我的晶石收藏,歡迎交流~

作者: jack872184 發表于 2012-4-30 22:41:24
58985 845
prodorothyhkg 發表於 2012-6-25 14:33:50 |顯示全部樓層

去展覽會雖然唔貴,但係要批發買就麻煩點,尤其係40cm 一串的水晶,要3-5條(一揪/扎)才賣,而且唔係全部都咁靚,所以都係約齊d friend,集體購買,咁就方便d啦,另外,要注意夾價,因為除原石外,好多加工貨品價格相距亦大~原石就要睇中就買,反轉頭好多時已經冇左
今次團敗向星期六早上(中午前)先決定去逛,人少少,所以敗得咁少

仲有,大大部份價錢係以美金計算,所以問價時要問seller 係美金定港紙~

評分

查看全部評分

回復

八王爺 發表於 2012-6-26 09:23:06 |顯示全部樓層
捷克隕石

我的20克捷隕。
超能量,尋晚囉嘍鸞難入睡!

立在晶石中

透光處

和大地溝通!!! 睇下邊個要開田,跟大隊去就可以好好溝通囉...仲可以同蛇虫鼠蟻溝通埋添呀...呵..呵..呵...呵...  發表於 2012-6-26 09:47
頂, 好飄. 我最近練緊和大地溝通, 這東西暫時收起左.  發表於 2012-6-26 09:27
回復

八王爺 發表於 2012-6-26 10:10:54 |顯示全部樓層

jellyfishy  頂, 好飄. 我最近練緊和大地溝通, 這東西暫時收起左.  發表於 半小時前

腳上有鐵坨仲飄?
我未攞過咁大塊原石,真系好唔慣。

我起初carry 唔到. 不能放在身上. 用左2 個星期適應.  發表於 2012-6-26 10:15
回復

jellyfishy 發表於 2012-6-26 10:16:56 |顯示全部樓層
cklife  和大地溝通!!! 睇下邊個要開田,跟大隊去就可以好好溝通囉...仲可以同蛇虫鼠蟻溝通埋添呀...呵..呵..呵...呵...  發表於 27 分鐘
------------------------
平時跑樓梯行斜坡算唔算接地?

趴係地下爬比較貼地囉..  發表於 2012-6-26 15:34
訓日式塌塌米,五體投地添。  發表於 2012-6-26 10:28
回復

jellyfishy 發表於 2012-6-26 10:41:24 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-6-26 09:23
捷克隕石

我的20克捷隕。

這是我以前為捷隕綜合出來的資料, copy 給你作為參考:

捷克隕石 (Moldavite)

