返回列表 發新帖

香茅插枝

作者: lola 發表于 2012-4-21 17:30:11
10572 55
lola 發表於 2012-9-15 19:18:05 |顯示全部樓層
cklife 我己經無種田,屋企又曬唔到太陽,所以無再種囉...但係田最後 既日子,香茅生得好好呀...根本就係野草黎既 =_=

*** 唔種田有些可惜, 無陽光可以種香草啫,都ok.

可惜香茅要有陽光 = =  發表於 2012-9-21 17:20
回復

lola 發表於 2012-9-15 19:19:32 |顯示全部樓層
Justaust 發表於 2012-9-14 13:00
我都是種咗幾個月,收成過一次。不過切完後它生了好多bb.
[/IMG][/img]

生得好勁噃
回復

Justaust 發表於 2012-9-15 19:48:49 |顯示全部樓層
它很粗生。原本只有四支,切完後現在生了十幾二十個bb!我只拖過一次液肥:魚腥水。用的係舊泥,不肥沃且沙質較重。我有常常淋水等它少些枯葉。仲有我成日剪它的葉沖蜜糖飲。唔知有無關係呢。
回復

lola 發表於 2012-9-20 05:34:42 |顯示全部樓層
Justaust 發表於 2012-9-15 19:48
它很粗生。原本只有四支,切完後現在生了十幾二十個bb!我只拖過一次液肥:魚腥水。用的係舊泥,不肥沃且沙 ...

非常好,請問種了多久,可以收多少次或月份?
回復

Justaust 發表於 2012-9-20 08:30:42 |顯示全部樓層
我種咗9個月度,從大約30cm的苗開始種,大約三四個月前收過一次,現在有些莖開始肥大,我估一兩個月後應該可以再收。
回復

karkar 發表於 2012-9-20 12:47:07 |顯示全部樓層
你好! 我最近也種了香茅, 是插泥的, 見它懂得長高, 也沒特別打理, 只是定時澆澆水。
看過這個post, 立刻幫它剪了葉, 希望生多d

葉子想試吓用來煮水飲, 不過會唔會寒涼?
我唔受得寒涼, 同埋個胃唔係幾好, 唔知啱唔啱飲
回復

Christopher 發表於 2012-9-20 12:59:11 |顯示全部樓層
karkar 發表於 2012-9-20 12:47
你好! 我最近也種了香茅, 是插泥的, 見它懂得長高, 也沒特別打理, 只是定時澆澆水。
看過這個post, 立刻幫 ...

唔怕, 香茅有溫胃、助消化、袪風、鎮嘔、止癢之效!

香茅

俗名
香茅、香草、檸檬茶、精香茅、茅草茶、香水茶、檸檬香茅、大風茅、香巴茅等。

生長環境
性喜陽光充足、溫暖的氣候,耐旱性強,惟不耐蔭及怕積水。對土壤要求不苛求,但以土質疏松而肥沃之砂質壤土或壤土栽植為佳。

性狀
多年生草本,高100~200公分,叢生,植株分蘗快速,全株具有檸檬香氣;稈粗壯,葉片簇生條形,兩面均粗糙,呈灰白色或淡綠色,邊緣粗澀;夏、秋開花,圓錐花序疏散,為多數成穗之總狀花序組成;小穗無芒,分有柄和無柄兩種。

效用
全株具濃郁芳香氣味,可利用于料理或茶水,亦可利用為化妝、香料、清潔劑、香皂等。莖葉蒸餾萃取精油,有抗真菌作用,可用于殺蟲劑、除臭、補品、刺激劑及香水、家庭用品等。全草或葉藥用,有溫胃、助消化、袪風、鎮嘔、止癢之效。

好詳細啊! 謝謝你 :)  發表於 2012-9-21 13:48
回復

Justaust 發表於 2012-9-20 16:12:18 |顯示全部樓層
Karkar, 唔怕寒涼的,我都係虛寒底,飲香茅茶好舒服,無問題!你有無試過黑糖煲薑水飲,我覺得幾好架!

" 香茅有溫胃、助消化、袪風、鎮嘔、止癢之效! " <== 已打左  發表於 2012-9-20 16:22
回復

Christopher 發表於 2012-9-21 14:00:35 |顯示全部樓層
Justaust 發表於 2012-9-20 16:12
Karkar, 唔怕寒涼的,我都係虛寒底,飲香茅茶好舒服,無問題!你有無試過黑糖煲薑水飲,我覺得幾好架! ...

"黑糖煲薑水" 其實就系 "薑母茶"

體虛血弱, 尤其 M 來時飲 "薑母茶" 最好, 如果 M 時整極都唔來血, 身體再暖肚子還是冷冷的, 手腳冰凍, 最好連飲3日 "薑母茶", 血氣就變暢順, 血氣暢順就出到血, 而且 M 痛會大減, 我都系用 E 個方法減輕痛楚既

咦原來你係姊妹?  發表於 2012-9-21 14:05
回復

karkar 發表於 2012-9-21 14:03:24 |顯示全部樓層
Justaust 發表於 2012-9-20 16:12
Karkar, 唔怕寒涼的,我都係虛寒底,飲香茅茶好舒服,無問題!你有無試過黑糖煲薑水飲,我覺得幾好架! ...

咁就太好喇! 虛寒底在飲食方面真係有好多避忌, 搵到樣啱飲嘅就好似搵到個friend咁開心

黑糖煲薑水直頭係我秋冬季的best friend!

