軟皮蛇...

作者: lala 發表于 2008-4-5 14:08:20
1514 10
高手們請賜教:

呢位朋友有一枝花菖開咗兩朶花花之後,就好似承受唔到兩朶花嘅重量咁,枝花菖向下彎,朶花花 dup 咗落啲葉度。

其實我唔只有一盆花花係咁。有另外一盆直情枝花菖伸唔直,成朶花坐咁喺啲葉上面。

究竟係純粹太重,定還是佢哋缺少咗啲咩嘢營養呢??
cvcvcv6 發表於 2008-4-5 14:14:10 |顯示全部樓層
我有d花都係咁,,,請高手賜教
回復

kong 發表於 2008-4-5 17:09:48 |顯示全部樓層
我想主要是品種問題吧!大花朶的通常開幾日就會趴低.
花朶太重了. 我的做法就是, 讓它開幾日,趴低的話就剪掉~~~~
以前有看過選什麼肥給它以強壯它的莖部,我忘記了!
回復

lala 發表於 2008-4-5 18:40:01 |顯示全部樓層
我突然醒起,我有一盆 standard,舊年開過 4 次花花,頭 3 次都開得好"企",全部啲花菖都好直,花量亦好多,但第 4 次突然全部花菖都東歪西倒... 所以我估唔係品種嘅問題...
回復

fannychan922 發表於 2008-4-5 18:47:09 |顯示全部樓層
每一隻品種都是不同的,說真的....花莖垂不垂軟,真的要視付她花型的大小,我有一盆av,每次開花開久了...幾天就會變成一盆蟹爪蘭。問你死未?
回復

vkzone2002 發表於 2008-4-5 20:11:35 |顯示全部樓層
最正確又一定對的答案係...............地心吸力啊!
回復

kelly 發表於 2008-4-5 22:28:00 |顯示全部樓層
仲有一個情況就係光線不足~
我見圖中既 av葉色深綠, 而且葉柄稍長, 我估它比較愛光, 由於光線不足, av不但會葉柄長, 連花徑都會長得很長, 開花時就連單托既花花都托唔住~
相反, 光線太強, 花徑就會很短, 有時未長出到葉面, 在葉底已經開花了~
回復

lala 發表於 2008-4-5 23:00:33 |顯示全部樓層
oh i see... 葉柄咁長,要問番發叔先知(先幾個禮拜喺花展發叔度買嘅),等我試吓加光,睇吓跟住開嗰啲會唔會好啲!!  Thanks!!
回復

C0126 發表於 2008-4-5 23:07:23 |顯示全部樓層
又學到野啦.........
回復

Dorakaka 發表於 2008-4-5 23:40:53 |顯示全部樓層
想問你依種花係咪比較少花lum 架?
一支花菖係咪得1-2 個lum?
回復

lala 發表於 2008-4-5 23:42:20 |顯示全部樓層
呢個問題... 睇吓係乜品種咋啩...
回復