返回列表 發新帖

第一條小黃瓜-->第三個長大啦 -> 第四&第五

作者: shrekkam 發表于 2012-5-8 11:24:01
3948 31
farfeifar 發表於 2012-5-22 03:27:34 |顯示全部樓層
shrekkam 發表於 2012-5-21 13:25
第四&第五條都生在同一條莖,可能會營養不良,
前幾天想Cut一條,讓其中一條生長,但不忍心,又想做個實驗 ...

你d家唔係營養不良呀,係比果蠅針o左(產卵)所以彎o左,
如果佢d bb係入出到世,你條家就唔識大架喇~
所以想有一定收成除o左拖肥就係一見瓜女就笠袋,
如果開o左花就同佢人工授埋粉先笠袋,一勞永逸!

哎, 係呀,好多工夫, 佢地特別喜愛南瓜~  發表於 2012-5-23 23:09
回復

shrekkam 發表於 2012-5-23 12:17:20 |顯示全部樓層
malodai 發表於 2012-5-21 20:45
好多瓜呀  你係由佢自然授粉, 定係人手幫佢地?

一半一半
我用小油掃掃過,但總覺得毛頭太硬,用毛筆可能會比較好些。
可能掃一掃好些,今天見到第六、七、八。
回復

shrekkam 發表於 2012-5-23 12:07:31 |顯示全部樓層
farfeifar 發表於 2012-5-22 03:27
你d家唔係營養不良呀,係比果蠅針o左(產卵)所以彎o左,
如果佢d bb係入出到世,你條家就唔識大架喇~
所以想 ...

多謝的你的意見。
大約要套幾大個袋(膠質、紙質),有沒有參考圖片。
還有如果下大雨,袋內會否積水影響果子呀。
麻煩你,唔該你。   
回復

tomtomtom 發表於 2012-5-23 20:56:20 |顯示全部樓層
shrekkam 發表於 2012-5-23 12:07
多謝的你的意見。
還有如果下大雨,袋內會否積水影響果 ...

可以參考吓舊 POST,以下是其中部份,自製購買均可:

保護瓜果嘅不織布袋
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 4&fromuid=44808
保護瓜果嘅鷄皮紙袋
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 7&fromuid=44808
有無人知道那一個吉吉店有不織布買呀
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 2&fromuid=44808

吉吉岛斷貨,兩兩個星期至有.  發表於 2012-5-28 23:51
回復

farfeifar 發表於 2012-5-24 01:34:33 |顯示全部樓層
shrekkam 發表於 2012-5-23 12:07
多謝的你的意見。
還有如果下大雨,袋內會否積水影響果 ...

經呢樹各大農夫研究,不織布袋係最好的,
不過要揀一d厚少少,自己車同係12蚊店都ok,
厚度最好係包果後係見唔到個瓜最好,
同埋要大個d,盡量唔好比個果痴住個袋,
買唔到厚袋就打孖上都ok!
我用緊呢隻,唔厚不過幾挺身,自己可以撐開到dd,
個果細細時都好保護到的,但大o左就要diy大size d!
回復

shrekkam 發表於 2012-5-28 13:57:40 |顯示全部樓層
farfeifar 發表於 2012-5-24 01:34
經呢樹各大農夫研究,不織布袋係最好的,
不過要揀一d厚少少,自己車同係12蚊店都ok,
厚度最好係包果後係見 ...

想問問呢,有些薄身環保袋,是否可使替不織布袋嗯呢?因為太多,可以廢物利用。補充小小,有些環保袋顏色豐富,戶外日曬雨淋怕唔怕有適出毒素,另作物吸收。

其實ok的~  發表於 2012-5-28 23:44
回復

神仙鱼 發表於 2012-5-28 14:05:02 |顯示全部樓層
我都想知。
回復

tomtomtom 發表於 2012-5-28 21:21:26 |顯示全部樓層
shrekkam 發表於 2012-5-28 13:57
想問問呢,有些薄身環保袋,是否可使替不織布袋嗯呢?因為太多,可以廢物利用。補充小小,有些環保袋顏色 ...

應該係可以,不過要留意,如果太厚會有相當重量,條藤夠唔夠力?又, 一般環保袋係闊口嘅,包瓜時是否能夠扎埋口?有空位就有機會有果蠅飛入去。

可以扎埋個口的.  發表於 2012-5-28 23:54
回復

shrekkam 發表於 2012-5-28 21:40:04 |顯示全部樓層
tomtomtom 發表於 2012-5-28 21:21
應該係可以,不過要留意,如果太厚會有相當重量,條藤夠唔夠力?又, 一般環保袋係闊口嘅,包瓜時是否能 ...

需要加功,我諗用粗針穿條麻繩做活動封口,盡量掛在竹上。試下先
回復

tomtomtom 發表於 2012-5-28 21:48:04 |顯示全部樓層
shrekkam 發表於 2012-5-28 21:40
需要加功,我諗用粗針穿條麻繩做活動封口,盡量掛在竹上。試下先

咁有心機,咁好手工,佩服
回復

farfeifar 發表於 2012-5-28 23:45:10 |顯示全部樓層

我屋企d家袋全部都係車架!
(一d自己車,一d係花友車送的)
用o左幾年都仲好襟,唔爛的~
回復

tomtomtom 發表於 2012-5-29 00:57:51 |顯示全部樓層
好精美
回復