羅勒問題, 附上圖片

作者: cycluk 發表于 2012-4-18 00:37:36
3779 10
小女子上年種左棵羅勒, 當時棵羅勒淹淹一息, 所以我就剪左d比較好的枝出來插水浸根再移植

因為當時正值冬天, 移植後的小苗一直生長得不好, 沒有出新葉,主幹也出現木化的情況

但植物的生命力真是驚人, 最近幾日它竟然長出新芽

但葉子很小很小, 而且很弱的樣子, 每片葉大約只有1 cm 左右

附上圖片~

請問, 我應該吧沒有木化的部份剪下來插支嗎?

weak basil

weak basil

weak basil closeup

weak basil closeup
cycluk 發表於 2012-4-18 00:42:09 |顯示全部樓層
圖片好像太小, 再來

回復

lam19870811 發表於 2012-4-18 01:46:58 |顯示全部樓層
我覺得啡左啫..唔係木化...
回復

cycluk 發表於 2012-4-18 18:53:09 |顯示全部樓層
甘我應該點做呀
回復

gunbuster363 發表於 2012-4-23 10:42:00 |顯示全部樓層
由種子開始啦

我覺得應該先去爬文...  發表於 2012-4-23 16:57
回復

cycluk 發表於 2012-4-23 17:59:26 |顯示全部樓層
cklife, 我一直都有爬文
只係冇見到有我現在d情況 --- D葉細成甘

咁你講下你點種佢丫...日照..淋水..施肥....我係見到你好似無剪頂...所以諗住你無爬文囉...  發表於 2012-4-23 20:36
回復

cycluk 發表於 2012-4-24 00:18:40 |顯示全部樓層
我有剪頂的~不過d 葉太細睇唔到呀
下面好長的枝條係因為冬天的時間佢甩晒d葉得返光棍

日照, 我放佢係向正東南的露台, 朝早到中午都有陽光
淋水方面日日淋, 之前試過泥乾先淋但佢會dup頭, 所以之後日日淋
兩星期前比左d有機肥佢, 係落左肥之後佢係甘標左好多細葉出來, 但d葉好細, 1-2cm, 兩星期都冇長大

我冇種子呀, 得呢棵羅勒, 唔想放棄佢住
但佢d葉甘細我又唔敢剪佢出來插枝住..........

回復

cklife 發表於 2012-4-24 08:46:44 |顯示全部樓層
cycluk 發表於 2012-4-24 00:18
我有剪頂的~不過d 葉太細睇唔到呀
下面好長的枝條係因為冬天的時間佢甩晒d葉得返光棍

你冬天插枝時佢生得唔好,有少少先天不足..

如果係我想堅持繼續種,係春天時會拎出黎換盆,種加番D新泥,種新加基肥。緩效肥放最底,上少少會加雞屎肥。
換好盆生定左,新葉出就會剪走唔靚既葉。
(你春天有無換過盆呢?)

如果你依家情況,我係你既話,唔想由種子種起,依家會剪枝,等佢生左根種新入盆,依家天氣適合,好快會生根。
重新入泥應該會生得好D。
回復

gunbuster363 發表於 2012-4-24 10:13:27 |顯示全部樓層
羅勒係一年生植物來架
最好唔好勉強佢啦
插枝都要有健康同綠色的支條先得
但佢過完冬分分鐘個梗係啡色木質化左果種, 好難生架

你冇種子我寄d比你啦, 反正我都種不晒, 你pm我地址啦
回復

gunbuster363 發表於 2012-4-24 10:17:20 |顯示全部樓層
同埋我建議你換泥啦.....
如果你係放響室外, 可以用陶盆(bun bun有得買, 不貴)
回復

cycluk 發表於 2012-4-24 12:28:34 |顯示全部樓層
謝謝兩位的意見
我會換盤加泥, 唔想放棄佢住
另一方面又試下用gunbuster的種子種第二盤
回復