Happy May出事~ T0T~~

作者: 曖娜娜子 發表于 2012-4-24 16:06:08
4673 60
愛麗絲 發表於 2012-4-25 00:16:26 |顯示全部樓層
愛麗絲 發表於 2012-4-24 23:54
娜子,妳講得啱,Hi Fresh好大瓶,不過係亞嬪度有$10小包賣架,我今日出花街,都買咗.....
...

係呀!有好幾間亞嬪記,經常有買一送一紫羅蘭那一間,Hi Fresh、花多和美能安A,也是賣$10一小包....

下次我要去買~ go~go~go~ haha~  發表於 2012-4-26 00:37
花寶黎架... 一定唔係bun bun..  發表於 2012-4-25 13:22
花bo有得賣~ 我暫時未見嬪記有Hi Fresh賣播  發表於 2012-4-25 11:40
果間吳係 花bo 咩???  發表於 2012-4-25 09:38
回復

愛麗絲 發表於 2012-4-25 00:21:14 |顯示全部樓層
娜子,唔好咁傷感啦!試吓各位大大提供既方法去試吓,加油加油加油.......
回復

HLAM 發表於 2012-4-25 01:18:17 |顯示全部樓層
喺上星期去版聚前幾日, 我都失去剛買回來幾天的心愛AV小苗, 唔知染咗乜病毒, 睇住佢兩三塊葉灰灰黑黑, 跟住好似燒焦咁爛, 睇到好心痛.
所以好明白您嘅心情. 起初都同您一樣, 覺得好似係自己種得唔好, 怪自己因為 "幫佢加水, 促進咗佢爛根~". GEORGE大大講得對 "無需太過大壓力,畢竟種花是為消閒減壓呢!" 所以我地應該收復心情, 欣賞自己悉心照顧嘅花花啦.

謝謝你安慰呀~~我會學習平常心了~ ^^  發表於 2012-4-26 00:37
回復

土豆貓 發表於 2012-4-25 09:39:51 |顯示全部樓層
曖哪哪子.....加油呀, 你錦有心花花係知道架, 佢一定會好番開靚靚花俾你睇架......

謝謝你呀~~~但我感覺已經無力回天了~ 剪落黎D葉, 我系剪到啡上以上, 風乾再插泥, 都系變啡咗呀~  發表於 2012-4-26 00:38
回復

silicon 發表於 2012-4-25 12:05:45 |顯示全部樓層

你一早就應該出手啦~ XD  發表於 2012-4-25 12:41
回復

silicon 發表於 2012-4-25 13:03:33 |顯示全部樓層
Breeze  你一早就應該出手啦~ XD  發表於 15 分鐘前

我喱d小腳色點敢在一班大大們班門弄斧吖~~ XD

所以我一粒聲都冇出過, 因為我乜都唔識 @@"  發表於 2012-4-25 15:23
回復

nwss54510 發表於 2012-4-25 15:09:26 |顯示全部樓層
babycherry  係囉... 以我所知棉花蟲係棉d同慢慢冷冷下..  發表於 1 小時前

就如silicon所說, 我都覺得它們是『跳蟲』的可能性會大一點~

同意~ 同意~ 棉花蟲應該唔會跳嫁~ (之前冇睇到啲字話織跳)。今次又學到野啦~ XD  發表於 2012-4-25 15:24
回復

silicon 發表於 2012-4-25 17:27:10 |顯示全部樓層
ahhung68  所以我一粒聲都冇出過, 因為我乜都唔識 @@"  發表於 1 小時前

「乜都唔識」初級園丁啵~~   oj0''|
回復

愛麗絲 發表於 2012-4-25 18:44:00 |顯示全部樓層
愛麗絲 發表於 2012-4-25 00:16
係呀!有好幾間亞嬪記,經常有買一送一紫羅蘭那一間,Hi Fresh、花多和美能安A,也是賣$10一小包....
...

係呀係呀係fa寶,記錯咗添.....
回復

sandylam 發表於 2012-4-25 19:07:17 來自手機 |顯示全部樓層
其實粉介有好多種架!
莖粉介係肥一點,行得慢一點。根粉介係瘦一點,行得快一點。
我其實唔知咩係棉花蟲,但我查過討論,粉介即係棉花蟲。
我以前睇過資料,粉介係紫羅蘭好常見,而且有好幾種。

跳蟲是否即是白粉虱?
其實各地稱呼不同,我見跳蟲既資料係指佢係虱既一種。
如果係白粉虱,應該會跳會飛架。

我對蟲無咩研究,我只知泥太濕又焗,唔夠通風就會容易吽出白色小蟲。

我而家都唔清楚呀~~但唯一肯定, 佢系識彈呀~~好似虱咁彈起~  發表於 2012-4-26 00:40
回復

sandylam 發表於 2012-4-25 21:12:18 來自手機 |顯示全部樓層

這是側芽,但太小,我未有信心切得好。
等側芽大少少,我切好再pm你啦!
其實這棵生緊幾個側芽,我點都要整走個側芽,唔切都會影響紫羅蘭個葉形。
平常難切既側芽,我會直接拔除,因為種不到太多。
你要一個,我留住個側芽啦!

