Summer Song Sport

作者: 花花公子 發表于 2012-4-24 19:59:03
1555 11

Summer Song Sport

Summer Song Sport3.jpg

Summer Song Sport2.jpg
Summer Song Sport.jpg

評分

查看全部評分

Dreamer 發表於 2012-4-24 20:47:24 |顯示全部樓層

Summer Song 應是 star 嗎?! Sport 版變了 bell 更可愛迷人
公子這盆色澤鮮明,巧令呀
請問公子sport 版還有何不同呢?
回復

一丁 發表於 2012-4-24 20:50:56 |顯示全部樓層
公子
我想問依隻同 Morning Glory 有嘜分別呀
佢哋好似樣喎 ???

真係好似morning glory喎.....  發表於 2012-4-24 20:55
回復

花花公子 發表於 2012-4-24 23:08:23 |顯示全部樓層
Dreamer 發表於 2012-4-24 20:47
Summer Song 應是 star 嗎?! Sport 版變了 bell 更可愛迷人
公子這盆色澤鮮明,巧令呀
請 ...

Summer Song spec: Single Chimera pink star/lavender stripe. Plain. Semiminature.

實體花的印象已經很模糊了。2007-08先後年間3度購入summer song, 祗有其中一株頭一次開花稍對色外,其餘的都變成bell shape(現在的模樣),後來所有都變了, 有些更加失去十字, 全粉紅色的bell shape 花。後來發現多位友人的summer song都變成這樣,真奇怪。
回復

taboocat 發表於 2012-4-24 23:10:50 |顯示全部樓層
第一次看到bell型的十字爆花,
公子太厲害!
回復

花花公子 發表於 2012-4-24 23:11:10 |顯示全部樓層
一丁 發表於 2012-4-24 20:50
公子
我想問依隻同 Morning Glory 有嘜分別呀
佢哋好似樣喎 ???

與 Morning Glory沒有大分別。也許其他花友將此變種命名 為 Morning Glory(之前沒有聽聞這名稱的十字花)

明白 ...... thanks ^^  發表於 2012-4-24 23:13
回復

Dreamer 發表於 2012-4-25 00:40:49 |顯示全部樓層
花花公子 發表於 2012-4-24 23:08
Summer Song spec: Single Chimera pink star/lavender stripe. Plain. Semiminature.

實體花的印象已經 ...

謝謝詳細的解說,可能這品種在香港已sport 成 bell shape了,
雖然失了原來的樣貌,但sport 版更美呵~
回復

DORA 發表於 2012-4-25 06:02:12 |顯示全部樓層
公子啲花成日爆花,羡慕!
回復

keung 發表於 2012-4-25 07:59:03 |顯示全部樓層
公仔這盆十子好多冧真羡慕
回復

Breeze 發表於 2012-4-25 14:16:05 |顯示全部樓層
公仔不斷有又多又靚的花出場, 我都好羡慕呀~

唔洗羨慕,以你的熱誠,遲早成為多花多產之人。  發表於 2012-4-25 20:08
回復

Breeze 發表於 2012-4-26 00:46:09 |顯示全部樓層
Breeze 發表於 2012-4-25 14:16
公仔不斷有又多又靚的花出場, 我都好羡慕呀~

多謝公子~
得公子鼓勵,小的萬分高興及鼓舞~ 始從種植至今,曰子仍短,不知,不明,疑惑的事何其多,幸得公子及各花友賜教,小的各株非洲紫羅蘭尚算健康,但要登上大雅之堂,恐怕仍要多加學習及努力,更難談上多花多產之人。

公子睇好你喎!  發表於 2012-4-26 01:05
乜咁謙丫 ^^  發表於 2012-4-26 00:49
回復

Breeze 發表於 2012-4-26 01:07:38 |顯示全部樓層

蕙蕙  乜咁謙丫 ^^  發表於 14 分鐘前
我啲花真係唔係好得~ 一朵起兩朵止~

DORA  公子睇好你喎!  發表於 17 分鐘前
大大你唔好玩我地啲細嫁啦~

DORA  我都睇好你咖,加油!  發表於 19 分鐘前
多謝DORA大大, 小的定當努力~

我都睇好你咖,加油!  發表於 2012-4-26 09:51
回復