初挑戦石生花

作者: marieru25 發表于 2012-4-28 16:05:09
1712 4
成日見多肉板既多肉迷家裏都有石生花、今日我都買左2粒試下。

第一次種呢d野、可以話完全唔知点種、但現在上網参考下d高手既資料、首先用土同環境、淋水都学住人地先。

如有専門家在請睇下我対不対。

用土係仙人土+砂、無淋水、只係混土時噴左一下水。加左極小殺菌粉落土度混埋。

盆面如大家所見・・・係石仔、、我都唔知咩石、只係見人咁整我有様学様。
仲有呢2粒叫咩名?咩品種?開咩色花既呢?d花有無香味架?

mingfunming 發表於 2012-4-28 16:39:10 |顯示全部樓層
整理得好好喎,我都試種了一粒,一年了,從未淋過水...哈哈
回復

paulpaul 發表於 2012-4-28 16:41:29 |顯示全部樓層
努力!
仙人土+砂 <--- 市面有d仙人土係好幼粒同沙狀土, 唔太適合種生石, 亦會結埋1舊舊...透氣不足等
你係咪講呢d泥 ?

睇呢2粒石狀態好飽滿, 未來幾個個星期都唔駛淋水
遲d淋水時1定要先睇天氣報告, 連續陰雨天唔好淋
品種我唔識
回復

marieru25 發表於 2012-4-28 17:00:37 |顯示全部樓層
一講起透氣因為養開佛珠都有小小心得、仙人土入面加左幼砂、小石、盆底放左同盆面一様既粗石(2CM左右厚)、方便去水。(但仙人土本身係咪砂状就唔清楚・・・・只係見土入面本身有砂・・・・・)
睇落石花要比佛珠更乾燥既環境下先生存到、所以做左個半砂漠土。
淋水問題・・・我家本来都有盆MINI仙人掌。。。記得時先淋、差唔多2-3個月一次、都生存左10年。咁石花係咪都2-3個月一次?下雨当然全部植物都唔淋啦。

現在石花放窓台、都驚太小光・・・。

回復

paulpaul 發表於 2012-4-28 18:48:41 |顯示全部樓層
初秋--->冬天--->初春 (10月-5月) 淋密少少
大約10日-15日
其他時候減量
夏天斷水
蛻皮期間斷水
石頭大多係濕死, 絕少乾死
回復