我到嘉道理農場 ***相片可以睇得到啦***

作者: 金盞花 發表于 2012-4-14 12:08:44
3235 9

記得多年前跟學校到嘉道理農場一遊, 印象模糊, 唔識欣賞一草一木, 今次到來可以慢慢欣賞.

DSCN4210 (Large) (Medium).JPG

溫室種滿不同式樣蘭花~
DSCN4192 (Large).JPG

DSCN4190 (Large).JPG

DSCN4189 (Large).JPG

DSCN4188 (Large).JPG

DSCN4187 (Large).JPG

DSCN4194 (Large).JPG

DSCN4193 (Large).JPG

DSCN4191 (Large).JPG

農場內種咗好多呢隻花, 我都好喜歡, 唔知叫咩名?
DSCN4165 (Large).JPG

DSCN4197 (Large).JPG

當日天氣唔好, 天陰有雨, 從山頂望出去一片灰濛濛, 不過又覺有另一種景色.
DSCN4173 (Large).JPG

namplant 發表於 2012-4-14 18:05:11 |顯示全部樓層
d圖好似load唔到,淨係見到血紅樹蘭同埋毛地黃

叫毛地黃, 唔該晒~ 相片睇得見啦!  發表於 2012-4-16 12:40
回復

金盞花 發表於 2012-4-16 12:27:54 |顯示全部樓層
再嚟片.......

DSCN4186 (Large).JPG

觀音山
DSCN4183 (Large).JPG

DSCN4177 (Large).JPG

DSCN4174 (Large).JPG

買咗d有機食品, 芥菜俾我食咗部份, 條梗帶有甜味, 真真唔錯
DSCN4212 (Large).JPG
回復

ht333147 發表於 2012-4-16 12:40:17 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2012-4-16 12:27
再嚟片.......

買咗d有機食品, 芥菜俾我食咗部份, 條梗帶有甜味, 真真唔錯

即買即食, 夾生來?
回復

金盞花 發表於 2012-4-16 12:45:20 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2012-4-16 12:40

唔係咁猴急   係當晚煮咗嚟食之後至嚟影咗呢幅相片
回復

ht333147 發表於 2012-4-16 12:47:14 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2012-4-16 12:45
唔係咁猴急   係當晚煮咗嚟食之後至嚟影咗呢幅相片

誤會一場.
山頂是行上去?

有專車車上山頂, 可中段下車行吓, 見倦又等車坐下山  發表於 2012-4-16 12:54
回復

ht333147 發表於 2012-4-16 12:57:52 |顯示全部樓層
行上山都不算艱辛, 行下抖下, 沿途多可觀花卉植物.
回復

Cora 發表於 2012-4-17 16:56:22 |顯示全部樓層
始終未去過嘉道理農場,是否要特別申請呢?

人數唔多不是團體不用特別申請. 成人入場費$10-, 12歲以下/60歲以上/殘障人士免費  發表於 2012-4-17 23:14
回復

金盞花 發表於 2012-4-17 23:10:30 |顯示全部樓層
Cora 發表於 2012-4-17 16:56
始終未去過嘉道理農場,是否要特別申請呢?

值得一看

有巴士直達~~~64k   <大埔墟火車站 ~ 元朗>  兩程巴士都可以直達嘉道理農場門口, 十分方便

詳情可以打去問清楚~
http://www.climatechange.hk/cht/contactus.aspx
回復

Cora 發表於 2012-4-18 09:20:31 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2012-4-17 23:10
值得一看

有巴士直達~~~64k     兩程巴士都可以直達嘉道理農場門口, 十分方便

唔該哂!
回復