠍子仔 發表於 2008-4-10 12:28:55 |顯示全部樓層
開左洗手間同櫥房的抽氣扇
令風由廳的窗口入再經洗手間和櫥房抽氣扇出
我住咁耐都系咁做,
空氣又流通,用電又不貴
養猫養狗,種花種草,水草蝦仔都系咁生,
人仔都養大2件
回復

lammanfung 發表於 2008-4-10 12:31:23 |顯示全部樓層
原帖由 蠍子仔 於 2008-4-10 12:28 發表
開左洗手間同櫥房的抽氣扇
令風由廳的窗口入再經洗手間和櫥房抽氣扇出
我住咁耐都系咁做,
空氣又流通,用電又不貴
養猫養狗,種花種草,水草蝦仔都系咁生,
人仔都養大2件 ...

對啊,空氣流通是最為重要的。
回復

chris 發表於 2008-4-10 14:27:19 |顯示全部樓層
原帖由 JenniferC 於 2008-4-10 01:05 發表

這個我知道,原理同電腦case箱水冷系統差不多,水冷系統好貴…電費更貴…
所以我冇買黎安落我個仔度(我個仔==>>>我部電腦)
我個膠箱一直冇蓋實的,只是斜放膠箱面餘兩個角比窗口的風吹入去的,只有砍頭才 ...

係夏天三十幾度時候, 不要把av敦入膠箱, 實死無生, 一定要夠通風才可以, av 最怕悶熱的
回復

chris 發表於 2008-4-10 14:30:19 |顯示全部樓層
我的就簡單好多, 用廳部大風扇吹, 買了個時間制o黎控制開闢, 去街都唔怕
回復

比得大帝 發表於 2008-4-10 14:40:22 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-4-10 14:30 發表
我的就簡單好多, 用廳部大風扇吹, 買了個時間制o黎控制開闢, 去街都唔怕

長開大風扇要小心, 好易過熱燒馬達, 特別是什牌嘜, 用時間制嚟控制電風扇要清楚時間制的瓦數負荷是否足夠
回復

南瓜妹 發表於 2008-4-10 14:46:21 |顯示全部樓層
去年夏天一个多月不在家,由我老公帮忙照顾,回来只剩下一盆,今年特意做了个玻璃缸放它们,看来还是不行啊。
我目前用的是线吸法给水。
回復

markc 發表於 2008-4-10 15:03:23 |顯示全部樓層
我今年第一次比較大規模的種AV和Chirita啊。震嗮啊。
致冷晶片我有用過。關鍵在。。。。你個散熱片要夠大囖。唔係佢制造出黎的熱能夠用黎煎蛋。熱表面同冷表面溫度差不遠。(都好熱)。最后轟一聲致冷晶片爆裂咗。如果貼熱表面落果大鐵架上就唔同啦。凍到結霧水啊。但係長時間用會有什么效果我唔知道。怎樣讓AV享受到這服務我也沒概念。

回復

Fleur 發表於 2008-4-10 15:28:33 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-4-10 12:31 發表

對啊,空氣流通是最為重要的。

同意,我種的av全放在window邊,只是夏天晚上當我睡覺時才有冷氣嘆
回復

Tiger 發表於 2008-4-10 19:29:20 |顯示全部樓層
第一年種av, 想問天氣熱得濟, av受唔住時有咩徵狀?
回復

爱哥 發表於 2008-4-10 19:46:35 |顯示全部樓層
学习了。希望我的堇安全度夏。
回復

chris 發表於 2008-4-10 20:34:55 |顯示全部樓層
原帖由 Tiger 於 2008-4-10 19:29 發表
第一年種av, 想問天氣熱得濟, av受唔住時有咩徵狀?

最常見的是d 葉變黑, 有時仲會係中心點變, 真係好大鑊, 要同佢切頭先救到番
回復

南瓜妹 發表於 2008-4-11 09:27:36 |顯示全部樓層
斑叶现在就要开始施氮肥消斑啦,不然渡夏很危险
回復

Tiger 發表於 2008-4-11 11:25:54 |顯示全部樓層

回復 37# 的帖子

明白了.由中間開始變就真係好難攪喎.
回復

nickyhk 發表於 2008-4-11 12:28:19 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-4-10 14:30 發表

時間制好似有電子同機械係唔係呀 ?  會唔會好危險架 ??
回復