第一次種盆栽,請各位指教指教

作者: wolverine 發表于 2012-4-25 13:50:41
3103 22
Ar Ma剛從花墟買左盆簿荷同驅蚊草過我,
禁大個仔,真係從來無接觸過栽種.
但因為生命黎,唔想掉左佢.
所以想請各位指教指教栽種技巧!
最最basic的到高級的都想知道....
麻煩各位!謝謝!
Cora 發表於 2012-4-25 15:21:05 |顯示全部樓層
歡迎!歡迎!
薄荷好易種ge,淋水及哂下太陽就得(不要勁哂wor)!
驅蚊草未種過,有勞其他花友指教。
回復

wolverine 發表於 2012-4-25 15:33:12 |顯示全部樓層
Thank you! Cora!
請問要唔要成日淋ga?
又要唔要施肥ar?
唔該哂
回復

silicon 發表於 2012-4-25 15:49:26 |顯示全部樓層
簿荷同驅蚊草. 要用疏水介質, 可以用市售培養土+珍珠岩/沙(2:1), 它們也是好光植物, 不宜放室内栽種, 除夏天以外, 需於陽光充足地方種植, 因怕高温, 夏天改放於略遮陰位(例:簷子下), 栽種位置要通風, 泥乾才淋水,澆水過頻易爛根.
薄荷不用經常施肥, 會使過度生長影响香味, 於生長季節可將過長的枝條剪短, 剪下的可食用.
驅蚊草可於生長季節, 每兩星期施稀釋液肥, 枝條過長可摘頂, 促進側芽分化, 剪下的可另作扦插繁殖.
回復

cklife 發表於 2012-4-25 16:06:33 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2012-4-25 15:49
簿荷同驅蚊草. 要用疏水介質, 可以用市售培養土+珍珠岩/沙(2:1), 它們也是好光植物, 不宜放室内栽種, 除夏 ...

silicon都講晒架喇...

好彩兩種野種法都差無幾,唔洗分別記種法。
但薄荷宜勤修剪,如果太長你又唔剪枝條老化會越生越細葉,而且樣衰衰咁。

唔好諗住比肥佢就咩都塞落個盆度,又唔蓋番泥咁..會野虫架...
要比肥可以換季時買d固體有機肥係盆邊挖條坑,埋入泥度,一定要蓋泥呀,唔係氣味會野飛飛架...

初初種,種唔死己經好好架喇....加油..

回復

Cora 發表於 2012-4-25 16:09:48 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2012-4-25 15:49
簿荷同驅蚊草. 要用疏水介質, 可以用市售培養土+珍珠岩/沙(2:1), 它們也是好光植物, 不宜放室内栽種, 除夏 ...

薄荷不用經常施肥ga - 如果唔係.....
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=90482&highlight=%E8%96%84%E8%8D%B7

經常指2~3星期。一般我會4~6星期才下一次,而且不會下氮含量高/主要的那些,我會下骨粉或雞屎之類  發表於 2012-4-25 17:15
但我唔會喎....  發表於 2012-4-25 16:42
回復

leoleo 發表於 2012-4-25 16:16:11 |顯示全部樓層
薄荷為甚麼會慢慢由邊變黑???

影張相及說說你種植方法、環境....  發表於 2012-4-25 17:17
回復

wolverine 發表於 2012-4-25 16:32:20 |顯示全部樓層
Thank you so much ar!大家太好la...
回復

wolverine 發表於 2012-4-25 16:32:53 |顯示全部樓層
Cora 發表於 2012-4-25 16:09
薄荷不用經常施肥ga - 如果唔係.....
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=90482&highlig ...

好慘ar.....變臭草味
回復

cklife 發表於 2012-4-25 16:48:55 |顯示全部樓層
我家裡種既薄荷,掛係有棚蓋既戶外,一長就剪到底,因為我剪得勁,淋水又必定盆底出水,泥又少,所以我每個月頭家裡盆栽全體加固肥都有加佢,因為係香草,所以加少D囉...

佢依然有香味,依然有齒邊,可能係品種關係吧....香港街市品種,超級粗生...
不過覺得佢味道唔適合做香草茶,要黎煮送就巧巧喇...

so beautiful!!  發表於 2012-4-25 20:57
回復

Cora 發表於 2012-4-25 16:57:28 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-4-25 16:48
我家裡種既薄荷,掛係有棚蓋既戶外,一長就剪到底,因為我剪得勁,淋水又必定盆底出水,泥又少,所以我每個 ...

可能真係品種關係,我個d未變樣/味前同你個d唔多同樣!
回復

leoleo 發表於 2012-4-25 18:11:52 |顯示全部樓層

我放它到窗台   全日照  我試過直接照陽光,或者試過放點隔光的紙放在薄荷上   擋擋陽光       但是仍有變黑   
                                       又試過放到浴室不直接照陽光   但是仍有變黑   

澆水就表土乾才澆水      沒有落肥      在花墟買回來一星期後就開始變黑了
回復

silicon 發表於 2012-4-25 18:56:31 |顯示全部樓層
leoleo 發表於 2012-4-25 18:11
我放它到窗台   全日照  我試過直接照陽光,或者試過放點隔光的紙放在薄荷上   擋擋陽光       但是仍有 ...

