唔知咁轉盆種薄荷葉得唔得?

作者: nattoise 發表于 2012-4-29 23:24:24
4500 9
我第一次種薄荷葉, 其實係第一次自己種野,
係花展時買左盆薄荷葉 & Rosemary,

點知最近兩盆都分別發現有D好細好細的白色蟲仔係D 泥裡面鑽來鑽去, so scared.

Rosemary果盆多到嚇死我, 唯有剪左幾棵放左落水都希望可以生返D 根 先落盆, 但成個星期都好似未有根出? Why?

相反剪左出黎果D 薄荷葉都係咁放左落水, 但好幾棵好快就有根出, 我等到佢D 根長D 就落左盆, 唔知咁做對唔對?

JJCC 發表於 2012-4-29 23:34:20 |顯示全部樓層
薄荷葉好粗生, 浸水出根又得, 直插入泥又得, 種到有D橫枝, 又會自己生D氣根, CUT出黎插落泥, 又另一盤薄荷葉啦~
回復

nattoise 發表於 2012-4-29 23:36:49 |顯示全部樓層
JJCC 發表於 2012-4-29 23:34
薄荷葉好粗生, 浸水出根又得, 直插入泥又得, 種到有D橫枝, 又會自己生D氣根, CUT出黎插落泥, 又另一盤薄荷 ...

但請問點知可以滅掉了D 蟲? 因為我好想救返果棵媽媽?

同埋想請問剪枝時其實係應該點剪呀?

換泥, 要加珍珠岩同蛭石  發表於 2012-5-1 18:55
漂白水加水 就可以 但要小心比例  發表於 2012-4-30 00:17
回復

JJCC 發表於 2012-4-30 00:24:09 |顯示全部樓層
第一時間, 換泥換盤啦~ 呢D天氣係多蟲架啦, 放返係D通風地方, 得閒噴下辣椒蒜頭水, 預防下~
回復

rosetina 發表於 2012-5-1 19:11:45 |顯示全部樓層
可以成盆野送個大水桶浸佢半個鐘,就乜虫都浸死啦. 這是我的方法.
回復

nattoise 發表於 2012-5-1 22:43:53 |顯示全部樓層
rosetina 發表於 2012-5-1 19:11
可以成盆野送個大水桶浸佢半個鐘,就乜虫都浸死啦. 這是我的方法.

多謝你的意見, 等我今晚就試下先, 試完話你知呀~

咁樣實死冇生wor........  發表於 2012-5-2 09:58
回復

菲愛花 發表於 2012-5-1 23:48:27 |顯示全部樓層
我諗吾好成盆露絲瑪莉浸落水喎!不喜歡過濕ka‥按住做找死吧!

換走d泥,一來吾知敗商有無落化肥‥跟樓上教路,泥+蛭石、珍珠石‥等疏水物料,它只見光不見天,而且花農可能大量繁植,催生‥環境又不同,讓它慢慢適應吧!
回復

gunbuster363 發表於 2012-5-2 09:57:17 |顯示全部樓層
有虫姐......唔駛咁大陣仗嘛........
人地第一次種就唔好教人成盆d泥都換晒啦
唔適應瓜左都冇得怨
話晒都係rosemary........

首先應該睇下係咩虫
佢話白色鑽來鑽去仲有好多, 我大約都估到係咩虫..........
可能係springtail, 樓主睇下圖認下樣
https://www.google.com.hk/search?q=springtail&oe=utf-8&rls=org.mozilla:en-USfficial&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&hl=zh-TW&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=pZOgT4eFN-SUiAeSvZnPBA&biw=832&bih=178&sei=q5OgT9jWDo-YiAeI2ZTqBA
如果係springtail就唔駛理
果d冇影響的....係食organic matter的益虫...

唔係springtail先算啦
回復

rosetina 發表於 2012-5-2 14:06:43 |顯示全部樓層
浸完再瓊乾番D水就得架啦. 我就系咁做的.
回復

akai 發表於 2012-5-2 22:48:45 |顯示全部樓層
星期日我行花園街時有間舖確系把整盆迷迭香浸入一大盆水浸過頂,見她成分鐘先拿出來.等一會又浸第2盆.真唔知這樣好唔好
回復