艾草是否有好多種?

作者: sheetaada 發表于 2012-5-20 00:29:39
4705 7
我想問艾草是否有好多種的AR!
我而家在社區園圃種既..係插枝種的...D枝係街市山草藥檔買的..一枝枝葉的
BUT我另在花墟買左種艾草種子
種出來係另一隻的是否可以食用的AR
適少少 發表於 2012-5-20 07:32:38 |顯示全部樓層
播種未試過
但, 我插枝條的葉樣, 大不相同
回復

菲愛花 發表於 2012-5-20 08:18:15 |顯示全部樓層
我地客家人喜歡用雞糞滕做茶果(清明仔)外,亦喜歡用艾草(又稱五月艾)我所知都有3種,葉形大小的分別,而其他中文名稱︰艾蒿,白蒿,白艾,艾,冰台,灸草,黃草,五月艾;係非常容易繁殖。

可參巧浸會大學中藥植物數據庫︰
http://libproject.hkbu.edu.hk/wa ... word=herb_id=D00678
回復

cklife 發表於 2012-5-20 08:55:39 |顯示全部樓層
我記得...我係花墟都見到有賣種籽...
曾經睇過包裝,佢寫個名係香艾...寫明係帶檸檬味...
明顯同街市或我係田見到既唔同...

我諗係唔同品種...是否可以食用...要問番廠家...或店舖..
回復

sheetaada 發表於 2012-5-20 17:49:48 |顯示全部樓層
菲愛花 發表於 2012-5-20 08:18
我地客家人喜歡用雞糞滕做茶果(清明仔)外,亦喜歡用艾草(又稱五月艾)我所知都有3種,葉形大小的分別,而其 ...

咁你有冇種過我那些AR?
回復

菲愛花 發表於 2012-5-23 11:39:14 |顯示全部樓層

我種呢盆好似吾多似你個一盆,但係你個盆只係初苗只得一對本葉,有無種子封套看看?當然最好問返花墟店舖!
回復

lvemoe 發表於 2012-5-24 12:18:42 |顯示全部樓層
係有好多種, 如果藥材個D, 就睇下藥材鋪的貨對比下
因為好多人都會叫某D, 做艾草,
花墟人都未必肯定得到, (我覺得啦)
用落身上, 又唔知會唔會唔同噃

香港可參考上面, 菲愛花 所提供的浸大,
我以前查野係去台灣既大學, 或者台灣官方既農業機構的
大陸野就唔會信架啦
回復

sheetaada 發表於 2012-5-24 12:32:18 |顯示全部樓層
我都係決定唔食用了..因同街買的不同,反而在台灣的見到有尖而長的艾草種子..呢個個樣似d了
回復