我的晶石收藏,歡迎交流~

作者: jack872184 發表于 2012-4-30 22:41:24
58962 845
八王爺 發表於 2012-6-10 22:52:31 |顯示全部樓層
Sylvia 發表於 2012-6-7 08:42
其實唔使咁麻煩, 您個心鍾意佢就得囉~
講真, 我無清洗佢地, 不過我真心鍾意佢地, 如果唔係我都唔會買~
我無 ...

金髮晶梗鈡意,王妃送。
但帶咗太強勢,好似唔多得人心。
人又燥,火又黎。
有乜法子?

戴其他水晶平衡番囉...好似中醫咁...食菜怕寒涼咪加番D薑囉...  發表於 2012-6-11 09:00
回復

cklife 發表於 2012-6-11 09:36:35 |顯示全部樓層

另外建議你勤力D清洗佢...

我妹知道我識清洗石頭之後,將佢D石全部寄養係我度,佢唔識清又只得一個好細水晶簇。
佢就留番左一條金髮晶戴住,但果日我當場同佢清完,傾計傾左一陣佢就除左要我再清,我好奇怪,但佢就話叫你清就清啦...(原來我妹戴石係有感覺架喎..)

點知一清先知道,嘩...又有好多野係度...心想..乜金髮晶都吸得咁勁既咩...
所以我會叫你勤力D清囉......清多左可能會好D.

以下係網上搵到既...幾得意..

髮晶通常比未含髮絲的水晶能量來得威猛,佩帶時要小心脾氣不要便得過衝,適合脾氣較溫和需要魄力氣魄的人佩帶,平常脾氣就不好的人還是避免為宜<--原來金髮晶真係架..要叫我妹換鍊先得喇...

以前在水晶店工作時,有個女顧客常常來打擾,全因為她戴錯水晶。她喜歡金髮晶,因為貪錢,所以全身都有好多,由於金髮晶能量超強,所以她好似癲癲地,好情緒化。<--會唔會有D似王爺呢.....戴左成日發脾氣,人地以為你好似癲癲地

如果脾氣唔好千祈唔好戴金髮晶, 我同老公本來都成日嘈交 :x , 戴左金髮真係日日冇停口, 事冇大小一樣炒得大大穫, 真係好辛苦 :cry: , 自從我戴左Moonstone好左少少, 不過嘈交係雙方面, 後來我老公戴條青金, 佢戴左真係好明顯大家無再發脾氣, 連佢家人都話佢脾氣好左好多, 依家我地一人一條.....冇晒交嘈, 真係幾錢都值呀! <--哈..信不信由你呀..

試下帶多d blue colour 的晶石化左佢d燥..如:sea blue 寶,blue 玉水etc...再加條月亮石
或者索性帶住訓啦...我諗訓左唔會咁火燥掛??
<--佢推介左三種石喎...要唔要試下http://www.8gems.com/8gemsforum/index.php?topic=1283.25;wap2

钛晶、发晶、虎眼都是很暴戾的水晶,不要以为强劲就是好,脾气大、没耐心、急躁等等都会被强化。<--似乎我適合喎..我唔夠火

补充:戴发晶这类比较强大的水晶不妨再戴一串粉晶中和一下,使性格柔和一些,也更容易适应发晶的磁场。<--佢又提議粉晶...好似網上多數講粉晶..不過男人戴會唔會太女人..
http://www.douban.com/group/topic/17735974/

回復

Sylvia 發表於 2012-6-11 10:35:35 |顯示全部樓層
我係公認睥氣差嘅人, 但從無因為有左水髮晶而有所影響

x2 ~ 阿太壓場能力好"近"~  發表於 2012-6-12 09:35
因為你勁過d水晶.............:)  發表於 2012-6-11 11:19
回復

Sylvia 發表於 2012-6-11 12:28:57 |顯示全部樓層
哈哈, 我知您話我悪
回復

八王爺 發表於 2012-6-11 12:46:40 |顯示全部樓層
Sylvia 發表於 2012-6-11 05:28
哈哈, 我知您話我悪

笑S我!
回復

八王爺 發表於 2012-6-11 14:59:46 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-6-11 02:36
另外建議你勤力D清洗佢...

