香蜂草有蟲?? 唔知點算呀! >"<

作者: donnaho7 發表于 2012-5-14 21:37:53
2410 4
上星期剛買既香蜂草, 今日摘葉時, 竟然發現一條條約1mm長既細長昆蟲仔, 本來唔郁的, 跌左落紙巾度, 隻手移埋去就突然識飛飛走左!!! @0@!!!
我想問下係咪真係蟲呀???
D人又話香蜂草驅蟲既 --- 點解會有蟲架?! >"<

我D葉會食用的, 本來要用天然施肥, 聽聞可以用辣椒/薑/蒜頭搞碎加水噴上葉度除蟲...
不過似乎香蜂草既葉唔可以直接受水...唔係會變成黑色一dat dat喎....! >"<

咁點算呀??? >"<
donnaho7 發表於 2012-5-15 15:36:11 |顯示全部樓層
可唔可以有人答下我呀....
回復

孖吉 發表於 2012-5-15 16:12:32 |顯示全部樓層
又冇相,只係你講有蟲,咁邊個可以答到你點解有蟲呢?
一般香草係可以驅蟲,即係啲蟲少啲,但唔係代表絶對冇蟲啵~
你去查吓香蜂草的名稱由來就知,如果冇蟲就唔會叫做香蜂草啦!
而且如果所有的蟲係怕佢怕得咁緊要嘅,去邊度搵昆蟲同佢傳花粉呢?

既然見到香草都有蟲,你重信啲乜椒物蒜可以驅蟲?(係某啲情況有用,不過係有學問咖,你連有乜嘢蟲都唔知,箋搞~)

如果情況唔係嚴重 (唯一一隻都走埋,連相都影唔到),咪由得佢攞!到真係有蟲患的時候,影張相上嚟俾大家睇過,到時再研究過啦~

回復

草民 發表於 2012-5-15 16:21:35 |顯示全部樓層
靜雞雞話你知,其實D蟲係食得架。

呵呵呵~ 呢個係事實~ XDDD  發表於 2012-5-15 16:23
回復

eri 發表於 2012-5-16 22:26:14 |顯示全部樓層
毛毛虫好鍾意食香蜂草嫁, 我的本來好大盤, 比佢食咗大部份.
回復