終於搵到兇手啦

作者: agnespoon 發表于 2008-4-7 16:21:36
3322 28
之前換左泥後, 原本好硬好健康既莖冇啦啦軟晒, 好似就黎死咁款. 前2日我去蘭姐度再買左幾盆迎既av bb苗果時, 我就請較下蘭姐啦, 佢話好可能係因為出面買果d泥冒酸性太高, 唔適合種av, 而且佢仲叫我將岩岩買返去既av唔洗換盆, 殺菌同殺蟲, 最好10日先淋一之水, 仲要等佢3左花後先好換泥喎. 咁我返到去就啦啦聲將我之前換錯泥果d立即換返係蘭姐度買果d泥啦, 點知換完泥之後一日, 真係立即變返晒硬, 真係好神奇呀, 哈哈! 不過可惜有3盆換得太遲, 已經救唔返啦.
agnespoon 發表於 2008-4-7 16:25:18 |顯示全部樓層
補充返多少少資料先, 之前我買左唔岩用果包泥係惠康度買架, 仲要寫明係紫羅蘭專用泥添呀, 真係比佢激死, 所以大家千祈唔好中招呀.
回復

heiheimama 發表於 2008-4-7 16:34:44 |顯示全部樓層
所以,唔好貪平,超市十元八塊d泥係信唔過.我一直自己溝泥用,從未試過出問題.~
回復

agnespoon 發表於 2008-4-7 16:42:14 |顯示全部樓層
我依家係蘭姐度買左2大包, 應該好夠用, 哈哈!
回復

lammanfung 發表於 2008-4-7 16:49:36 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-7 16:34 發表
所以,唔好貪平,超市十元八塊d泥係信唔過.我一直自己溝泥用,從未試過出問題.~

這真的是至理名言。在旺角花墟,應該只有蘭姐那裡的比較安全。我的是從Kenny那裡大量購入,再加點其他才用的。
回復

cheong 發表於 2008-4-7 17:15:01 |顯示全部樓層
我暫時都係用花x 果d三合一泥, 都無問題, 普通花花都係用番惠康泥, 最多都係溝多少少珍珠石, 都ok
回復

raccoon 發表於 2008-4-7 17:42:00 |顯示全部樓層
我普通花用bun bun紫羅蘭泥,貪佢疏水。AV同岩桐用花寶三合一,因為懶!哈哈
回復

heiheimama 發表於 2008-4-7 17:46:12 |顯示全部樓層
花寶3合一都ok,不過加返少少珠石會好d.
回復

Ginny 發表於 2008-4-7 17:50:11 |顯示全部樓層
我都用花寶3合一, 貪方便 !!
回復

kong 發表於 2008-4-7 18:06:22 |顯示全部樓層
原帖由 agnespoon 於 2008-4-7 16:21 發表
之前換左泥後, 原本好硬好健康既莖冇啦啦軟晒, 好似就黎死咁款. 前2日我去蘭姐度再買左幾盆迎既av bb苗果時, 我就請較下蘭姐啦, 佢話好可能係因為出面買果d泥冒酸性太高, 唔適合種av, 而且佢仲叫我將岩岩買返去既av唔洗換盆, 殺菌同殺蟲, 最好10日先淋一之水, 仲要等佢3左花後先好換泥喎. 咁我返到去就啦啦聲將我 ...

我就有所保留!
事實是要換泥,隔離嫁! 中過招嘅花友都唔少,唔好掉以輕心!
10日淋一次水? 冬天夏天都有唔同,要視乎天氣,濕度,以及泥的疏水與否,自己經驗最可靠.
回復

jellyfishy 發表於 2008-4-7 18:20:26 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2008-4-7 18:06 發表

我就有所保留!
事實是要換泥,隔離嫁! 中過招嘅花友都唔少,唔好掉以輕心!
10日淋一次水? 冬天夏天都有唔同,要視乎天氣,濕度,以及泥的疏水與否,自己經驗最可靠. ...

此言甚是.
特別係一些混有不同花種的花店買av, 好多時不是av本身有蟲,可能係放在同一店內的其他花有蟲時,都會野左落av度架.
換泥和隔離係最基本的做法.
還有,用珠石的多少也要視乎本身的種植環境. 如水母放在 office 的av,因office較乾燥,盆花四天左右就乾到輕飄飄,但放在家中的av,濕度高,有時個多星期也不用淋水.
只要記著av愛大乾大濕,七成以上植料乾喇,個盆都好輕下,咁就係時候淋水.
淋水呢家野的確係要時間和心力去體會,大家多多學習啊~
回復

樂峰寶箱 發表於 2008-4-7 23:47:31 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-4-7 18:20 發表

此言甚是.
特別係一些混有不同花種的花店買av, 好多時不是av本身有蟲,可能係放在同一店內的其他花有蟲時,都會野左落av度架.
換泥和隔離係最基本的做法.
還有,用珠石的多少也要視乎本身的種植環境. 如水母放在 office 的a ...

多謝你們的善意分享 我把公司的花搬回家差不多一個月了,還未能掌握光照和澆水呢!不過我會繼續努力。
回復

agnespoon 發表於 2008-4-7 23:50:17 |顯示全部樓層
花寶3合1泥可以係邊度買呀?
回復

Tony 發表於 2008-4-7 23:53:26 |顯示全部樓層
我用"發"泥種av,好好,冇咩問題
回復

樂峰寶箱 發表於 2008-4-7 23:53:30 |顯示全部樓層
花墟花寶。
回復

maywong918 發表於 2008-4-7 23:55:07 |顯示全部樓層
原帖由 agnespoon 於 2008-4-7 23:50 發表
花寶3合1泥可以係邊度買呀?

話明花寶3合1泥就當然係花寶喇~
回復

agnespoon 發表於 2008-4-7 23:55:39 |顯示全部樓層
kong, kim,

我係蘭姐度買既花暫時就未見有蟲or有菌, 不過之前係繽x度買左果3種超市品種av已經差唔多死晒, 因為佢地一唔係有蟎,就有菌同蟲. 救都救唔返, 最唔抵既係果時我唔知要將佢地隔離, 所以搞到我有3盆迷你av都中左招, 依家仲係搶救中, 有d已經救唔返.
回復

agnespoon 發表於 2008-4-7 23:57:14 |顯示全部樓層
原帖由 樂峰寶箱 於 2008-4-7 23:53 發表
花墟花寶。

thx!樂峰寶箱
回復

agnespoon 發表於 2008-4-7 23:58:37 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-4-7 23:55 發表

話明花寶3合1泥就當然係花寶喇~

我前幾日去過, 不過冇留意佢d泥, 只係佢度買左支殺蟲殺菌及殺蟎既藥咋.
回復

cheong 發表於 2008-4-8 02:18:43 |顯示全部樓層
原帖由 agnespoon 於 2008-4-7 23:58 發表

我前幾日去過, 不過冇留意佢d泥, 只係佢度買左支殺蟲殺菌及殺蟎既藥咋.

我今去b&q, megabox個間大傢俬店, 無三合一泥, 但係就有齊花寶o既珠石, 金泥同泥, 可以自己溝, 價錢仲同花寶一樣
回復

12下一頁