救命呀....請各位幫幫忙可以嗎 ??

作者: augustlala 發表于 2008-4-5 09:34:05
1132 5
我在上2個星期左右將個紫羅蘭由阿媽度分左出黎,
因為佢生多左一個頭.. 咁我將佢種係泥度,
頭2個星期都好正常.. 但呢2日突然發覺葉軟晒呀..
點解呀... 好驚呀. 請幫忙.. Thanks!!
比得大帝 發表於 2008-4-5 09:45:54 |顯示全部樓層
剛分出來葉軟晒好正常, 係d根傷咗或者没有根, 吸唔到水, 不用怕, 將佢放入保濕箱, 一兩個星期會正常番, 現在可以用葉托把葉托以免折斷.
回復

augustlala 發表於 2008-4-5 10:05:27 |顯示全部樓層
唔該晒呀.. 但係我新手..保濕箱可唔可以搵個膠袋笠實佢都得架..
咁要唔要淋水架.. Thanks!!
回復

比得大帝 發表於 2008-4-5 10:40:42 |顯示全部樓層
原帖由 augustlala 於 2008-4-5 10:05 發表
唔該晒呀.. 但係我新手..保濕箱可唔可以搵個膠袋笠實佢都得架..
咁要唔要淋水架.. Thanks!!

也可以, 但不要完全封密, 泥土不要太濕, 淋了水不用滴出來就成了, 盆底也不要有多餘的水.
回復

noel 發表於 2008-4-5 10:52:08 |顯示全部樓層
原帖由 augustlala 於 2008-4-5 09:34 發表
我在上2個星期左右將個紫羅蘭由阿媽度分左出黎,
因為佢生多左一個頭.. 咁我將佢種係泥度,
頭2個星期都好正常.. 但呢2日突然發覺葉軟晒呀..
點解呀... 好驚呀. 請幫忙.. Thanks!! ...

- 你而家出問題的是子株,對嗎?
- d葉除咗軟晒,有冇其他? (e.g. 變黑或濕咗等...)
- "頭2個星期好正常..." 咁應該唔關吸唔到水事,有機會係爛根/心...
- 你試下拔起隻側芽檢查,睇睇根部位置有冇變黑或變淋...
- 可能的話,post 張相出嚟大家研究吓
回復

augustlala 發表於 2008-4-5 12:36:48 |顯示全部樓層
真係唔該晒大家呀...
我依家係公司所以 POST 唔到相上黎住,
不過我見葉都幾健康下.. 係外圍個突然間軟晒囉..
回復