好感激~ sandy~ 你呢盆靚靚呀~ 等佢大D, 斷奶, 離開媽咪~ 我再接佢啦~~~^^  發表於 2012-4-26 00:42
回復

曖娜娜子 發表於 2012-4-26 00:46:07 |顯示全部樓層
kelly  別客氣,好開心你接受!無問題,你想要邊隻,幾時攞,隨時pm或電我(已pm留電話)

我已經收到PM呀~ 你D花都好靚呀. 爆花~ 好佩服你~ 我睇到兩眼變心心形~ 都未決定到要邊盆~ 哈~

Breeze  花bo有Hi Fresh賣~ 但我暫時未見嬪記有賣播

搵日要去花寶買~ 插葉, 斬頭時來用~ ^^

愛麗絲  噴水係打霧水咁噴,唔好噴到全濕,可唔可上傳佢既近貌上黎看一看呢?

而家得幾塊葉插咗泥~ 但情況都好差呢~~ 應該無力回天了~

咁d插葉有冇事?  發表於 2012-4-26 23:28
回復

土豆貓 發表於 2012-4-26 09:18:14 |顯示全部樓層
曖娜娜子  謝謝你呀~~~但我感覺已經無力回天了~ 剪落黎D葉, 我系剪到啡上以上, 風乾再插泥, 都系變啡咗呀

盡人事啦......吳好放棄佢呀!
回復

nwss54510 發表於 2012-4-26 13:24:09 |顯示全部樓層
葉片太白同太細了, 對新手來講插葉成功既機會唔係咁大@@"
回復

kelly 發表於 2012-4-26 22:26:56 |顯示全部樓層

一丁  你盆 Parisienne 吾係別人送俾你 , 你吾可以轉贈咩 >< 你緊多靚花 , 好難估喎 ....... 我又睇吾到你個 ' 空 ' ><  發表於 20 小時前

該燴囉,比人試圖睇'個空'添好彩冇睇到

哈哈 ^^  發表於 2012-4-27 01:18
我仲以為得我成日睇 @@  發表於 2012-4-26 23:18
回復

Breeze 發表於 2012-4-26 22:39:11 |顯示全部樓層
kelly 發表於 2012-4-26 22:26
一丁  你盆 Parisienne 吾係別人送俾你 , 你吾可以轉贈咩 >< 你緊多靚花 , 好難估喎 ....... 我又睇吾 ...

Kelly~ 唔知你會唔會開估呢~
回復

george 發表於 2012-4-26 22:47:39 |顯示全部樓層
一丁  你盆 Parisienne 吾係別人送俾你 , 你吾可以轉贈咩 >< 你緊多靚花 , 好難估喎 ....... 我又睇吾 ...

還在讀書時,有科叫「傳媒中文」,其中一個章節就是說傳媒慣用縮略語,而其影響之大,已深入你我腦海中,
甚麼「非典」、「行會」、「居屋」、「夾屋」...不勝枚舉!
想不到「縮略語熱潮」亦來到我們這裏!但若縮略失當,就會惹起大眾不安了   當心、當心
Kelly 你要好好保護自己啊

「縮略語熱潮」讚~  發表於 2012-4-26 23:23
回復

Karine 發表於 2012-4-26 22:51:02 |顯示全部樓層

:

回復

kelly 發表於 2012-4-26 23:00:43 |顯示全部樓層
Breeze 發表於 2012-4-26 22:39
Kelly~ 唔知你會唔會開估呢~

咪就喺佢~
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=45949&extra=page%3D8%26filter%3Dtypeid%26typeid%3D72&page=1

依條女好 ...... 正 ...... 呀 ^^  發表於 2012-4-27 01:20
Wooo 靚到冇朋友呀~ 好難種嗎?  發表於 2012-4-26 23:10
靚到我針拮都不痛~  發表於 2012-4-26 23:08
回復

kelly 發表於 2012-4-26 23:02:52 |顯示全部樓層
george 發表於 2012-4-26 22:47
還在讀書時,有科叫「傳媒中文」,其中一個章節就是說傳媒慣用縮略語,而其影響之大,已深入你我腦海中, ...

多謝G大提點
回復