點算好

作者: abc2012 發表于 2012-5-2 22:57:01
1216 16
呢兩日又熱番,口的仔仔女女都垂哂頭,部冷氣又衰埋,唔知有冇大大可以教口下 AV 點過夏天?
Kassidy 發表於 2012-5-2 23:26:05 |顯示全部樓層
以下post希望可以幫倒你la,
[非洲紫羅蘭屬] AV如何可以安然渡夏?
http://hkplants.com/thread-52533-1-1.html
回復

edward 發表於 2012-5-3 00:03:50 |顯示全部樓層

d av垂哂頭?
你有冇起過泥睇下,有冇爛根?
這個天氣係熱,不過好少會出現熱到垂哂頭,
可能係你d泥唔透氣,焗爛左d根,
你起泥睇下有冇啡色根
ps:如有即係爛根,
要cut根風乾傷口上盆,
保持泥土濕潤(最好用發泥)+入溫室
回復

Juna 發表於 2012-5-3 00:14:54 |顯示全部樓層
未到最熱就出事?
回復

sunsunsun 發表於 2012-5-3 09:51:48 |顯示全部樓層
如室温高過28度就唔好淋水啦, 好易爛根, 我會於晚上噴水, 環境要通風
回復

Juna 發表於 2012-5-3 09:59:04 |顯示全部樓層
sunsunsun 發表於 2012-5-3 09:51
如室温高過28度就唔好淋水啦, 好易爛根, 我會於晚上噴水, 環境要通風

超過28度唔淋水?咁泥乾左點呀?
回復

sunsunsun 發表於 2012-5-3 10:07:58 |顯示全部樓層
Juna 發表於 2012-5-3 09:59
超過28度唔淋水?咁泥乾左點呀?

所以關鍵係温度, 你係高過28度淋水, 佢泥裏温度係會高一度, 即29度, 咁你焗住, 係LUNCH 天氣咁熱, 佢就會開始爛根, 速度會好快, 一兩日就會爛到入莖, 但係D葉係呢刻仲係好靚,到你見最外層個兩層葉軟就唯有CUT 頭先可以救番,你而家都係插定葉先啦, 保險嗎 
回復

Juna 發表於 2012-5-3 10:53:20 來自手機 |顯示全部樓層
sunsunsun 發表於 2012-5-3 10:07
所以關鍵係温度, 你係高過28度淋水, 佢泥裏温度係會高一度, 即29度, 咁你焗住, 係LUNCH 天氣咁熱, 佢就會 ...

明啲唔明啲,如果日夜都超過28度咁點呀?盆花咪無水?今年唔插葉呀,舊年插了今年開花,原本的又開花,再插會太多。
回復

sunsunsun 發表於 2012-5-3 11:00:20 |顯示全部樓層
Juna 發表於 2012-5-3 10:53
明啲唔明啲,如果日夜都超過28度咁點呀?盆花咪無水?今年唔插葉呀,舊年插了今年開花,原本的又開花,再 ...

入夜後可以淋少少水, 唔好淋到個盤底出水就得, 仲有植料要透氣的, 即一兩日就會乾, 咁就得, 之前有個POST 影左係沙巴咁熱既地方, 係露天既地方(>30度) 都係AV 賣, AV 係可以係30度高温生存 , 希望可以幫到你

明白了, 謝謝  發表於 2012-5-3 11:39
回復

nwss54510 發表於 2012-5-3 11:04:58 |顯示全部樓層
我的av都是沒冷氣過夏的, 3年來大部份都沒事通過, 部份還會繼續開花
而我習慣是晚上才淋水, 但和sun大大不同, 我是會淋到盤底出水一段小時間後才停的
回復

sunsunsun 發表於 2012-5-3 11:47:55 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2012-5-3 11:04
我的av都是沒冷氣過夏的, 3年來大部份都沒事通過, 部份還會繼續開花
而我習慣是晚上才淋水, 但和sun大大不 ...

咁你先至係高手大大呀, 有d花友屋企向西, 下年屋企好似火爐, 如果淋水量多, 第二日下午未乾哂到可以好透氣, 而佢用既植料又唔係好夠通氣, 例如黑泥比例過高, 又冇開風扇, 咁一兩日就會爛根, 呢個係我經過一塲大浩劫之後既結論
回復

edward 發表於 2012-5-3 11:58:30 |顯示全部樓層

我屋企都係向西,
夏天會係太陽下山後3小時才淋花,
如果有冷氣就2小時後,
我淋花係照頭淋6次水(發叔教)
有冷氣1.5小時d葉上面d水都乾埋
ps:的av係郊外下雨唔會擔傘+被雨
從此就照頭淋水了.....
回復

nwss54510 發表於 2012-5-3 12:19:17 |顯示全部樓層
sunsunsun 發表於 2012-5-3 11:47
咁你先至係高手大大呀, 有d花友屋企向西, 下年屋企好似火爐, 如果淋水量多, 第二日下午未乾哂到可以好透 ...

只要做好通風就唔係太難過夏天架啦, 放窗邊+吊扇吹住都唔會太焗既~
我上年只係在盤加注水, 等佢地自己吸, 大部份都冇事過到

今年對佢地好d,
我晚上10點以後先淋水, 泥我又用多左珠石(盤底7號, 泥中有2號同5號, 再加金泥),
到第二日又有風扇吹住, 過夏應該還可以吧^^"
回復

sunsunsun 發表於 2012-5-3 12:21:14 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2012-5-3 12:19
只要做好通風就唔係太難過夏天架啦, 放窗邊+吊扇吹住都唔會太焗既~
我上年只係在盤加注水, 等佢地自己吸 ...

都話你先係大大, 你比我PROFESSIONAL 好多, 跪拜下先
回復

nwss54510 發表於 2012-5-3 12:25:04 |顯示全部樓層
sunsunsun 發表於 2012-5-3 12:21
都話你先係大大, 你比我PROFESSIONAL 好多, 跪拜下先

不敢當^^"
我哩d懶人來的, 如果唔係上年都唔會懶到連水都唔想淋, 由佢地底底吸水啦^^"

只係今年初又回來了, 見大家既花照真係好靚, 所以我有心搞返好佢者^^"
回復

Breeze 發表於 2012-5-3 13:23:10 |顯示全部樓層
多謝各位大大分享心得, 小的受教~
回復

kennytaki 發表於 2012-5-3 13:32:29 |顯示全部樓層
獲益良多。
回復