紅珍珠+綠豆子

作者: marieru25 發表于 2012-4-21 15:26:30
4717 5

話説今日買左盆一直仲意的紅珍珠(就係唔知点解対d又圓又細粒既野情有独中 )、好鬼貴細細盆要70.
店員話d果只開1次、開完就無、下年再想結果無咁容易。仲問我要唔要。
我緊係話要啦。。点都想試一次。唔試唔死心、但網上無乜呢隻野既種法。
538764_344084765650064_100001456315892_907355_374364986_n.jpg 577287_344085005650040_100001456315892_907362_1292583390_n.jpg 531425_344084968983377_100001456315892_907361_1979801641_n.jpg

再来就更新下緑之鈴的近照、無買返来時咁「令」身。但枝条生長好多、但新葉細粒d
542962_344085122316695_100001456315892_907366_1305881101_n.jpg 577194_344085438983330_100001456315892_907376_1463205895_n.jpg 380244_344089475649593_100001456315892_907391_571771461_n.jpg

弦月都好好、買返来時就非常密。現在又長了不小。
564779_344089748982899_100001456315892_907403_350909096_n.jpg 582600_344089675649573_100001456315892_907400_1693507997_n.jpg

昨日到歩既2盆緑之鈴錦今朝状態OK,希望能存活。上次唔得時第二朝都睇得出唔正常。
今次生存機会大d。

562833_344090008982873_100001456315892_907417_1335666433_n.jpg 540407_344090032316204_100001456315892_907418_241634489_n.jpg
ahgeeinheaven 發表於 2012-4-21 15:51:28 |顯示全部樓層
以前我都買過紅珍珠(果時個店員話叫珍珠橙?)不過兩個月就死左,可能我唔識養啦
回復

藍烏龜 發表於 2012-4-21 17:09:31 |顯示全部樓層
樓主紅男綠女
回復

曖娜娜子 發表於 2012-4-28 21:09:22 |顯示全部樓層
紅珍珠食唔食得架~~ 見佢咁靚好有食欲~~
回復

marieru25 發表於 2012-4-28 22:41:16 |顯示全部樓層
唔知食唔食得、但太細粒要食晒成盆先有口感

不如~~~~~~~~~~~~~~~~~~~............嘿嘿嘿嘿嘿~~~  發表於 2012-4-29 17:35
回復

gcintia 發表於 2012-4-29 11:32:05 |顯示全部樓層
我就覺得有滿足感,成盆都係果,好開心架
回復