買麵包要按吓佢先得!!!

作者: 金盞花 發表于 2012-5-10 12:28:04
3482 17
昨日一踏入麵包店就見到2個穿校服約9-10歲男女正在選購麵包, 唔望仲好一望不得了, 我見個女童用3隻手指大力按壓個麵包   當時俾我一眼望到真係好驚嚇就同佢講 嘩!  邊個教你咁樣做?  你咁掂過你自己要咗佢  個女仔聽見我咁講就呆咁張開口望住我但冇講野, 呢個時候店員就過嚟問妹妹你係咪想要呢個, 之後就幫佢夾個麵包上盤上俾錢走人.

個女仔俾我一問可能真係嚇親, 但同時間我至係俾佢驚嚇嗰個, 我真係世估唔到呢個時勢有呢個年紀嘅人會用手去測試個包新鮮度.  最重要係見佢唔係驚怯怯咁去做, 佢真係(((大大力咁按壓個麵包)))

請容我响呢到發洩吓個情緒, 由我見到一刻困擾到宜家個晝面仲纏繞不散, 真係好慘
Springonions 發表於 2012-5-10 12:38:24 |顯示全部樓層
可能佢平時見到阿媽咁做, 咪有樣學樣囉. 所以話身教好緊要.

個店員又幾醒, give her five

我都係咁諗~ 但都咁大個啦! 家長冇教 學校都有教健康衛生呱, 真係讀書幾叻都冇用, 品德行為唔好都冇用.  發表於 2012-5-10 12:54
回復

Sylvia 發表於 2012-5-10 12:51:21 |顯示全部樓層
我見到個d係亞伯同亞毛

對小童我都仲可以"輕聲軟語", 遇到成人我一定會好嚴厲咁話鬼佢.  發表於 2012-5-10 17:13
回復

mrssiu 發表於 2012-5-10 13:11:14 |顯示全部樓層
呢D道德教育要持之有恆咁做, 幾歲教到幾十歲. 好在有你咁正義咁點醒佢, 讚讚讚讚讚讚讚讚讚讚

多謝讚賞. 正義之士就做咗啦! 但見到咁情景我真係要搵心理治療至得.  發表於 2012-5-10 17:23
回復

claudiatang 發表於 2012-5-10 13:18:11 |顯示全部樓層
你做得對﹗
總之見到孩子有不當行為就要當面糾正。如果做父母的敢偏幫就連父母都一起教育。
上樑不正下樑歪。

好似springonions話齋, 宜家d人唔話得架, 真係未必領你情.  發表於 2012-5-10 17:33
回復

Springonions 發表於 2012-5-10 14:15:54 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2012-5-10 13:18
你做得對﹗
總之見到孩子有不當行為就要當面糾正。如果做父母的敢偏幫就連父母都一起教育。
上樑 ...

阿爸有次坐熱狗巴, 前面細佬將手伸出窗外, 阿爸同細佬講危險.  點知坐細佬隔鄰的媽媽, 大聲向阿爸話: "關你嘜事, 唔駛你替我教仔". 跟住全程都由得個細佬伸手出外.

對住嚟啲人, 真係頂到在心口

細個呀爸駕車帶我哋到處去, 有幾面窗點看得住, 仲要教埋唔可以開門呢! 呢d道理細細個已經教識咗. 宜家不但只細路唔話得, 就連大人都唔話得架.  發表於 2012-5-10 17:30
回復

claudiatang 發表於 2012-5-10 14:40:36 |顯示全部樓層
我每朝早上搭巴士。同一巴士站有三輛巴士,有一輛特別多學生的。有兩姐弟(小學生模樣),弟弟每次見到巴士來都衝到馬路邊截巴士。同一時間都有其它同學仔,有些有媽咪帶著。這兩姐弟的媽咪有時都會送她們上巴士。有一天弟弟又衝出馬路。其中一位媽咪(A)就大聲叫危險呀﹗然後就好心的跟弟弟說巴士會等的不用心急。到有一天,姐弟的媽咪(B)同她們一起出現,A媽咪就同B媽咪說你家細佬怎樣怎樣截巴士...B媽咪滿面不耐煩的、沒有眼神接觸的說知道啦知道啦....心裡怪對方多管閒事的樣子。看官們...若出了事怎麼辦?禮貌上都要向對方說聲多謝什麼的然後再責罵自己孩子不聽話。是嗎?她那副嘴臉...弄到對方很尷尬。以後那孩子再做些 什麼危險行為都不會有人出口勸阻了。

