屈錢IDD

作者: 菜妹 發表于 2012-4-16 22:56:14
3815 14

屈錢IDD OneTel 1686
25/3我收到1686交費電話通知, 我即時問佢地我個A/C NO., 之後係電話再三核對冇錯先用網上PPS成功交左$90.
一星期後IDD被停用, 我打上HOTLINE問咩事, 佢地話冇收過我$, 戶口有$84欠費.
要我SEND E-MAIL俾CS証明我交易記錄, 我俾左PPS記錄佢地後, 有CS覆收到E-MAIL, 我交錯客戶帳號,要俾ID COPY, 銀行RECORD, 另寫一封聲明書先會處理.

我講左當時交費日期,時間, 叫佢地可以聽返電話錄音.
1686回覆: 所有對話有錄音, 但冇辦法聽返. (請問錄音作用係咩呢?)

每隔2日就收到錄音追數電話, 4日一個真人電話追數.
(重覆解釋完,1686話會幫我跟, 結果又係一堆追數電話,根本冇人正視過, 亦好似冇聽過我講乜咁, 煩死人)

問題係佢地職員俾錯NO., 搞到係我錯咁, 一句道歉都冇, 態度惡劣.
我銀行戶口得張卡, 冇簿仔, 要親身去銀行俾錢最少$50 PRINT STATEMENT.

今日1686追數電話又黎, 我話$已交左, 網上記錄又俾埋. 其他野我唔會再理.
1686回覆: 咁我地會按照一般欠費處理. 交俾收數公司跟進. (我聽到著火!)
wendy_choy_hk 發表於 2012-4-16 23:29:32 |顯示全部樓層
你可以向OFTA投訴

一定會! 再成日打黎煩住要報警都似.  發表於 2012-4-16 23:30
回復

一丁 發表於 2012-4-16 23:38:39 |顯示全部樓層
我講左當時交費日期,時間, 叫佢地可以聽返電話錄音.
1686回覆: 所有對話有錄音, 但冇辦法聽返. (請問錄音作用係咩呢?)

全部公司都係咁 , 話有錄音
佢哋聽完發現自己錯就會話冇法聽回錄音架喇 , 將問題推落消費者道 ..... 哈哈

唔係間間都咁衰既. 我十年前用SUNDY, 即而家PCCW. 佢地即日幫我跟返, 收多左錢仲寄返支票到屋企.  發表於 2012-4-16 23:43
回復

菜妹 發表於 2012-4-16 23:45:12 |顯示全部樓層
一丁 發表於 2012-4-16 23:38
全部公司都係咁 , 話有錄音
佢哋聽完發現自己錯就會話冇法聽回錄音架喇 , 將問題推落消費者道 ..... 哈 ...

唉, 今時今日咁既服務真係唔要得.
回復

dick168 發表於 2012-4-17 09:59:43 |顯示全部樓層
點解要問佢地攞個A/C NO?交費時祗交自己的A/C NO咪得囉!甘咪吾會交錯啦。
回復

jeffreyngcm 發表於 2012-4-17 10:47:32 |顯示全部樓層
依家唔只電訊公司亂咁嚟, 連銀行都亂咁扣多你錢, 打去嘈完先話扣錯錢退返, 點知下過月又再扣多錢.

真係唔知有幾多人比銀行扣多左餞都唔知呀

我直頭覺得呢d係賺錢手法嚟架

無奸不成商!  發表於 2012-4-17 11:36
回復

Karine 發表於 2012-4-17 11:14:49 |顯示全部樓層

我會書面集齊所有文件、內容要求佢退款, 之後再用相同文件去信消委會要求介入跟進,

勞氣傷身 ~ 樓主保重保重
回復

菜妹 發表於 2012-4-17 11:37:19 |顯示全部樓層
dick168 發表於 2012-4-17 09:59
點解要問佢地攞個A/C NO?交費時祗交自己的A/C NO咪得囉!甘咪吾會交錯啦。

冇交費no.交唔到錢架. 一定要佢地俾, 明嗎?
回復

yukyo 發表於 2012-4-17 11:48:28 |顯示全部樓層
OxxTel 我係2008用過有問題以後再無用。張月結單竟然有我無用過旣long distance,個destination好古怪。好彩我當時唔係香港,有機票登機證佢地無得博。佢地重想賴話係我個菲傭用,但我屋企無菲傭。最後攪掂左但發覺我好無保障之後改用skype。

大家有無發覺而家去餐廳食野埋單個陣成日計錯數?

