Hi-Fresh 一問

作者: smoffy 發表于 2012-5-19 11:23:06
4794 8
前幾天在某花店買得這一瓶粉狀物,店員聲稱這是 Hi-Fresh
但爬文發現與大家所講的 Hi-Fresh 在包裝上不同,想請教各位
這是不是 Hi-Fresh ? 一或成份相同但只是不同牌子 ?
可以同 Hi-Fresh 一樣用法 ? 謝謝

george 發表於 2012-5-19 11:32:50 |顯示全部樓層
這不是 Hi-Fresh, 是 Re-Fresh , 比 Hi-Fresh 更幼細的粉末,主要是開水澆葉面,
http://www.softsilica.com/02engei/1lineup/4refresh.html
用途可從日文漢字略知一二。

噢,原來係咁,謝謝 :D  發表於 2012-5-19 11:37
回復

Dreamer 發表於 2012-5-19 11:51:01 |顯示全部樓層
george 發表於 2012-5-19 11:32
這不是 Hi-Fresh, 是 Re-Fresh , 比 Hi-Fresh 更幼細的粉末,主要是開水澆葉面,
http://www.softsilica.co ...

換言之可以這樣說嗎?

Hi-Fresh 幫助泥中根部發展
Re-Fresh 促進葉的光合中用
回復

gigilau 發表於 2012-5-19 12:10:47 |顯示全部樓層
噢,即功用唔同?
回復

sandylam 發表於 2012-5-19 12:18:46 |顯示全部樓層
G大,那麼re-fresh是否可以一樣用在切葉時切口的位置嗎?
以前花寶沒散裝hi-fresh,我用量少,於是有花友送了一小瓶re-fresh給我用,花寶店員說都可以用在切口上,我一直這樣用。

re-fresh, hi-fresh 和 美能安A 是同一種物質,主要分別在顆粒大小.  發表於 2012-5-19 20:38
回復

劍狼 發表於 2012-5-19 13:09:22 |顯示全部樓層
re-fresh 都有促根和防菌的功能, 還可以防蟲害, 依使用方法用就可了.

睇落都幾好用, 請問幾多$ ?

我買$50,之後行花X見賣$38  發表於 2012-5-19 18:50
回復

btau 發表於 2012-5-19 14:02:35 |顯示全部樓層
劍狼 發表於 2012-5-19 13:09
re-fresh 都有促根和防菌的功能, 還可以防蟲害, 依使用方法用就可了.

睇落都幾好用, 請問幾多$ ? ...

一樽 六,七十蚊,唔好以為好貴,因為買一樽就夠你用幾年。

之前已買左一樽hi-fresh, 唔知幾多年先用得完.  發表於 2012-5-19 14:11
回復

george 發表於 2012-5-19 21:57:12 |顯示全部樓層
嚴格來說 Re Fresh 使用在葉子上,可起促進葉子光合作用使植株更強壯、預防蟲菌等...之效;
Hi Fresh 則使用於一般澆灌、由根系吸收...
但佐治通常都是清一色使用 Hi Fresh, Re Fresh也只是有一次Hi Fresh售罄才買來頂當
回復

sandylam 發表於 2012-5-20 01:58:14 來自手機 |顯示全部樓層

同一成份就好了。
我有得用就得,唔係咁講究既。
我好鬼懶,加料去淋花噴葉我一向都無做。
回復