熊童子&美人

作者: 藍烏龜 發表于 2012-4-29 16:56:19
3536 40
marieru25 發表於 2012-5-4 16:44:13 |顯示全部樓層
我呢2個月毎個星期6都去、把論壇所有「潮物」都買晒返来。

有熊仔、有大PATPAT、又有佛珠(呢個係個人愛好)、我諗唔洗再去得咁密
回復

bylccn 發表於 2012-5-4 16:54:45 |顯示全部樓層
marieru25 發表於 2012-5-4 16:44
我呢2個月毎個星期6都去、把論壇所有「潮物」都買晒返来。

有熊仔、有大PATPAT、又有佛珠(呢個係個人愛 ...

網上看到寬葉彈簧草及信東尼樣子不錯的

請問有沒有看到有寬葉彈簧草及信東尼售賣?
回復

藍烏龜 發表於 2012-5-4 16:57:49 |顯示全部樓層
寬葉彈簧草及信東尼 都好像好可愛, 好明天去睇下先

信東尼我都覺得好吸引..但係聽聞唔係咁易養~~  發表於 2012-5-5 22:50
回復

marieru25 發表於 2012-5-4 17:04:32 |顯示全部樓層
寬葉彈簧草無見過。
信東尼好熟、、推薦去公厠對面馬路果間乜都賣得好貴既多肉専門店睇下、有都未定。

真係香港完全無貨就上TAOBAO買。
回復

bylccn 發表於 2012-5-4 17:20:23 |顯示全部樓層

熊童子是在 "公厠對面馬路果間乜都賣得好貴既多肉専門店" 買的。

看台灣及日本網, 他們那裏有很多不同種類多肉植物, 植物外觀包裝得很吸引
回復

RIO 發表於 2012-5-4 17:41:58 |顯示全部樓層
bylccn 發表於 2012-5-4 17:20
熊童子是在 "公厠對面馬路果間乜都賣得好貴既多肉専門店" 買的。

看台灣及日本網, 他們那裏有很多 ...

個間真係好貴, 有次個阿叔重話:"呢度d野係貴架啦...."
不過見到好鍾意既, 明知佢貴, 都忍唔住買.
如果有耐性的話, 佢個d貨好多係淘寶都有.
回復

bylccn 發表於 2012-5-4 17:50:34 |顯示全部樓層
RIO 發表於 2012-5-4 17:41
個間真係好貴, 有次個阿叔重話:"呢度d野係貴架啦...."
不過見到好鍾意既, 明知佢貴, 都忍唔住買.
如果有 ...

是的, 喜歡就沒法子了, 但也要視乎價錢的, 十分貴真的不會買了

日本網站看到的, 這個如能變成粉紅色時很美 "薄毛万年草 / Sedum versadense v. chontalense / スプリングワンダー "
"薄毛年草" 要用 "万" 才搜到的

我都有係淘寶買呀 真係幾靚  發表於 2012-5-6 19:44
去明天去花墟找找看  發表於 2012-5-4 18:00
RIO
呢隻最近淘寶好hit架, 係迷你種~  發表於 2012-5-4 17:53
回復

藍烏龜 發表於 2012-5-4 17:57:19 |顯示全部樓層
marieru25 發表於 2012-5-4 17:04
寬葉彈簧草無見過。
信東尼好熟、、推薦去公厠對面馬路果間乜都賣得好貴既多肉専門店睇下、有都未定。

公厠對面馬路果間 " 山X啦" 佢D嘢真係貴D,
佢D貨好多都係客人放係佢到寄賣的, 佢自己又要抽佣,所以D貨好貴,
新世紀對面都有一間幾專的叫"上X"都有特別貨, D貨但都係貴,老闆好寸唔准講價
最後去旺角道運動場道,有一間新新地不起眼,成條街得佢賣植物
"明X園" 都有靚貨賣, 可以試講價(唔好話係我講),
我一般三間都唔會買, 我喜歡買一些細小的返去慢慢種
回復

marieru25 發表於 2012-5-4 20:14:21 |顯示全部樓層
熊童子是在 "公厠對面馬路果間乜都賣得好貴既多肉専門店" 買的--->老實講、我一睇個盆同d青苔泥都有8成係果間「山X啦」既格局、個是頭婆開価仲好海鮮価殺到一頸血。門口$20-$50果d野有部分根本唔直(同TAOBAO比、上網買比埋35運送費都平過果間野)

話説你盆熊仔真係頂唔順既話、你去運動場道間天億度買個盆都係15、呢間野有定時入熊仔既習慣.。。。

支持  發表於 2012-5-5 16:58
回復

藍烏龜 發表於 2012-5-4 21:02:16 來自手機 |顯示全部樓層
請問天億近運動場邊面
回復

bylccn 發表於 2012-5-4 21:34:06 |顯示全部樓層
marieru25 發表於 2012-5-4 20:14
熊童子是在 "公厠對面馬路果間乜都賣得好貴既多肉専門店" 買的--->老實講、我一睇個盆同d青苔泥都有8成係 ...

加送雜草, 真的很有野生feel
明白那店舖價錢是較其他店的高 , 但當天只在那裏找到

提及的店舖, 到花墟買泥土時會到訪一下(如能找到), 是要買一盆送給人家的
自己就再沒地方可放盆栽了 , 其實不妨考慮可多買一盆作後備的, 但要將水栽水藍星拿回上班地方放好了
回復

freda 發表於 2012-5-5 00:20:23 |顯示全部樓層
今日見繽繽都有$15..都有幾多盤下..
回復

marieru25 發表於 2012-5-5 17:53:48 |顯示全部樓層

原来係花園道244-266個牌直行阿

嘩!!! 今日拍的嗎??? 不會有我吧!!!  發表於 2012-5-5 18:38
回復

bylccn 發表於 2012-5-5 18:37:44 |顯示全部樓層
mandy41leung 發表於 2012-5-4 13:48
我都想要熊童子啊~!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

熊童子有頗多貨了 $15.00/盆 (之前買了$50那一盆, 很痛 )
同一貨源, 繽紛有十盆以上, 天億有十盆左右

回復

marieru25 發表於 2012-5-5 18:53:38 |顯示全部樓層
最後有無買阿?最近係多返d熊仔貨。天億既仲無你50果盆咁高大添
回復

藍烏龜 發表於 2012-5-5 19:56:21 來自手機 |顯示全部樓層
今日我係繽繽都見到好好
回復

bylccn 發表於 2012-5-5 23:30:50 |顯示全部樓層
marieru25 發表於 2012-5-5 18:53
最後有無買阿?最近係多返d熊仔貨。天億既仲無你50果盆咁高大添

繽紛買了兩盆
其中一盆有2只葉只是插入泥土中, 已取了出來
另一盆整理泥土上黃色的裝飾時掉了一片葉子
買回來盆栽的泥土總令人不安心的, 多放數天後視乎情況可能會換泥土

回復

marieru25 發表於 2012-5-6 06:57:10 |顯示全部樓層
話説昨日我都有去繽紛、但真係見唔到有熊仔~

今日你2盆状態好好、同我買天憶既可能係同一貨原都係黒色盆。
但我認為呢個黒色盆太細、倒熊仔出来時發現d根満晒盆、所以我換左個大小小既盆。
回復

freda 發表於 2012-5-7 18:15:25 |顯示全部樓層
但我昨日去繽繽見到疑似信東尼有2至3盤...
回復

藍烏龜 發表於 2012-5-7 18:55:19 來自手機 |顯示全部樓層
師兄你見到疑似“信東尼”賣幾錢
回復