百合雜錦

作者: 馬修 發表于 2012-5-18 01:56:50
1483 11
今年第一次買百合球返黎種. 都買左唔少品種 見到有就買喇~ 不過地方有限而且要用好多泥又要搵垃圾桶改裝 好麻煩
所以最後都唔係買左好多返黎  第一年都算有D 野睇  當然有D 真係失敗左 爛球消苞都有~ 唯有下次好好控制喇~
E+ 有3棵已經開左

Lilium White Heaven

生得唔高 得一朶花  好過無~

Lilium Cancun

E個開得唔太好..  4朶花有3朶 好快謝  得返E個比較好

Lilium triumphator

開得最好果個黎架喇 有6朶花

多謝欣賞~  

評分

查看全部評分

hmglzy 發表於 2012-5-23 08:21:08 |顯示全部樓層
真漂亮,赞!
回復

fnv234 發表於 2012-5-28 00:23:30 |顯示全部樓層
Triumphator真係好正嘅品種,花大又香
6朵開得好勁呀,我果D最多得3朵,大嘅球比晒人XD
回復

馬修 發表於 2012-5-28 00:58:28 |顯示全部樓層
fnv234 發表於 2012-5-28 00:23
Triumphator真係好正嘅品種,花大又香
6朵開得好勁呀,我果D最多得3朵,大嘅球比晒人XD ...

上次係你果到買既百合都差唔多開哂喇~ 遲D 再放埋D 相上黎~  
不過始終仲係掌握唔到~有2棵消苞~ 可能同近排落得多雨~  D 泥成日濕住有關
回復

malike 發表於 2012-5-28 10:14:14 |顯示全部樓層
好靚呀!
回復

jeffreyngcm 發表於 2012-5-29 16:01:11 |顯示全部樓層
讚一個
回復

太陽鳥 發表於 2012-6-4 21:26:05 |顯示全部樓層
馬修兄: 無怪得你由得d瓶瓶變野草啦! 種到d百合這麼靚 。。。他們是否很香很香呢!
回復

馬修 發表於 2012-6-6 01:30:29 |顯示全部樓層
多謝各位欣賞  
最近開完既Lilium Manissa

d 黃色都幾好~ 都好鍾意~
回復

馬修 發表於 2012-6-6 01:35:20 |顯示全部樓層
太陽鳥 發表於 2012-6-4 21:26
馬修兄: 無怪得你由得d瓶瓶變野草啦! 種到d百合這麼靚 。。。他們是否很香很香呢! ...

瓶子草一向都係野放 咁多年都未見過佢會曬燶 咁樣先可以種得靚
反而夾仔某D 園藝種係唔可以曬太過熾熱既陽光~ 因為會曬燶

回復

031504 發表於 2012-6-6 01:37:48 |顯示全部樓層
係室內種?
有陽光嗎?
回復

馬修 發表於 2012-6-6 01:39:36 |顯示全部樓層
031504 發表於 2012-6-6 01:37
係室內種?
有陽光嗎?

D 百合都係放出露天種植 開花時先搬佢入黎欣賞~ 開完又要掟返佢出去養球
回復

太陽鳥 發表於 2012-6-6 21:02:22 |顯示全部樓層
馬修 發表於 2012-6-6 01:39
D 百合都係放出露天種植 開花時先搬佢入黎欣賞~ 開完又要掟返佢出去養球

你寫D 詞句令我幻想似你D 後宮佳麗,給你 "馬修皇上" 進宮 納福,之後返回後欄療養
回復