(本資料來自美國出版的晶石書The Crystal Bible(英文版),並加入本人少少心得,以供參考)
- 產地: 捷克一帶, 德國, Moldova (沒有其他地區)
- 估計是新石器時代墮落地球的隕石, 墮落地球時, 撞散並產生強大壓力和熱能, 與地球地質融合一體. 所以有天地合一的特質, 同時含有未知的外太空神秘特質.
- 經多年開採,此石已幾近絶跡停產.
- 古代人用作護身符或守護甜心, 或代表富庶.(問過2位crystal healers, 此石其實係幫助一個人面對環境重大變化.)
- 與其他水晶共存時,有擴大其他水晶的能量和影響力, 提高效能. (個人心得, 此石能量偏向上飄, 最好配合其他佔近大地的石一併使用)
- 幫助與自己的”超我” / “高層的自我” / 潛意識 (higher Self)* 溝通,甚至與地球以外的物事溝通!
- 與星際宇宙通靈!接觸宇宙的上級大師 (Ascended master)和星際傳訊者.
- 把石放在光下,並加以凝望,令原本的知覺有所變化.(如果個人本質不夠穏定, 只會產生更多幻像, 迷惑自己)
- 由於此石有相當強的靈性層面,會令人離魂或感到飄浮,像失去了根(rootless),建議進行靈性活動時,配備接地能力強的晶石 e.g. Moji Stones / smoky quartz / Hematite或一些能穏定效能的晶石 e.g. 白晶.
- 強勁的高頻率 (extremely high vibration),能強勁打開, 疏通, 並清除阻礙各輪通道的物質,連結各輪位,綜合成神性藍本,加速靈性進化.
- 能與頂輪產生共鳴,打開頂輪以接收最高神性指引.
- 若放在喉輪,能與外太空溝通,了解大地的生態需要和如何作出治療!
- 放在第三眼,能穿越時空.  能引領精神往過去或將來的時空,甚至其他生命的時空!書意思應該是,此石不是用來治療過去或將來,是一種類似交通工具的石,帶人穿越時空,令人客觀地看到自己未來的潛能,看到今日若有甚麼作為,將來就會有的果(多於一個結果).此石能讓人學習如面對今日,避免未來的破壞.
- 有助超越自己界限和彊域,幫助脫離世俗觀念和未來憂慮,引領心靈朝向更高的精神層面,與世俗思想作有效平衡.
- 如其獨持且強大能量的特質一樣,是一種與別不同,但富有激勵性的石,能引領人找到意想不到的解決方法.能噢起深藏內心的潛藏記憶,透過智慧找到靈性上的重要資訊.
- 釋放固執古舊思想,中和潛意識裡,無意識的負面指領.
- 身體層面上:石的強勁能量會穿透全身,包括靈魂,包括第四維效應(Metaphysical).能傳送人在宇宙資料庫裡(Akashic Record)和光體 (Light body) 的有用信息.只要給予一點時間,整個人的靈性和個人頻率會有明顯提升.

治療要點:
- 能準確斷症,擴大能量特質, 能有效把未明顯的病痛顯露出來, 使人提早注意到問題根源, 及早治療. (個人感受, 例如手握住此石一會, 會感覺到身體某些平時不痛的位, 漸漸痛起來, 或不安, 那就知那些位置有問題, 或有能量阻塞了)
- 異於一般治療石, 此石能令人了解自身能量堵塞/身體不平衡/情緒壓抑/負面思想等等的"因果", 從而能準確對症下藥.
- 有些人會對此石獨特的顏色反感, 顯示他們對某情感的厭惡, 並有某種情感受傷, 這時要借助其他晶石找出根源, 並用完全的愛和無私的愛來治療他們.
- 放在額輪 (帶領超越空, 找尋因果關係) (有些人會有飄飄然感覺)
- 放在喉輪 (幫助了解另類溝通和語言)
- 放在頂輪 (開啟頂輪, 接收最高精神力量的指引)
-  非常強勁的高頻率以打開, 疏通, 並清除阻礙各輪通道的物質,連結各輪位!

補充多少少捷克隕石的資料(在另一本英文書):
捷克隕石各有特性,特別對應心輪和頰輪.
開始用此石時,會感到強烈的能量流動,當自身頻率提升到跟身邊石相若時,感覺就不會如此強烈,適應過程一般要數日甚至數星期(我就要2個星期喇).
有些人不會有強烈感覺,特別是小孩,因為一般心靈已很開通,頭腦簡單,身心沒有太多阻塞,所以未必感受到捷克隕石的震撼感.

捷克隕石是治療自己很好的催化劑!

注意:
- 勿亂玩靈魂離身! super 危險行為!
- 運用此石時, 最好加多粒強接地的石或/和穏定能量的石, 以加強各石能量和防止飄飄然問題.
- 不應用鹽清洗此石, 有可能令其表面受損.

