驅蚊草生了蟲蟲

作者: zeefung 發表于 2012-5-3 23:01:19
4357 6

剛剛星期日,發現這種蟲蟲生左喺我棵驅蚊草其中一塊葉上,眼係紅色,身就灰黑色有D紋,各位大人知唔知係乜黎呢?我已經將塊葉剪左掉左,但好驚D泥入面會有佢D卵.... 去左花墟買左支「帝仙隆」(花寶介紹的),但查過又好似係有害的,所以唔敢點用....

Photo 1

Photo 1
DSC_0065-2.jpg DSC_0067-3.jpg DSC_0067-4.jpg
royhinn 發表於 2012-5-4 09:03:49 |顯示全部樓層
這是「臭屁蟲」幼蟲,即係「臭屁辣」~ 成蟲啡背白底,未出世的旦是營光綠色的!
回復

zeefung 發表於 2012-5-4 16:24:29 |顯示全部樓層
Royhinn, 十分感謝! 不幸地我果日只見4-5隻這臭屁蟲幼蟲, 不知其他的走到哪裡去了(見到葉底的蛋蛋有十幾粒)!

殺呢D幼蟲(就咁用紙巾「禁」死佢)又唔覺臭...如果見到成蟲,係咪應該當佢曱甴咁,用「殺它死」殺左佢再拎佢去掉就唔會臭呢?
回復

silicon 發表於 2012-5-4 18:39:59 |顯示全部樓層
zeefung 發表於 2012-5-4 16:24
Royhinn, 十分感謝! 不幸地我果日只見4-5隻這臭屁蟲幼蟲, 不知其他的走到哪裡去了(見到葉底的蛋蛋有十幾粒 ...

臭屁蟲遇敵人或干擾時會噴出臭液,會有難聞氣味,臭液如觸及皮會有刺痛感或會引起過敏
回復

hugopoodle 發表於 2012-5-4 23:15:38 |顯示全部樓層
呢隻蟲蟲每逢呢個時候係繁殖期, 一生就會排幾行蛋蛋, 然後長大變成仔仔, 好似相片上的樣子
佢哋大咗係啡色大隻好多, 好識喺陰濕唔起眼位生蛋, 所以要勤啲檢查盆底葉底位置
我見佢哋會吸食葉子, 攪到我好煩
我已經見一隻殺一隻
但都未搵到避免佢哋破壞植物嘅方法
回復

zeefung 發表於 2012-5-5 01:09:28 |顯示全部樓層

好似好驚咁,睇黎冇乜方法預防,唯有盡量多加留意..... 最驚係佢唔覺意爬左入屋,咁就真係煩死....

有D網上教學話,見到成蟲既話,但一定唔好拍佢,唔係就會出臭氣...可以選擇用吸塵機吸走佢然後掉塵袋;或者,引佢入一個裝左酒精嘅樽度,佢一走入去就即刻封蓋...  唔知呢D方法堅唔堅呢~~
回復

thegardener 發表於 2012-5-5 15:18:10 |顯示全部樓層
成蟲!!!!!
回復