幼唔幼以及人之幼....唔需要尷尬,自己知自己點解要咁做就好喇...豈能盡如人意,但求無愧於心。  發表於 2012-5-16 09:42
其實尷唔尷尬, 係睇你自己點諗。如果你覺得自己係理直氣狀, 唔駛覺得尷尬, 最多係有啲冇隱。所以覺得啱而要提醒, 唔駛(唔應該)覺得尷尬...  發表於 2012-5-10 14:57
回復

Springonions 發表於 2012-5-10 14:48:01 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2012-5-10 14:40
我每朝早上搭巴士。同一巴士站有三輛巴士,有一輛特別多學生的。有兩姐弟(小學生模樣),弟弟每次見到巴士來 ...

唉, 我的看法是: 只要自己盡了力講過佢知, 就算了. 萬一發生意外, 也過到自己的良心. 對方領不領情, 不是自己可以控制的.
回復

KATY 發表於 2012-5-10 16:23:42 |顯示全部樓層
細路係手多多o家啦
又鍾意<襟>野, 過馬路要<襟>, 行過銀行要<襟>, 搭笠又要<襟>

以呢件事為例, 佢都唔係細到咁無知呱, 真唔明點會有咁行為. 係呀! 襟完過馬路就去襟銀行之後去襟笠到最後就襟埋個麵包........好噁心呀!!!  發表於 2012-5-10 17:39
回復

Springonions 發表於 2012-5-10 17:41:54 |顯示全部樓層
雖然佢地未必領情, 但你都做得對, 等佢地知道做錯, 改唔改就佢地事啦.

你講得好啱~ 只不過想起d父母唔識教又唔領教, 到時出咗意外要受罪就累到子女.  發表於 2012-5-10 17:48
回復

KATY 發表於 2012-5-10 17:45:40 |顯示全部樓層
最good係店員, 搞掂晒~
等佢自食其包

個店員為咗安撫我哋2個, 搞掂件事就算, 真係得閒同你教仔, 只有我呢個閒人多嘴去理咋.  發表於 2012-5-10 17:57
回復

cklife 發表於 2012-5-16 09:36:15 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2012-5-10 14:15
阿爸有次坐熱狗巴, 前面細佬將手伸出窗外, 阿爸同細佬講危險.  點知坐細佬隔鄰的媽媽, 大聲向阿爸話: "關 ...

又令我想起往事....

係一次家庭聚會中,親戚既細路(小學生),含住一啖咬過既飯講野,個樣好核突....
咁我就同佢講:[亞B,含住飯唔好講野啦...吞左啖飯先講。]
跟住細路既老豆,就答口︰[咁你地唔好講野引佢囉,你地又講。]
嘩....過年過節大棚人食飯,大人傾計,你個細路八八掛要搭口。人地唔直接話你無家教,你仲要話D大人唔就你個細路...你真係害死個仔。

跟住我從此以後就唔再教佢既兩個細路...(係果堆人中,出名係細路都怕我,我又有時間,佢地中意拎細路黎比我教,同埋幫下工課咁。)

到下一次聚會食飯時,唔記得左咩事(好似又係有人話佢細路D唔知咩),忽然就聽到個細路既媽咪同老公講,你咁做害死個仔。

真係...唔好愛你變成害你呀...

睇完你講真係O晒咀, 對住佢老豆真係冇話可說.  發表於 2012-5-16 11:25
好采佢都仲有一個識諗的阿媽.  發表於 2012-5-16 09:52
我都見過朋友太就自己個 b, 我試過忍唔到口, 提朋友咁做會害左佢~  發表於 2012-5-16 09:40
又幾攪笑~  發表於 2012-5-16 09:39
回復

cklife 發表於 2012-5-16 09:38:41 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2012-5-10 13:18
你做得對﹗
上樑 ...

除左行為表面既野,應該詳細D教下背後既道德,同做人既道理囉...