你這盆用仍健康的枝條作插枝,種新種過會好些。

這些是我留意到的,可作參考:
1. 一般新回來的盆栽不會立即放佢係能接受最光位置,
開頭一星期放佢在次一級光的地方,等它適應你的種植環境,
之後才再放佢在較光位置;
2. 不要在很短時間裡不斷改變種植環境,植物會受不了;
3. 泥土再多些疏水物質會更好(珍珠岩);
4. 不一定泥面乾就等於泥土完全失水,有可能只是面嗰層是乾的,
初初沒太多經驗判斷時,可以用手指探入泥土裡,
去感受泥土是乾還是濕的;
5. 你這盆泥炭土比例較多,泥炭土的特性是吸飽水時,
保水保肥的能力都好好,若不為意澆水次數多了,就會容易爛根了。
但若曾經處於過度乾燥時,泥土的結構就會改變了,
此時淋水水分會很快流走,你以為盆底孔有水出,就夠水了,
但實際泥土太乾燥以至結構改變了,它未能吸到水就流走了,
此時需要用底碟放水在碟上,讓盆土慢慢吸水15~20分鐘,
才將底碟水倒走。

高手!  發表於 2012-4-25 21:07
繽紛8元一小包..  發表於 2012-4-25 21:05
感激感激 珍珠岩哪裡有賣???我去過花墟看 好像要20多才一小包 還有其他方法檢泥夠水嗎?插筷子我怕弄傷根 這盆現在有蟲 待會剪點好葉插枝   發表於 2012-4-25 19:08
回復

silicon 發表於 2012-4-25 19:47:38 |顯示全部樓層
leoleo  感激感激 珍珠岩哪裡有賣???我去過花墟看 好像要20多才一小包 還有其他方法檢泥夠水嗎?插筷子我怕弄傷根這盆現在有蟲 待會剪點好葉插枝   發表於 半小時前

珍珠岩很便宜gar,那間這麼貴呵?
之前我在元朗3兄買,70約麻包袋大,但他現在搬了地點較麻煩。如果找唔到珍珠岩,或可到五金舖買沙代替都可以。
如果你那株有蟲,不好用來插枝啦!
回復

silicon 發表於 2012-4-25 21:23:14 |顯示全部樓層
wolverine  高手!  發表於 9 分鐘前

這折煞小弟啦~~  o__9''|

菜妹  大師, 你唔使再扮花友啦, 呃唔到人!  發表於 17 小時前

師太,喱個網度個個都係花友嚟gar la~~ XD

大師, 你唔使再扮花友啦, 呃唔到人!  發表於 2012-4-27 01:28
回復

rosetina 發表於 2012-4-25 21:32:18 |顯示全部樓層
請問我呢幾棵小苗是否薄荷呢?

樣貎以香蜂草~  發表於 2012-4-27 08:33
左下有棵碰碰香??  發表於 2012-4-25 21:53
回復

siu茹 發表於 2012-4-25 22:51:27 |顯示全部樓層
rosetina 發表於 2012-4-25 21:32
請問我呢幾棵小苗是否薄荷呢?

你聞下有冇薄荷味咪知lor,檸檬味係香蜂草,綠箭香口膠味係青薄荷,平果味係平果薄荷,朱古力味係巧克力薄荷,葡萄柚味係葡萄柚薄荷....

請問,我有一棵係檸檬味,但商店寫檸檬薄荷,咁應該係香蜂草定係檸檬薄荷呢?點分架?  發表於 2012-4-26 07:24
回復

siu茹 發表於 2012-4-26 23:37:15 |顯示全部樓層
siu茹 發表於 2012-4-25 22:51
你聞下有冇薄荷味咪知lor,檸檬味係香蜂草,綠箭香口膠味係青薄荷,平果味係平果薄荷,朱古力味係巧克力薄荷, ...

我都有盆係到,我上過維基睇應該係香蜂草,我都係靠味道..我都未分得清楚檸檬薄荷同香蜂草係咪同一樣野定係唔同既野...
回復

leoleo 發表於 2012-4-29 19:54:12 |顯示全部樓層
但我還是不明白,為甚麼會變黑???
回復

jack872184 發表於 2012-4-29 19:58:42 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-4-25 16:48
我家裡種既薄荷,掛係有棚蓋既戶外,一長就剪到底,因為我剪得勁,淋水又必定盆底出水,泥又少,所以我每個 ...

This is lemon balm,not lemon mint~
佢沖茶呢有種"刺口感"ga~
回復

12下一頁