淘寶黑店

作者: maywong918 發表于 2012-5-3 10:35:58
3275 17
近排中意玩酢,托深圳朋友幫我去淘寶買了所謂的美國進口酢&高山酢,誰知開出來原來只是路邊野酢,說出來,希望大家小心這間店
http://shop61057217.taobao.com/

claudiatang 發表於 2012-5-3 10:45:49 |顯示全部樓層
昨晚東望西望都有報導團購或網購的詐騙事件。
回復

maywong918 發表於 2012-5-3 10:52:58 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2012-5-3 10:45
昨晚東望西望都有報導團購或網購的詐騙事件。

都知網購有風險,所以已經好小心,出帖係希望大家唔好上當而已~ 好彩也不算多錢.............

路邊野酢?即係粉紅色果種呀?  發表於 2012-5-4 14:04
係呀﹗公開出來大家就會對榜上有名的店舖有所防範。  發表於 2012-5-3 12:25
回復

dick168 發表於 2012-5-3 13:43:36 |顯示全部樓層
在淘寶只可以買的平價土產嘢,衰咗都損失唔大,千期唔好買的所謂進口貨及貴價嘢,大陸乜都假老千最真,切記!

更不要買食品,加工食物,美容和保健品,全都沒有保障!  發表於 2012-5-3 14:19
回復

八王爺 發表於 2012-5-3 14:23:37 |顯示全部樓層
純個人經驗,淘寶上只能買非食用的東西,如衣服﹑鞋﹑裝飾物﹑一般電器(非高科電子產品),燈飾,塑膠產品﹑玩具...等等。
最好是在香港看到實物,然後上淘寶搜尋,找到一模一樣的,再比較貨價和運費,如果真的比在香港買便宜很多,才值得花時間等發貨。

x 2  發表於 2012-5-4 12:48
回復

Juna 發表於 2012-5-3 14:33:44 |顯示全部樓層

我只在淘寶買澳門買唔到的珍珠岩及一吋盆仔

同事買過種子, 全部都無發芽
回復

gunbuster363 發表於 2012-5-3 15:31:18 |顯示全部樓層
taobao買野一定要選有皇冠的鋪頭
回復

lok_1980 發表於 2012-5-3 15:42:23 |顯示全部樓層
有皇冠的鋪頭係乜意思?

你響個網頁度周圍看下, 有一度係間鋪個信譽評分, 係用公仔形式的, 通常係由小至大係心心, 鑽石, 皇冠, 所以有皇冠的鋪頭最好  發表於 2012-5-4 09:48
皇冠即銷售量大的商店,得到很多好评。  發表於 2012-5-3 15:52
回復

菜妹 發表於 2012-5-3 21:45:25 |顯示全部樓層
dick168 發表於 2012-5-3 13:43
在淘寶只可以買的平價土產嘢,衰咗都損失唔大,千期唔好買的所謂進口貨及貴價嘢,大陸乜都假老千最真,切記 ...

要放大呢句先得 大陸乜都假老千最真
回復

maywong918 發表於 2012-5-3 22:42:56 |顯示全部樓層
又唔可以甘講既,我響淘寶買過衫,花盆,一些日用品,DIY用既瓶瓶罐罐,整蛋糕用既用具........等等都好好呀,唔可以一竹竿打晒一船人既~
回復

cherrylwy 發表於 2012-5-4 02:13:55 來自手機 |顯示全部樓層
無錯啦,我都買過好多次無乜大問題,衣物質素仲幾高添,就算有問題人地都會補寄,要揀好既店囉,同埋睇人地啲評語,十個有九個讚先好買就穩陣啲,食落口既野就真係唔好博啦!

依物質素好,價格合理,這是真的。  發表於 2012-5-4 10:02
回復

dick168 發表於 2012-5-4 07:48:42 |顯示全部樓層
我和我個女都係淘寶常客,暫時重未中過椒,情况尚好!
回復

lok_1980 發表於 2012-5-4 09:51:22 |顯示全部樓層
我暫在淘寶時買的都係對版的
回復

nightscrawler 發表於 2012-5-4 18:17:15 |顯示全部樓層
我係淘寶買過鏡頭, 書, 皮類制品, 紫砂茶杯等....暫時只係試過一次鏡頭個CONDITION差咗小小, 所以我退咗貨, 其他都冇問題. 網購最重要係講信譽, 我覺得淘寶已經比EVIL BAY安全好多了.
回復

maywong918 發表於 2012-5-4 19:35:33 |顯示全部樓層

gunbuster363  你響個網頁度周圍看下, 有一度係間鋪個信譽評分, 係用公仔形式的, 通常係由小至大係心心, 鑽石, 皇冠, 所以有皇冠的鋪頭最好  發表於 9 小時前

八王爺  皇冠即銷售量大的商店,得到很多好评。  發表於 昨天 15:52

我覺得都唔一定,好似今次呢間都成4粒鑽石,我朋友去追問,賣家不單不理,仲將之前賣緊既酢頁面刪除(下架)晒,因為係植物,你要種一段時間先知0岩唔0岩,過左追索期,朋友話無得追,好無奈~
所以大家買植物就要小心囉,信用評價好都未必真,而且好似有網上專門幫人評好評的媒,據說一條好評﹩1蚊...................

鑽石係廢d gala.......都話要皇冠  發表於 2012-5-9 11:08
回復

maywong918 發表於 2012-5-4 19:37:46 |顯示全部樓層
chan1988  路邊野酢?即係粉紅色果種呀?  發表於 5 小時前

黃色小花果種................
回復

chan1988 發表於 2012-5-4 21:09:53 |顯示全部樓層
maywong918 發表於 2012-5-4 19:37
chan1988  路邊野酢?即係粉紅色果種呀?  發表於 5 小時前

黃色小花果種................  ...

呢種同粉紅色果種都係周街都有
我都係淘寶買過野,我覺得最重要反而係睇評分,評論同產品描述,有時D鋪就算有皇冠,但評價比同行低都要小心,睇人評論都好重要,特別係鬧佢果D,如果有人話貨不對版你就要小心
產品描述係另一個方法,如果某店只係每樣產品同一描述,都要小心,例如有D賣月季的店,每個品種都一樣描述,純COPY的資料都要小心
例如我有次見到淘寶有人賣普羅旺斯薰衣草,但睇張相卻是另一種平價薰衣草
好彩上次買D百合都對版,最近訂D玫瑰就唔知LA ,希望OK
回復

ahhung68 發表於 2012-5-12 18:32:57 |顯示全部樓層
maywong918 發表於 2012-5-4 19:35
gunbuster363  你響個網頁度周圍看下, 有一度係間鋪個信譽評分, 係用公仔形式的, 通常係由小至大係心心,  ...

雖然佢有4粒鑽, 但係佢間舖啲評分都好差吓喎, 全部都係平均以下
回復