Plasma 壞了

作者: 比得大帝 發表于 2008-4-7 12:19:40
3631 26
Plasma壞了, 好像没有電到, 冇咗STANDBY的紅燈
42吋, 日立
三年前買>30,000
冇續保養
叫日立來看: 出勤450+100(離島), 換PARTS手工+1500, 未計PARTS
去街市電器補: 果條粉皮只問甚麼牌子, 多少吋, 看也不看就話最少幾千
如果找日立續保, 唔得, 因為已過續期, 就算得, 年費2000

買部42吋PANASONIC, 11,300, 五年保養, 包換PARTS
買部42吋PIONEER, 14,500, 三年保養,  包換PARTS

兩部機拍埋一起比較, 好辛苦才覺得PIONEER立體感好D, 多4千幾值唔值?

部日立個樣好新, 新的一樣, 應該點處置, 唔想咁折墮掉佢向垃圾站

八王爺 發表於 2008-4-7 12:37:51 |顯示全部樓層
已 經 唔係聽到第一个 人话 pasma 剛用夠3年就 即坏!
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-4-7 14:40:15 |顯示全部樓層
我老細買過2部都係2-3年壞咗,所以今年改買LCD,希望襟D
佢舊個部叫個收買佬$1000收咗
回復

orchids 發表於 2008-4-7 16:49:37 |顯示全部樓層
唔知係唔係太新的產品未穩定,我有位朋友幾年前用萬幾蚊買部pasma,剛過保用期(好似冇3年,2年都唔知有冇)就壞,整番比左幾千,但用多年多再壞.
我弟弟買的LCD用左年幾,就變午夜兇鈐,半夜自動開機
回復

比得大帝 發表於 2008-4-7 17:09:17 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-4-7 16:49 發表
唔知係唔係太新的產品未穩定,我有位朋友幾年前用萬幾蚊買部pasma,剛過保用期(好似冇3年,2年都唔知有冇)就壞,整番比左幾千,但用多年多再壞.
我弟弟買的LCD用左年幾,就變午夜兇鈐,半夜自動開機 ...

我諗買電器呢家嘢好撞手神, 我識好多第一期就買了薄機的, 用咗好幾年都冇事, 我同期買咗個什嘜LCD俾我舅仔, 佢日夜煲機, 呢家一D事都冇.
回復

Exodus 發表於 2008-4-7 18:04:05 |顯示全部樓層
.................咩係pasma= =
回復

比得大帝 發表於 2008-4-7 19:12:59 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2008-4-7 17:58 發表
喂喂 ~ 你班知識份子咪教壞細路至得架, 咁鬼求其 ...

係 Plasma TV 呀 ~

唔好意思, 係我串錯先, 搞到其他人跟埋, sorry

回復

Exodus 發表於 2008-4-7 21:11:32 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-4-7 19:12 發表

唔好意思, 係我串錯先, 搞到其他人跟埋, sorry

詭異在於全部人一齊錯
回復

比得大帝 發表於 2008-4-8 10:34:41 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2008-4-7 21:11 發表

詭異在於全部人一齊錯

唔係乜嘢詭異嘢, 係其他人俾我誤導咗啫
回復

藍天使 發表於 2008-4-8 12:09:13 |顯示全部樓層
幾萬蚊一部機3年就壞, 真係慘, 想環保d 整返但係睇黎好唔著數.  以前d 機幾千蚊, 起碼睇到十幾年.  
回復

比得大帝 發表於 2008-4-8 12:17:41 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2008-4-7 17:58 發表
喂喂 ~ 你班知識份子咪教壞細路至得架, 咁鬼求其 ...

係 Plasma TV 呀 ~

衰人阿行, PM我等我靜鷄鷄改咗去, 唔多覺嘛, 攪到全城討論點解錯, 瘀到痺  

ANYWAY, THANKS.

回復

比得大帝 發表於 2008-4-8 14:55:27 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2008-4-8 12:39 發表

係我錯係我錯 ... 點知D o靚仔扯得咁盡啫 ...

好啦, 見好就收, 就收貨啦  
回復

hellohello 發表於 2008-4-8 16:44:23 |顯示全部樓層
我想 Plasma and LCD 壞咗,最好找原廠!  因為 Plasma and LCD 技術較高, 一般街市唔知壞D嘜,所以話幾千,即趕客!

不如比 $650 就知壞D嘜,整唔整再想想!

Hitachi 的確係好嘢!   或者佢比個機會你換部 Full HD.....
回復

Exodus 發表於 2008-4-8 17:53:53 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2008-4-8 12:39 發表

係我錯係我錯 ... 點知D o靚仔扯得咁盡啫 ...

你姓賴架

幾萬蚊
拎去整不如買過部好過
回復

比得大帝 發表於 2008-4-9 08:52:04 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2008-4-8 17:53 發表

你姓賴架

幾萬蚊
拎去整不如買過部好過

唔係好明想講乜嘢....
回復

八王爺 發表於 2008-4-9 09:09:06 |顯示全部樓層
咪即係 叫你 唔好整,买过部咯!
回復

比得大帝 發表於 2008-4-9 10:47:07 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-4-9 09:09 發表
咪即係 叫你 唔好整,买过部咯!

佢文中係有咁講, 但文理上又唔係好通:

"你姓賴架

幾萬蚊
拎去整不如買過部好過"

1a. 整唔整機關姓乜有可相干?
1b: 佢引用阿行的entry, 然後話"你姓賴架", 我又睇唔出阿行那方面有賴, 又唔係阿行話整機定唔整機
1c: 如果佢係話我姓賴, 我都唔知我賴咗d乜嘢

2a: 如果拎去整要幾萬蚊就緊係唔整啦, 但整機係幾千蚊唔係幾萬蚊
2b: requoted 第一個 post 說:
舊時買幾萬蚊
依家買萬幾蚊
拎去整幾千蚊

如果理解佢第二句想講: (部舊機)幾萬蚊拎去整不如買過部好過  
又唔係好通, 佢強調咁貴, 咁緊係要整啦 (所以又係唔通)

所以都係出晒汗, 唔知up乜  
回復

lammadick 發表於 2008-4-9 12:48:16 |顯示全部樓層

乜日立收費咁貴

我約兩年前修理部 sharp CRT 電視...找 sharp 整
出勤連離島附加費都係 250 + 換零件費 400 到現在都仲睇得
其實再壞我都唔會再整...只不過比部機一次機會...唔好咁浪費
回復

Exodus 發表於 2008-4-10 13:50:02 |顯示全部樓層
1a. 整唔整機關姓乜有可相干?
1b: 佢引用阿行的entry, 然後話"你姓賴架", 我又睇唔出阿行那方面有賴, 又唔係阿行話整機定唔整機
1c: 如果佢係話我姓賴, 我都唔知我賴咗d乜嘢
我話緊avery~唔關你事架

你拎得去整
我估好快無耐又會壞過
咁咪整黎都晒氣
回復

比得大帝 發表於 2008-4-10 14:21:34 |顯示全部樓層
謝謝你的解釋.  我已了買過部新機, 而部舊機會找人修理好才送俾人.  一來唔想送部壞機俾人, 二來唔想製造一件百幾磅嘅電子垃圾.

回復

12下一頁