唔知有幾多用戶中招. 唔係阿媽要用IDD, 免費都唔用佢地.  發表於 2012-4-17 13:57
1+1=3 ^^  發表於 2012-4-17 12:54
回復

dick168 發表於 2012-4-17 12:45:21 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2012-4-17 11:37
冇交費no.交唔到錢架. 一定要佢地俾, 明嗎?

原來係甘架!一定要炳佢地!!!

唱衰佢地, 拒絕不良經營手法/劣質服務 .  發表於 2012-4-17 14:03
回復

八王爺 發表於 2012-4-17 14:58:46 |顯示全部樓層
yukyo 發表於 2012-4-17 04:48
OxxTel 我係2008用過有問題以後再無用。張月結單竟然有我無用過旣long distance,個destination好古怪。好 ...

我都好少出街食飯。
回復

andyman 發表於 2012-4-21 18:08:53 |顯示全部樓層
wendy_choy_hk 發表於 2012-4-16 23:29
你可以向OFTA投訴

我有類似經驗, 投訴去OFCA最快最有成效, 我投訴左之後, 禍記電訊每次打電話比我都唔接,  十幾次來電後, 我致叫佢自己同OFCA頃, 攪掂晒至好比番書面我,唔好煩我,冇佢咁得閒
http://www.ofca.gov.hk/tc/contact_us/enquiry/index.html

17/4 一朝早就SENT EMAIL, 至今仲未搞掂. 追數電話又黎, 我冇聽. 開左個新IDD 戶口俾阿媽, 但佢打慣舊公司=="  發表於 2012-4-27 01:01
回復

菜妹 發表於 2012-4-27 23:54:51 |顯示全部樓層

今日IDD打黎話收到投訴會將D錢TRANSFER返我戶口, 因為錄音聽唔返, 我要寫一封聲明書先會即時處理.件事終於SETTLED.
事件令幫襯左佢超過10年既長期客戶冇晒信心.

建議各位花友, 以後買野/消費都係優先考慮大公司啦. 售後服務真係好緊要.
回復

simon0263jp 發表於 2012-4-29 09:42:29 |顯示全部樓層
菜妹: 我以前用pccw長途idd, 那時好平架. 點知收pccw有一日打唔到idd. 我咪打去問囉. 佢地話電話欠佢地約2000元idd費用未交. 原來約完. pccw寄信比我話要在指定日期回覆續約. 我問佢地址: 我地屋苑有分1期及2期. 我住1期. 佢地冇寫上1期或2期 郵差派了去2期. 我咪收唔到. pccw 回覆, 信已寄出 這情況與佢地無關. 客戶要照比錢. 我表示收唔到. 係佢地寄錯. 佢地話唔知我會唔到. 係都要我比. 我申請pccw idd時的第一封信又冇錯地址, 今次佢地錯. 仲要我比錢. 爭論個多月 仲投訴到銷委員 真係冇咁多時間同佢地玩, 最後交一半費用. 我即時取消pccw的idd.

大家都要小心合約問題. 同埋唔好用信用卡交月費, 有一次我想取消動轉動交費. 銀行講: 我地唔知你有冇欠那公司金錢而需要毎個轉數. 我地係唔會同你stop 架 除非那公司來信 我地才會stop 自動轉賬架. 大家小心d囉 尤其係電訊公司. 千方百計咁騙財. 賺錢方法太過份. 不會網開一面的道理.. 有報應架
回復

simon0263jp 發表於 2012-4-29 09:42:33 |顯示全部樓層
菜妹: 我以前用pccw長途idd, 那時好平架. 點知收pccw有一日打唔到idd. 我咪打去問囉. 佢地話電話欠佢地約2000元idd費用未交. 原來約完. pccw寄信比我話要在指定日期回覆續約. 我問佢地址: 我地屋苑有分1期及2期. 我住1期. 佢地冇寫上1期或2期 郵差派了去2期. 我咪收唔到. pccw 回覆, 信已寄出 這情況與佢地無關. 客戶要照比錢. 我表示收唔到. 係佢地寄錯. 佢地話唔知我會唔到. 係都要我比. 我申請pccw idd時的第一封信又冇錯地址, 今次佢地錯. 仲要我比錢. 爭論個多月 仲投訴到銷委員 真係冇咁多時間同佢地玩, 最後交一半費用. 我即時取消pccw的idd.

大家都要小心合約問題. 同埋唔好用信用卡交月費, 有一次我想取消動轉動交費. 銀行講: 我地唔知你有冇欠那公司金錢而需要毎個轉數. 我地係唔會同你stop 架 除非那公司來信 我地才會stop 自動轉賬架. 大家小心d囉 尤其係電訊公司. 千方百計咁騙財. 賺錢方法太過份. 不會網開一面的道理.. 有報應架
回復