珠死珠還在(挑戦佛珠錦 )-2

作者: marieru25 發表于 2012-4-20 20:13:19
1312 4

話説我上回挑戦佛珠錦、全滅後。有可能係因為大陸寄来時有蟻、我洗走所有土、所以佛珠生存唔到。

我向大陸的賣家問下意見有無得救、対方見我太可憐日日掛住昇左仙既佛珠茶飯不思状態。就送多2盆比我試。

今日到左、今次無帯盆又無蟻。。。所以就帯土上盆。只係底下加左小小砂同仙人土。因為有2株今次安全d分2盆希望多一個生存率。今日上盆無淋水、土完全乾燥、現在放在高處能通風。過左明日無爤就移動去光小小的地方。。。1星期後見光同比腰水。

306264_343569779034896_100001456315892_906388_1331696128_n.jpg 383429_343569835701557_100001456315892_906390_167119620_n.jpg 523260_343569892368218_100001456315892_906392_1518401472_n.jpg
小孩子 發表於 2012-4-20 20:38:17 |顯示全部樓層
嘩,恭喜哂!
今次你會成功嫁啦
個賣家都幾好人喎
可唔可以PM比我知你係邊間買?
等我有機會都去買先
thanks!
回復

marieru25 發表於 2012-4-20 20:53:23 |顯示全部樓層
我在呢間買。但今次要3日先収到、又係星期2寄出、今日下午収到。

http://trade.taobao.com/trade/de ... B%E5%B7%AE%E7%94%9F
回復

sasock 發表於 2012-4-20 21:13:29 |顯示全部樓層
你試下其中一盆唔好用這些泥,我覺得這些泥唔適合種佛珠,因為佛珠唔用泥都唔會死,而且你之前D佛珠只種了三日就全部被分解了。
回復

marieru25 發表於 2012-4-20 21:28:24 |顯示全部樓層
之前果d係因為収到後發現有蟻就馬上用水洗過。。。所以3日後全滅。

今次無湿水乾土上盆、無洗上盆後都仲好綠、上次洗完後就灰晒。

希望得啦今次。人地賣家見我惨先送2盆比我、真係唔想浪費左人地心意。
回復