超期特 ---------> 勁失望

作者: 卓男媽 發表于 2012-4-27 09:27:26
3560 27
這盤是 Norton Elaine, 之前在網上看見她的開花照已經好期待自己這盤開花, 特別是看見她有4個花菖, 可惜開出來的花完全跑色, 很是失望

Norton Elaine (1).jpg
Norton Elaine (2).jpg
babycherry 發表於 2012-4-27 09:30:28 |顯示全部樓層
唔緊要喇... 下次唔好咁大期望囉...

佢地都好靚丫......................!!!
回復

sunsunsun 發表於 2012-4-27 09:36:10 |顯示全部樓層
比d心機,等佢開多兩次花,話唔定又ok 番,加油!!
回復

Juna 發表於 2012-4-27 09:38:52 |顯示全部樓層
好深色, 靚, 今次跑色, 下次未必開同樣架, 影多幾張相留念啦
回復

一丁 發表於 2012-4-27 10:07:21 |顯示全部樓層
雖然走咗色 , 都吾使失望 ...... 最少佢都肯開花 , 依個樣都好靚呀 ^^
等佢下次開花 , 可能有驚喜俾你
回復

ahhung68 發表於 2012-4-27 10:11:55 |顯示全部樓層
其實佢都好可愛吖
回復

Breeze 發表於 2012-4-27 10:15:32 |顯示全部樓層
今年花兒開,明年花更好~
回復

george 發表於 2012-4-27 10:17:36 |顯示全部樓層
Breeze 發表於 2012-4-27 10:15

Breeze 大大今早詩興大發

小的係細細咋,大大們唔好玩小的啦~  發表於 2012-4-27 11:46
Geroge 大大,見笑啦 小的呢啲邊可以談得上係詩呀~ 大大不如你示範一下真正嫁詩啦~  發表於 2012-4-27 11:43
Breeze 大大俾 G 大影響到出口成文。  發表於 2012-4-27 10:34
回復

一丁 發表於 2012-4-27 10:19:23 |顯示全部樓層

Breeze 你要 卓男媽 等佢多一年呀 ...... 好慘呀
我會講
' 今次花兒開,下次花更好 '

黎緊夏天啦~ 我唔敢比啲開花呀~ :p  發表於 2012-4-27 10:26
回復

Karine 發表於 2012-4-27 10:24:27 |顯示全部樓層

今年花兒開,明年花更好
今次花兒開,下次花更好
今次花兒好,下次會更好

卓男媽,這是好花一盆喎,我種到佢型態咁靚就真係好滿足囉 

好好好!!  發表於 2012-4-27 11:48
回復

waiting 發表於 2012-4-27 10:34:05 |顯示全部樓層
都好靚呀!
下次佢會乖D~
回復

卓男媽 發表於 2012-4-27 10:39:00 |顯示全部樓層
多謝各位花友既鼓勵, 我決定等佢開完花困佢入黑房教訓下佢.  講笑啫, 我記得我係花友度接佢返黎時, 佢d 手手腳腳冇咁短既, 係俾我種到咁短啫, 所以黎緊要將佢移去 d 冇咁光既位置.  其實, 我種花既位已經係向北, 永遠唔會有太陽到, 但我發現有好幾盤花都係手短腳短, 有 d 中心點仲逼到 d 葉仔好似生唔到出黎咁, 點解呢 ?

我都係向北, 有部份好短  發表於 2012-4-27 14:38
我都想知呀  發表於 2012-4-27 10:48
回復

keung 發表於 2012-4-27 10:41:06 |顯示全部樓層
睇下下次會唔會變回原色
回復

小卡 發表於 2012-4-27 10:41:35 |顯示全部樓層
唔使失望㖞,佢開花比你睇,系你對佢悉心照顧既回報,可能會次次開次次都會比你驚喜嘎,好好珍惜每一次花開喇
回復

george 發表於 2012-4-27 11:00:21 |顯示全部樓層
卓男媽 發表於 2012-4-27 10:39
多謝各位花友既鼓勵, 我決定等佢開完花困佢入黑房教訓下佢.  講笑啫, 我記得我係花友度接佢返黎時, 佢d 手 ...

卓男媽,有些品種是有先天缺陷,所以即使你「一路向北」,植株型態亦未必可如你所願。
好像有個品種叫 Beachcomber, 淺藍色大花,但不知為何總是喜歡「舉手」,嘗試加光,卻加出個禍來,葉底轉深色。其變種 Neptune's Jewels 亦然。

原來係甘,我仲以為係自己有地方做錯~  發表於 2012-4-27 11:53
回復

卓男媽 發表於 2012-4-27 11:08:20 |顯示全部樓層
george 發表於 2012-4-27 11:00
卓男媽,有些品種是有先天缺陷,所以即使你「一路向北」,植株型態亦未必可如你所願。
好像有個品種叫 Be ...

但我買回來時係手長腳長的, 又唔似係你所講咁, 不過黎緊我會試下放去個再暗少少既位或者搵 d 野遮下, 舊年我盤盈妖姬就係咁 d 手腳先長返, 個型冇咁似個波咋
回復

八王爺 發表於 2012-4-27 11:10:56 |顯示全部樓層
卓男媽 發表於 2012-4-27 03:39
多謝各位花友既鼓勵, 我決定等佢開完花困佢入黑房教訓下佢.  講笑啫, 我記得我係花友度接佢返黎時, 佢d 手 ...

第一次唔可以太心急。
有時開多2,3次,才見到真色。

加油!
回復

DORA 發表於 2012-4-27 11:15:25 |顯示全部樓層
咁多花友鼓勵你,George 大大同八王爺都黎同你打氣,一定要加油呀!
回復

nwss54510 發表於 2012-4-27 11:19:28 |顯示全部樓層
george 發表於 2012-4-27 11:00
好像有個品種叫 Be ...

大大所言甚是, 我亦有這個問題, 有數盆av總是「舉手」的, 但其附近的av就十分正常, 原本想為它們加光的, 但看它有花苞長生(其中一盆), 就想到可能這亦是其特徵來, 最後就不了了之了^^"
回復

nwss54510 發表於 2012-4-27 11:21:58 |顯示全部樓層
卓男媽 發表於 2012-4-27 11:08
但我買回來時係手長腳長的, 又唔似係你所講咁, 不過黎緊我會試下放去個再暗少少既位或者搵 d 野遮下, 舊 ...

卓男媽~~ 盈妖姬係咪唔需要咁多光的??
我果盆見佢葉色很深, 所以放左係較多光既位置到, now見佢好似生得好迫咁, 但同時佢又係舉晒手咁=.=..
我都唔知佢係太光定唔夠光了@@"
回復

12下一頁