依家D父母就就係,細路細細個時唔夠長氣,成日話D細路多野問煩...
到大左想教,想講都無機會...
回復

cklife 發表於 2012-5-16 09:57:08 |顯示全部樓層

回覆︰[jellyfishy  我都見過朋友太就自己個 b, 我試過忍唔到口, 提朋友咁做會害左佢~]

記得學精油時,個導師係德國鬼婆,係德國做左好多年兒科護士。
有家長問佢,話細路攪到佢地好慘,唔抱住細路訓唔到,攪到兩公婆睡眠不足...

個導師就好婉轉咁解釋...其實由得細路喊對細路好好架...
因為果個年紀,其實個肺發育緊,喊下可以增強肺既緞練,將來呼吸系統會強壯D,少好多毛病。

但依家D家長,邊捨得由得佢喊丫...尤其生一個果D

我記得,聽朋友講過..(佢做鐘點清潔既)
佢話請佢既女主人,生仔時請左個陪月,陪完月就繼續請倍月湊B...
出院前就用滴露全屋消毒,BB入屋後又日日全屋消毒...

但佢個B好細個人仔,就出嚴重濕疹,女主人就去買好貴既野比佢搽同沖涼。
但個B就一直無好轉....

之後我朋友忍唔住,就同佢講,叫佢唔好再用消毒藥水,用少D化學野。
仲教佢用椰子油幫BB護膚...

不過...個女主人都係信名牌囉....要洗好多錢先覺得係錫個B...
而且,覺得濕疹係病..一定要搽藥..

怪獸呀~~~~  發表於 2012-5-16 10:11
回復

Springonions 發表於 2012-5-16 09:58:00 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-5-16 09:38
除左行為表面既野,應該詳細D教下背後既道德,同做人既道理囉...

依家D父母就就係,細路細細個時唔夠長 ...

其實現在的父母不是不放時間在子女身上, 考試測驗時, 阿媽就放假, 在家睇住子女温書, 周末就陪子女全日直落去學彈琴, 畫畫,跳舞.......但就是没有時間和子女傾計, 教他們做人的道理.

子女有考試測驗阿媽放假陪溫習係平常事, 身邊都有呢d人. 至於教佢哋品格行為都係得個講字, 見到佢哋行為/餐桌禮貌就可以表現出嚟.  發表於 2012-5-16 11:32
回復

cklife 發表於 2012-5-16 10:07:16 |顯示全部樓層
回覆︰[Springonions  好采佢都仲有一個識諗的阿媽.]

依個亞媽好難做架...同奶奶住,個仔唔到佢教。
但其實佢個仔係好叻仔,求知慾好強。細細個同大人傾計既內容己經好深....聽到D大人O晒嘴。

可惜老豆同嫲嫲又鍚佢,錫到佢無晒自顧能力,一唔如意就淨係識喊。

食飯唔永遠唔洗夾送,個碗己經堆到爬唔到飯。(所以佢用筷子好差)
食唔落飯嫲嫲就搣橙放係佢碗比佢送飯。

係嫲嫲心目中,佢永遠都係BB仔....個細路細細個,就己經講,第日搵到錢要養嫲嫲,要送禮物比嫲嫲。永遠無提媽咪。

但個媽咪都幾勁....後來上中學時,爭取到將個仔放係大陸寄宿學校....

個仔梗係唔同晒樣啦...依家己經出黎社會做事囉...成日中港兩邊走...

好想知道個阿媽點樣戰勝嫲嫲和老公. 犀利!  發表於 2012-5-16 11:43
入大陸寄宿學校, 一Q清袋, 從新學習~ 佢媽媽好有遠見~  發表於 2012-5-16 10:12
回復

cklife 發表於 2012-5-16 19:25:23 |顯示全部樓層
回覆︰[jellyfishy  入大陸寄宿學校, 一Q清袋, 從新學習~ 佢媽媽好有遠見~]

真係好有遠見...因為佢地家境唔係好富貴...
一早就講唔會好似人地咁,送個仔去浸咸水....

但知道好多人上左大陸搵食(佢老公係中港司機),諗住送個仔上去,適應左先...
第日搵食方便D...
回復

技術之達人 發表於 2012-5-17 18:05:43 |顯示全部樓層
Forgive her la~  有時(可能)身教就係會有呢D negative result, 當係一種技能: OK!  作為一種習慣: No way~
回復