急急急。荷蘭豆。發芽出苗小苗。。。。。斷了。。死了。

作者: twiggy 發表于 2012-4-20 17:42:53
4025 56
cowcowpop 發表於 2012-4-20 21:32:04 |顯示全部樓層
NO換盆la
NEXT time place the seeds directly into soil la....
回復

chan1988 發表於 2012-4-20 21:33:32 |顯示全部樓層
幾個可能性
1.動物:如小鳥,蝸牛等
2泥中有蟲,請檢查死亡植株的根部,撥開D泥,睇下D根附近有無D好幼的小蟲食緊D根,豆科D蟲好鍾意食
3.辣椒水,我唔知你無事果批有無噴,但幼苗可能頂唔到,或者你開得太濃
回復

twiggy 發表於 2012-4-20 21:35:30 |顯示全部樓層
cowcowpop 發表於 2012-4-20 21:32
NO換盆la
NEXT time place the seeds directly into soil la....

點解呢? 因為要先發芽。。。。

死啦。我全部都係培苗種子再入大盆。。。點算。

蘿蔔吾可以移苗,祇可直播  發表於 2012-4-20 22:35
Put seeds directly into soil la.  發表於 2012-4-20 21:47
試下等多個星期大棵D,D根完全包住D泥先移  發表於 2012-4-20 21:42
回復

twiggy 發表於 2012-4-20 21:43:07 |顯示全部樓層
chan1988 發表於 2012-4-20 21:33
幾個可能性
1.動物:如小鳥,蝸牛等
2泥中有蟲,請檢查死亡植株的根部,撥開D泥,睇下D根附近有無D好幼的小蟲食 ...

幾個可能性
1.動物:如小鳥,蝸牛等   <<<NO
2泥中有蟲,請檢查死亡植株的根部,撥開D泥,睇下D根附近有無D好幼的小蟲食緊D根,豆科D蟲好鍾意食 <<我撥開晒睇冇小蟲,只係有好幾隻蚊滋。
3.辣椒水,我唔知你無事果批有無噴,但幼苗可能頂唔到,或者你開得太濃 <<綠豆沒有噴辣椒水。 4棵死了3棵, 一天死一棵。

荷蘭豆有噴。

但白菜苗和椰菜苗辣椒噴重勁, 但反而人尸

左 2 好似死死地。。
回復

twiggy 發表於 2012-4-20 21:44:02 |顯示全部樓層
twiggy 發表於 2012-4-20 21:35

死啦。我全部都係培苗種子再入大盆。。。點算。  ...

豆苗已經包實晒的泥才轉盆了。

Right now, it may be too late to plant this la.  發表於 2012-4-20 21:48
回復

chan1988 發表於 2012-4-20 21:56:46 |顯示全部樓層
twiggy 發表於 2012-4-20 21:43
幾個可能性
1.動物:如小鳥,蝸牛等   <<<NO
2泥中有蟲,請檢查死亡植株的根部,撥開D泥,睇下D根附近有無D ...

有蚊滋,即係D泥到可能有我講果到蟲,囉起根部同D泥,放係PAPER上,用燈照根部附近的泥土,撥下佢,睇下有無D一條條線狀透明既蟲移動,係燈光反射下應會見到佢移動
仲有一個可能性,徙長導致莖部過長,造成折斷,加上你個位如果幾大風更易折斷,可以的話提供你種的其他菜的照片,等我睇下有無徙長
回復

twiggy 發表於 2012-4-20 22:04:33 |顯示全部樓層
twiggy 發表於 2012-4-20 21:44
豆苗已經包實晒的泥才轉盆了。

OMG。。。。
回復

twiggy 發表於 2012-4-20 22:06:08 |顯示全部樓層
chan1988 發表於 2012-4-20 21:56
有蚊滋,即係D泥到可能有我講果到蟲,囉起根部同D泥,放係PAPER上,用燈照根部附近的泥土,撥下佢,睇下有無D一 ...

http://hkplants.com/thread-91028-1-1.html
回復

chan1988 發表於 2012-4-20 22:13:36 |顯示全部樓層
twiggy 發表於 2012-4-20 22:06
http://hkplants.com/thread-91028-1-1.html

結論:睇過你D相,死因係唔夠光導致嚴重徙長,之後倒伏折斷,必須要有足夠陽光先種到,唔係只有種芽菜,你D植物大部分都嚴重徙長
回復

twiggy 發表於 2012-4-20 22:16:05 |顯示全部樓層
chan1988 發表於 2012-4-20 22:13
結論:睇過你D相,死因係唔夠光導致嚴重徙長,之後倒伏折斷,必須要有足夠陽光先種到,唔係只有種芽菜,你D植物 ...