並加以凝望,令原本的知覺有所變化<--咪好似人家用水晶球占卜咁?  發表於 2012-6-26 15:40
魂魄唔齊...應該係好似精神病咁呀?<---我斷估架咋...純係吹水..  發表於 2012-6-26 15:40
我想問,靈魂出咗竅,入唔返去身體,咁喺咪死咗? 咁哩塊石咪可以幫人自殺?  發表於 2012-6-26 11:13

評分

查看全部評分

回復

candyafr 發表於 2012-6-26 11:07:53 |顯示全部樓層
我都買左1塊

又頭赤...  發表於 2012-6-26 15:42
糖糖就係鐘意塊葉~呢粒能量大好多,而家個頭頂有d痕~  發表於 2012-6-26 14:01
飄到睇唔清楚個樣~ kekeee~  發表於 2012-6-26 11:15
哩塊好有型,腰果形,VERY NICE.  發表於 2012-6-26 11:12
回復

jellyfishy 發表於 2012-6-26 11:19:38 |顯示全部樓層

八王爺  我想問,靈魂出咗竅,入唔返去身體,咁喺咪死咗? 咁哩塊石咪可以幫人自殺?  發表於 1 分鐘前
---------------------
容易心散, 失心慌, 專注力弱, 失魂落魄的人, 不建議使用.

如果grounding 不足, 用此石可能會令一個人更容易迷失.

阿王爺, 乜你識靈魂出竅?  我唔識, 身邊也無人咁玩過, 唔清楚呀~

資料暫時係得咁多, 祝福大家愛自己買回來的石, 多了解它們, 多欣賞~

王爺邊有咁易出丫~如果得既話d石可能賣到天價啦 XD~  發表於 2012-6-26 14:10
咁厲害?望張相都會頭痛?我置身在一大堆石中間都冇感覺........>.<!!!  發表於 2012-6-26 12:45
Zoe
哇...王爺同水母你地玩到咁大,點跟呀?btw,粒石唔會強得咁誇張啩?我望住幅相頭都痛埋...會唔會係我多心?  發表於 2012-6-26 11:26
回復

candyafr 發表於 2012-6-26 11:21:26 |顯示全部樓層
我用緊花水清晶石, 好似有機德洋正過有機玫瑰花水啊!

留意花水既酸鹼值...花水偏酸性...正如水母咁講...花水唔洗多,其實%很少己經有效..睇過一本書話..關健係好少花水...但要用力搖利震動頻率加大能量  發表於 2012-6-26 15:45
一兩滴花水已經有效果, 好有趣~~~  發表於 2012-6-26 12:00
我最近都發現, 有d 石鍾意花水架~ 哈哈~  發表於 2012-6-26 12:00
貢都得架咩? 花水? 用黎敷面好D。  發表於 2012-6-26 11:58
回復

jellyfishy 發表於 2012-6-26 12:02:17 |顯示全部樓層
Zoe  哇...王爺同水母你地玩到咁大,點跟呀?btw,粒石唔會強得咁誇張啩?我望住幅相頭都痛埋...會唔會係我多心?  發表於 24 分鐘
--------------------------
我第一次接觸這類石,都會唔舒服. 
that's why I said it is so 飄~ 
回復

candyafr 發表於 2012-6-26 12:10:07 |顯示全部樓層
王爺: 花水work架, 噴完好靚架

kim: 我用噴架, 考慮緊試下石仔浸花水

留意酸鹼度...留意酸鹼度...有D石仔唔受酸性..  發表於 2012-6-26 15:46
回復

八王爺 發表於 2012-6-26 12:14:32 |顯示全部樓層
ZOE, 我唔識玩果D嘢,我只是欣賞和收集。玩大更加唔講得。粒石D有大就真嘅。

當然..水晶砵咁大...佢都收藏....平民百姓邊有咁多地方..  發表於 2012-6-26 15:47
Zoe
王爺即係王爺!著眼點同器度果然與我地d 平民百姓不同!  發表於 2012-6-26 15:17
回復