Christopher: 唔好意思, 通常都係弟兄用呢個名啫。之前有親友送咗盒黑糖薑母茶俾我, 即沖嗰種, 又方便又好味,
一包可以分兩次沖, 無咁辣又抵飲d。宜家仲有香茅飲, 今年冬天又開心d

Justaust: 有時凍得滯個人無厘精神, 都想懶吓貪方便

如果時間許可最好就用新鮮薑啦,因為薑是有揮發性的,我覺得即沖濟可能已經減少一部分薑的營養精華。  發表於 2012-9-21 16:17
其實我從來冇講過我系公既... =.= 冬天我都成日飲 "薑母茶", 不過飲得多好易肥, 血糖仲會高好多, 唔系好健康  發表於 2012-9-21 14:10
回復

Christopher 發表於 2012-9-21 16:10:55 |顯示全部樓層
karkar 發表於 2012-9-21 14:03
咁就太好喇! 虛寒底在飲食方面真係有好多避忌, 搵到樣啱飲嘅就好似搵到個friend咁開心  

黑 ...

"親友送咗盒黑糖薑母茶俾我 <==沖劑唔足料效果減一大半

我都自己買薑返來拍爛再煲, 一來足料, 二來好易煲, 三來冬天邊到都凍, 只有被DOU 同火爐前最暖

我唔怕辣, 就系夠辣先至暖, 唔辣同飲熱水差唔多, 個身一陣又凍番晒
回復

cklife 發表於 2012-9-21 17:26:56 |顯示全部樓層

依家天時,可以一星期煲兩次桑寄生茶,舒筋活絡...
尤其係血氣唔好,冬天容易手痺腳痺既人,依個時候勤d煲黎飲,冬天就會舒服好多...
桑寄生本身平和,唔寒唔燥...
寒底可以加紅棗連子百合,養血又安神,會好訓d...

如果老人家有風濕都適合,飲左真係舒服好多,無咁痛架...
之前係飲食果邊大家都討論過架喇...

另外,冬天時可以用酒釀煮雞,食左都可以暖好耐下架...
記得加薑同紅棗喎....好好味架.(秋天食燥左d,冬天先煲喇)

------------------------
金剛  香茅轉桑寄生離咗題呀^^CK姐

係呀...見你地講開寒低冬天巧凍嘛...所以忍唔住....

Justaust  請問酒煮雞怎樣煮?要唔要爆香雞先?酒要落幾多?
  • 紅棗先浸軟(浸下易出味),切開幾瓣。
  • 開油鑊爆薑片,下雞爆炒至雞皮稍為收縮。
  • 下紅棗和水(或上湯),煮至雞熟。
  • 下酒釀(或自浸糯米酒,乜都無既話煮送白酒照殺),再滾起即收火。
  • 調味湯連渣食。

因為我中意雞剛剛熟,所以紅棗會先浸。如果唔介意煲得耐既話,紅棗可唔浸直接落,煲到紅棗水味仲正。
酒落幾多係隨意,睇你中意既酒味有幾多,唔好飲醉就得喇。酒最後落,唔好煮到無晒D酒,酒精可以行血嘛。

香茅轉桑寄生離咗題呀^^CK姐  發表於 2012-9-21 19:07
請問酒煮雞怎樣煮?要唔要爆香雞先?酒要落幾多?  發表於 2012-9-21 19:00
桑寄生真是好正的,我都成煲的。我只是桑寄生加紅棗加片糖!因為我常有睡覺時雙手麻痺的問題,特別是冬天時,好神奇的,飲完真是好好多!  發表於 2012-9-21 18:57
回復

小子 發表於 2012-9-21 22:42:32 |顯示全部樓層
好易種又驅蚊
回復

karkar 發表於 2012-9-22 11:35:43 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-9-21 17:26
依家天時,可以一星期煲兩次桑寄生茶,舒筋活絡...
尤其係血氣唔好,冬天容易手痺腳痺既人,依個時候勤d煲 ...

嘩由香茅講到薑母茶再傾埋桑寄生茶加酒釀煮雞, 愈睇愈開心
好呀, 等我地d新人逐步擴展版圖, 陣間就去飲食果邊search吓

講番盆香茅先, 琴日修剪過, 今日見它長高了一吋, 除了一枝較粗身的但中心變了啡色,
是否已枯掉, 要拔走嗎?
回復

cklife 發表於 2012-9-22 13:31:54 |顯示全部樓層
karkar 發表於 2012-9-22 11:35
嘩由香茅講到薑母茶再傾埋桑寄生茶加酒釀煮雞, 愈睇愈開心
好呀, 等我地d新人逐步擴展版圖, 陣間就去飲食 ...

啡左中間..唔拔都無所謂喇....草黎之嘛...

香茅煮茶,泰國人好中意,話可以健胃,我呢會加埋片糖,冬天放係水杯度,熱既時候將個臉放係杯口,個鼻可以吸到蒸氣,幾舒服架(蒸完記得搽番潤膚),蒸到杯水暖暖地咪飲埋佢囉。有D人仲會加埋薑片一齊煲茶添...
回復

Justaust 發表於 2012-9-22 19:36:34 |顯示全部樓層
Cklife唔該哂你介紹的酒釀煮雞!我整咗樽酒釀在雪櫃半年只是淨食同酒釀丸子,現在學多一種做法,好開心!
Karkar 啡咗中間,咁等其他變粗啦!其實我都啡咗幾條,唔會變番綠色架!有時有些莖開始粗,我以為好快有得食,點知又停咗唔郁!又有些bb突然發力粗得好快!我都唔知點解,好奇怪的草!
回復