我妹知道我識清洗石頭之後,將佢D石全部寄養係我度,佢唔識清又只得一個好細水 ...

戴粉晶? 肯定GAY!

corina怕人話佢機既人唔敢戴粉晶。正如有些男人不容許內衭有丁點的紅色印花...  發表於 2012-6-12 16:57
點解?????  發表於 2012-6-12 12:48
我今日見到個戴粉晶既男仔...不過我無膽問佢係咪GAY既...但我知佢戴粉晶係要黎做平衡..  發表於 2012-6-11 21:31
回復

jellyfishy 發表於 2012-6-12 11:04:50 |顯示全部樓層
找到這super grounding stones~ 鎖住我這種愛飄盪水母~

哈..又係喎..水母真係飄飄下架喎.....佢夠重...  發表於 2012-6-12 16:58
鐵珠? 女俠好武功!  發表於 2012-6-12 11:28
回復

jellyfishy 發表於 2012-6-12 11:52:45 |顯示全部樓層

八王爺  鐵珠? 女俠好武功!  發表於 1 分鐘前 IP:147.8.27.105
----------------
係Hematite 赤鐵礦呀~ 呢隻珠只做過原石打磨, 無其他加工, 並非坊間常見個種再溶打磨的鐵礦~

昨晚第一次用, 幾分鐘, 成身痕, 忍住痕左成晚, 好彩好好訓, 訓到今早唔知醒上班添~

原來要周身郁的人穏定, 起初真係會"身痕"架~

你淨係晚上好訓呀? 我連中午都訓到死豬咁...不過老公見到,彈左一句過黎︰[越黎越多野呀],因為我兩隻腳都戴左野..  發表於 2012-6-12 17:00
是為周身5聚財也~XD  發表於 2012-6-12 14:06
笑死我! 周身痕原來是個人唔定,被逼定下來的副作用。  發表於 2012-6-12 12:57
回復

jellyfishy 發表於 2012-6-12 17:06:23 |顯示全部樓層

cklife  你淨係晚上好訓呀? 我連中午都訓到死豬咁...不過老公見到,彈左一句過黎︰[越黎越多野呀],因為我兩隻腳都戴左野..  發表於 3 分鐘前

jack872184  是為周身5聚財也~XD  發表於 2 小時前

八王爺  笑死我! 周身痕原來是個人唔定,被逼定下來的副作用。  發表於 4 小時前
---------------------------

坐在office, 靜雞雞戴住呢條腳鎖(好粗大,戴左唔敢見人~),早上仲係痕痕地.現在慣左,唔痕喇~ 的確有種好腳踏實地的感覺~

係...我覺得我好似鎖住左咁...@_@  發表於 2012-6-12 19:54
邊青?  發表於 2012-6-12 17:28
回復

八王爺 發表於 2012-6-12 21:51:36 |顯示全部樓層
腳鐐。。。又幾攪鬼。

因為之前太飄,最近要重新學習腳踏實地~  發表於 2012-6-12 23:12
回復

jellyfishy 發表於 2012-6-12 23:19:23 |顯示全部樓層

cklife  係...我覺得我好似鎖住左咁...@_@  發表於 3 小時前  
Sylvia  邊青?  發表於 5 小時前  
----------------------

我呢d人成日腳fing fing,最初學波,我亂咁跑去追波,有教練用2舊鉛扎住我腳,講明要我學腳踏實地,因為腳浮,重心就容易動搖,出手易失方向,出球質量就會差.

家下有呢堆鐵,啱喇,俾多個方法我學腳踏實地~ 哈哈~~~

阿太,yes 呀~ 和邊青溝通左好多次,我決定請佢重新教我一d野,昨日上左一整天,真係獲益良多,終生受用呀~ 

似咩?  發表於 2012-6-13 08:34
邊青 =_= 依咩?  發表於 2012-6-13 08:33
回復

Sylvia 發表於 2012-6-12 23:51:00 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-6-12 23:19
cklife  係...我覺得我好似鎖住左咁...@_@  發表於 3 小時前  
Sylvia  邊青?  發表於 5 小時前  
-------- ...