我個位好多陽光的(曬乾個種)。只是這幾天落大雨。
回復

twiggy 發表於 2012-4-20 22:16:55 |顯示全部樓層
結論:睇過你D相,死因係唔夠光導致嚴重徙長,之後倒伏折斷,必須要有足夠陽光先種到,唔係只有種芽菜,你D植物 ...

我個到正南, 露台早上東南, 下午西斜
回復

twiggy 發表於 2012-4-20 22:17:47 |顯示全部樓層

對了。會不會泥重梳不到水? 使唔使加的沙?
回復

chan1988 發表於 2012-4-20 22:35:09 |顯示全部樓層
twiggy 發表於 2012-4-20 22:17
對了。會不會泥重梳不到水? 使唔使加的沙?

我都係認為係陽光問題,我相中的植物,我大部分有種過,首先,你要用筷子支撐,表示徙長情況相當嚴重
留意你的薄荷,節間距離比正常大,這是唔夠光導致
IMG_1947的菜,亦是莖部太長
IMG_1818右方的苗(應該係蘿蔔類)莖部太長
IMG_2357的椒類的苗莖部太長且太幼,明顯徙長
IMG_2355士多啤梨亦是
IMG_2212a的蘿蔔類苗要用筷子支撐,又是
IMG_1948a的豆類很明顯
IMG_2358的日日春也是
IMG_2348,2353,2352都是徙長

曬乾未必係陽光導致,可能係風影響,乾濕到等
另你的可能大部分只係散射陽光,非直射
另,我唔知你D相幾時影,姑果係呢幾日,可能真係咁岩天陰導致,如果係之前影,即係陽光唔夠的問題
回復

twiggy 發表於 2012-4-20 22:45:36 |顯示全部樓層
chan1988 發表於 2012-4-20 22:35
我都係認為係陽光問題,我相中的植物,我大部分有種過,首先,你要用筷子支撐,表示徙長情況相當嚴重
留意你的 ...

真的很多謝你的解答啊。相是今天拍的。

徑太長是否要加泥呢?
回復

twiggy 發表於 2012-4-20 22:46:59 |顯示全部樓層
twiggy 發表於 2012-4-20 21:35

死啦。我全部都係培苗種子再入大盆。。。點算。  ...

個的係韓國買的, 是什麼蘿蔔豆。好似話當沙律食的。

我搞到亂晒添
回復

chan1988 發表於 2012-4-20 22:57:06 |顯示全部樓層
twiggy 發表於 2012-4-20 22:45
真的很多謝你的解答啊。相是今天拍的。

徑太長是否要加泥呢?

治標唔治本,加泥和筷子可以令佢無咁易倒伏,但長此下去唔係辦法,就算唔死都會生得好樣衰,我見到你有種蕃茄同椒,生長會很慢且難以結果(因為我之前好似你咁係室內種,我棵蕃茄勁幼又長,但係無死到,有30CM高到 ,生得慢又開唔到花,之後放左上天台,好快生到勁大棵,結左好多蓄茄 ,自己經驗 )
一係種D唔洗太多光既植物,一係想辦法增加陽光,如搵塊地或係社區園圃種
回復

twiggy 發表於 2012-4-20 23:02:07 |顯示全部樓層
chan1988 發表於 2012-4-20 22:57
治標唔治本,加泥和筷子可以令佢無咁易倒伏,但長此下去唔係辦法,就算唔死都會生得好樣衰,我見到你有種蕃茄 ...

即是不夠陽光沒得玩。

難道要長期加燈?
回復

twiggy 發表於 2012-4-20 23:03:44 |顯示全部樓層
chan1988 發表於 2012-4-20 22:57
治標唔治本,加泥和筷子可以令佢無咁易倒伏,但長此下去唔係辦法,就算唔死都會生得好樣衰,我見到你有種蕃茄 ...

但點解徑會不停長?或過長?
回復

chan1988 發表於 2012-4-20 23:09:21 |顯示全部樓層
twiggy 發表於 2012-4-20 23:03
但點解徑會不停長?或過長?

中學BIO書有教- -,打字好慢,請參考以下網站
http://vschool.scu.edu.tw/happy1 ... apter4/section6.htm
回復

chan1988 發表於 2012-4-20 23:13:14 |顯示全部樓層
twiggy 發表於 2012-4-20 23:02
即是不夠陽光沒得玩。   

難道要長期加燈?

加燈,我見過,效果一率,但不失為一個方法,另唔係隻隻燈都岩
我又覺得成本幾高,不如係屋企種下芽菜,AV葉,喜蔭,觀葉類等唔洗咁多光的植物算,申請到園圃先種果D農作物
回復