請問~~~

作者: leoleo 發表于 2012-4-22 23:17:19
2202 9
家中的薄荷快死了~~~兩三星期前把他修剪過,把他把到浴室去,好像說薄荷喜歡濕嘛。 誰知薄荷葉開始變黑,由一片開始擴散到兩三片,接著過了幾天,無端端整株枯了,我摸一下表土,還是很濕的,我想他可能不夠陽光,就把他放出窗台,但枯了的未剪,我以為他可能會好轉。但是......

到了昨晚,我發現泥中有些小紅蛛和一些白白的東西在爬,又有一些蚊,我便用漂白水混水去除蟲,(比例應該還可以,大約4,5百毫升加3,4滴漂白水) 但到了今天蚊蟲還在,還好像多了=.=怎辨??? 要扔掉嗎???

fnv234 發表於 2012-4-22 23:35:43 |顯示全部樓層
可能濕得滯爛根
剪出嚟用新泥插枝啦
回復

orik 發表於 2012-4-23 14:01:42 |顯示全部樓層
4step:
1.連根拔起,舊泥丟棄
2.爛葉全剪,浸水10min
3.重新上盆,兼做插技
4.多光通風,少病少痛
雖然薄荷可以耐陰,但都係等佢健康先慢慢適應,適應方法可以去爬文
step2浸水,係成棵連葉浸落水…如果你有耐性逐塊葉邊浸邊洗,捽走d蟲卵,效果較佳,記得洗完d水唔好循環再用。(ps:我水種薄荷中過紅蜘蛛,發現得早救得番,但係受感染嘅葉到而家都係有白點,不過新葉已經冇事,可能因為水種先咁浸得)
如果唔想浸水,逐塊葉噴洗都得,尤其要清理葉底,d蟲卵黐得幾實架。
d蟲蔓延得好快,可能d泥度都有,甚至蔓延左俾其他植物,小心
回復

gunbuster363 發表於 2012-4-23 16:34:50 |顯示全部樓層
落得太多導致爛根, 同時吸引虫虫侵襲......
冇救, 最好連泥放棄
回復

cklife 發表於 2012-4-23 16:54:28 |顯示全部樓層
我會剪左枝出黎,整條枝浸下去,根住用水杯插到生根再落泥...

而之前既泥連根,整盆用膠袋包好,掉左佢...
回復

leoleo 發表於 2012-4-23 17:07:48 |顯示全部樓層
  ok    謝謝各位大大~~~  
但我還想問一下   黑了的葉是甚麼問題???   圖一中黑了小小的

唔知道,因為基本上我唔會等到黑葉先黎救,我見佢勢色唔對路都會好殘忍咁成塊葉搣走佢,廢事蔓延  發表於 2012-4-23 20:53
我覺得係根吸唔到水上葉面...枯乾既..  發表於 2012-4-23 20:38
回復

leoleo 發表於 2012-4-24 18:08:39 |顯示全部樓層
o...........
回復

JJCC 發表於 2012-4-27 11:38:40 |顯示全部樓層
orik 發表於 2012-4-23 14:01
4step:
1.連根拔起,舊泥丟棄
2.爛葉全剪,浸水10min

我依家盤薄荷葉就係飽受緊紅蜘蛛的摧殘......
滅過一輪, 無左, 呢2日又出返, 仲要勁多....
睇黎都係剪晒出黎, 洗葉, 換泥種過, 好啦~~~

我係露台種架啦, 仲鬼咁大風, 都唔知點解仲係有既.....
回復

orik 發表於 2012-4-30 02:09:34 |顯示全部樓層
有蟲之後,唔係通風就冇事嘅…
就算洗過都可能會有,因為:
1.附近仲有其他地方匿埋
2.清洗得唔夠乾淨,復發
3.跟隨新入伙植物搬黎
回復

leoleo 發表於 2012-5-1 01:09:08 |顯示全部樓層
唉   d蟲蟲真麻煩           我的意思是很小的那種,捉又捉不到,量又多
回復