prodorothyhkg 發表於 2012-6-26 13:56:26 |顯示全部樓層

王爺粒石,本來想搵d 10g左右,可惜我地去到只剩得d 5-7g的餅碎,真係又碎又唔靚,咁就要搵另一盆大粒裝的(18-30g),再挑最細啦最好樣既出黎,跟住再挑能量柔和的來買,呢粒算ok,能量同外表都過到關,王爺呢次真係開左竅,同水晶已經可以作第四類接觸(感受到水晶內心的提示)
個日揀完捷隕d電用晒咁滯,跟住落黎d時間能量感應中心機乎失效添,要向第2朝先回復正常  如果下次再要搵隕石,一家要留到最後先得
建議王爺平時可放晶簇,每日同佢玩5min, 10min,15min, 30min,1hr..........慢慢同佢熟落先帶上身,留意,我習慣只帶日間,夜晚都要放低比佢叉電(雖然話佢可以唔叉都得,但在晚上除佢出來的時候能量發覺會細左)~

嘩...Zoe講到好似養鬼仔咁...  發表於 2012-6-26 15:48
Zoe
聽到都覺得好攰....等我重以為水晶會畀能量我,我都知要同步,但咁睇似乎要用 energy 養...  發表於 2012-6-26 15:22
回復

prodorothyhkg 發表於 2012-6-26 15:35:09 |顯示全部樓層
Zoe  聽到都覺得好攰....等我重以為水晶會畀能量我,我都知要同步,但咁睇似乎要用 energy 養...  發表於 10 分鐘前
水晶未清洗前的能量可能嚇c你,所以行展銷會一定要小心,d 人在開採,加工時唔知比左d乜鬼信息入去~
回復

jellyfishy 發表於 2012-6-26 15:47:47 |顯示全部樓層

不如大家諗得簡單d,買晶石可以用作觀賞,也有人用作治療,甚至用來做靈魂治療.

講到如何買到啱自己的石,就好似買盆栽種植,若自己連少少種植知識都無,去完花墟買了幾靚的花,也因沒有合適養護,花兒好易枯死.

唔熟唔做,對一種興趣要有基本認識,購買前多做功課,留意市場一般價格,才是精明消費者啊~

反而覺得種死花都學都嘢!乜花都種下先知死唔死。相信大家種咁多AV,唔會未死過!  發表於 2012-6-26 16:42
agreed  發表於 2012-6-26 15:56
回復

candyafr 發表於 2012-6-29 22:55:08 |顯示全部樓層
陳年紅紋, d色有d似士多啤梨石

紅到流油~  發表於 2012-6-30 00:34
回復

candyafr 發表於 2012-6-29 23:23:27 |顯示全部樓層
最近好鐘意的手串

好美~~~  發表於 2012-6-30 16:00
嘩~ 呢個價值不菲~  發表於 2012-6-30 00:15
super 7呀  發表於 2012-6-30 00:00
回復

八王爺 發表於 2012-6-29 23:31:08 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2012-6-29 16:23
最近好鐘意的手串

轉咗戴紅色系列?
之前D綠色晶石,太旺人氣,唔戴了?

不是, s7啊...........曰夜戴唔同野啊  發表於 2012-6-29 23:33
回復

jellyfishy 發表於 2012-6-30 00:28:39 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2012-6-29 23:23
最近好鐘意的手串

呢輪無錢, 只能擁有這個細細粒~  內含物甚為豐富, 仲有唔同色的線~
係咪影相角度問題, 睇落去好似和你個串有d 唔同既~

這是之前失了的七仔.... 激盪的金紅線.... 此情只能成為追憶~ ...

回復

八王爺 發表於 2012-6-30 08:07:22 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-6-29 17:28
呢輪無錢, 只能擁有這個細細粒~  內含物甚為豐富, 仲有唔同色的線~
係咪影相角度問題, 睇落去好似和你個 ...

嘩~
一個二個發晒達

我果d 平 d~~~  發表於 2012-6-30 09:26
回復

cklife 發表於 2012-6-30 10:06:07 |顯示全部樓層
水母點解你影到咁透..咁靚既?

我頂多只可以影到咁..

我吊起佢來影架~  發表於 2012-6-30 11:54
回復