新手求救 P. agnata x P.jaumavensis

作者: 草紙 發表于 2012-5-14 11:15:11
1986 5
新手求救啊T_T
上個星期買的P. agnata x P.jaumavensis
唔知點解有d葉慢慢乾枯啊
乾既葉係一d最底層既葉,
或者係一d疊住左既葉, 疊住人果塊無事,俾人疊住果塊慢慢乾枯....
求救啊...圖中果塊係第4塊了....

資料如下
-18w x3 T5管, 光管與泥面距離約7寸, 7am-10pm 1日15hrs燈照
-窗口位, 所以同時有太陽光, 不過就隔左塊玻璃窗囉
-應該都ok通風嫁~窗口位麻, 琴日仲加左2把電腦風扇仔~輕輕的吹~(不求降溫, 只求通風)
-溫度 全日28-30度, 無冷氣, 加左風扇後 27-29度= =" 半夜溫度我無留意 haha
-屈銀紙蒸餾水~泥面乾哂先淋水, 大概係3日左右啦, 慢慢由泥面淋, 好肯定無淋到葉~淋完盆底隻碟流出黎既水我會倒左去
-植料同盆都無換過

第一次種~~有咩唔岩請指教呢~~~
14-5-2012 p.jpg

mwmw1997 發表於 2012-5-14 16:49:01 |顯示全部樓層
比人蓋住果d枯左唔係正常既咩?_?
回復

草紙 發表於 2012-5-14 16:50:50 |顯示全部樓層
mwmw1997 發表於 2012-5-14 16:49
比人蓋住果d枯左唔係正常既咩?_?

唔知啊...最近先接觸食蟲植物咋~里粒ping都係上星期先買-"-
回復

mwmw1997 發表於 2012-5-14 17:26:21 |顯示全部樓層
草紙 發表於 2012-5-14 16:50
唔知啊...最近先接觸食蟲植物咋~里粒ping都係上星期先買-"-

好似係塊葉老左就會枯,自然現象(好似係)
回復

eddie88 發表於 2012-5-14 20:02:33 |顯示全部樓層
mwmw1997 發表於 2012-5-14 17:26
好似係塊葉老左就會枯,自然現象(好似係)

Agree X 2
回復

mingfunming 發表於 2012-5-30 13:58:03 |顯示全部樓層
見其他師兄講, 碟底常有水浸住, 它不是要濕度高嗎?
回復