可以嘅話,就分享吓。唔應該話分享,應該點講呢?弊,我絕少詞窮,我由細到大,成日都俾人話嘴"jail jail "~但真係唔識點講

我又要補習~~~  發表於 2012-6-13 08:34
你想和我一齊研習? 好呀, 當然歡迎啦, 但事前我要溫書, 你就要做好心理準備. 嘻~~  發表於 2012-6-13 00:04
回復

Sylvia 發表於 2012-6-13 00:08:46 |顯示全部樓層

jellyfishy  你想和我一齊研習? 好呀, 當然歡迎啦, 但事前我要溫書, 你就要做好心理準備. 嘻~~  發表於 3 分鐘前

好喔!
回復

jellyfishy 發表於 2012-6-13 09:12:44 |顯示全部樓層
Sylvia 發表於 2012-6-13 00:08

jellyfishy  你想和我一齊研習? 好呀, 當然歡迎啦, 但事前我要溫書, 你就要做好心理準備. 嘻~~  發 ...

+
cklife  似咩?  發表於 25 分鐘前 IP:219.79.165.112 刪除

cklife  邊青 =_= 依咩?  發表於 26 分鐘前 IP:219.79.165.112 刪除
------------------------------

Karuna founder William L Rand 自己做左master 的九年裡, 以打開的心, 仍努力找世界各地合適的master 學習和分享, 這是很好的啟示, 所以我去找邊青 revisit 上課囉~

ck, 係呀~ 可愛仔仔就係邊青, 哈哈~  佢條友响深記行, 唔似邊青咩~ 哈哈~~~

邊青好攪笑架, 佢話佢最近決定上多5個不同的課 (其中有些要去外國上堂), 但上課前, 他要好好練習和體會, 而我們的出現, 就好似上天安排一樣, 給他好機會去學習和處理~

佢話佢自己當年讀foundation (level 1 + 2), 也找過不同老師學習. 這告訴我要再open d, 多接納多包容, 自然有得著~

agree x 2, 呢個就係我想搵您嘅原因, 當然, 我會keep住搵邊青, 呢個禮拜會去搵佢頃吓計~  發表於 2012-6-13 09:36
回復

八王爺 發表於 2012-6-13 09:54:59 |顯示全部樓層
喂....樓上幾位快啲返來,又跑題了。

sorry sir~~ heehee~~  發表於 2012-6-13 09:55
回復

cklife 發表於 2012-6-13 12:43:27 |顯示全部樓層
我想買激光柱...不過果日果枝...我覺得細左D...我想要大枝D...

咁激? 用來做乜?  發表於 2012-6-13 14:11
回復

八王爺 發表於 2012-6-13 14:46:30 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-6-13 05:43
我想買激光柱...不過果日果枝...我覺得細左D...我想要大枝D...

咩淚光柱? 白水晶? 双尖還是單尖的?

我家中有枝黃晶,質素OK,6.5吋,一陣上張圖大家LOOK LOOK。
回復

八王爺 發表於 2012-6-13 15:08:38 |顯示全部樓層
睇番張圖先知,沒有6.5吋,6吋多少少。

照片 (35).JPG

照片 (36).JPG

水晶柱有乜用? 哩條黃晶有半截好混濁。

我都有枝差唔多樣,依家放左係神枱..要黎供佛...有時間咪攞放大鏡欣賞下囉...不過我果枝個尖崩左,所以用途唔大。  發表於 2012-6-13 15:32
天然石啊~  發表於 2012-6-13 15:14
回復

cklife 發表於 2012-6-13 15:30:57 |顯示全部樓層
回覆︰[jellyfishy  咁激? 用來做乜?]

想做乜就做乜啦...想搵好耐喇...我總覺得我會用佢,暫時買左番黎放住先...費事第日要時又難搵到合心水,你知...我買野都係要黎用既...

佢好似手術刀~  發表於 2012-6-13 16:10
回復

八王爺 發表於 2012-6-13 16:04:24 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-6-13 08:30
回覆︰[jellyfishy  咁激? 用來做乜?]

想做乜就做乜啦...想搵好耐喇...我總覺得我會用佢,暫時買左番黎 ...

供奉在神台??
咩神? 定系水晶柱是神?

我要黎供觀音..  發表於 2012-6-13 16:22
回復