文達 の 種植手記 - (蕃茄, 薄荷)

作者: manda 發表于 2012-4-11 15:00:26
1853 7

大家好,我大半年前開始係屋企種植,仲係初哥一名,希望大家多多指教 ^^

蕃茄

2011年9月中開始發芽既蕃茄仔,宜家開左好多果,

不過粒粒都好細粒,細過一毫子...  有D已經開始轉色喇, 唔知會唔會冇得再大,

係我施肥唔夠,定係剪葉剪得太狠?

薄荷

呢盆薄荷亦係2011年9月中開始發芽, 一開始個陣,葉係深綠色的, 枝係深綠帶紫。(見第2張相 - 同一盆黎架! 剪之前換過大盆)

但係上個月 (2012年3月) 我見佢再生長出黎既枝葉又枯黃又幼細,

所以就誤打誤撞, 試下一次過剪晒佢,再加左一次肥。點知大半個月佢宜家生番晒出黎,

不過就變得淺色好多,呢個D枝都係淺色的。我都唔知點解。

今日剪左D大片既落黎,煲瘦肉旦湯,味道又OK wor。

我都唔知淺色同深色有冇分別, @.@ 有冇人試過?

薄荷 (大收割後變淺色了)

薄荷 (大收割後變淺色了)

評分

查看全部評分

cklife 發表於 2012-4-11 18:49:19 |顯示全部樓層
種得好靚喎....

Thanks ^^ 我仲係新手, 要多d上黎學野~  發表於 2012-4-15 20:22
回復

ht333147 發表於 2012-4-11 22:56:06 |顯示全部樓層
蕃茄就真的剪得太狠, 相中一片正常的葉都無, 它如果進行光合作用儲養份呢?
薄荷可能是因香港的水土而變, 也有可能不夠光照.

我搭單問一句...昨日..見到我果蕃茄腐臍病...但我係兩日前加左蛋殼(果時未有事)...咁仲要唔要加D咩落去呢?  發表於 2012-4-12 09:00
我仲以為蕃茄咁多果...D葉係自己甩晒添....  發表於 2012-4-12 08:58
回復

ht333147 發表於 2012-4-12 12:31:49 |顯示全部樓層
cklife  我搭單問一句...昨日..見到我果蕃茄腐臍病...但我係兩日前加左蛋殼(果時未有事)...咁仲要唔要加D咩落去呢?

看來與蛋殼無直接關系,
是不是有蟲咬過而入菌? 這兩日好天, 加以改善通風應搞定.

唔係話腐臍病係缺鈣咩...但我加左蛋殼唔知夠唔夠力..  發表於 2012-4-12 13:09
回復

ht333147 發表於 2012-4-12 13:24:50 |顯示全部樓層
加左蛋殼後才爛?
唔加未爛, 點解?

今日搵到資料喇...應該係我淋水唔夠,佢吸收唔到營養...依家吊緊點滴..希望新茄無事啦..(又有兩粒新架喇)  發表於 2012-4-15 20:41
回復

hei_ho 發表於 2012-4-12 16:09:02 |顯示全部樓層
我屋企D薄荷都係淺綠色,,,莖都係....但我係用種子種....佢一直都係咁嘅色
回復

manda 發表於 2012-4-15 20:20:47 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2012-4-11 22:56
蕃茄就真的剪得太狠, 相中一片正常的葉都無, 它如果進行光合作用儲養份呢?
薄荷可能是因香港的水土而變, 也 ...

thanks ^^ 我下次唔敢剪咁多了。宜家變左迷你蕃茄 @@
回復

manda 發表於 2012-4-15 20:21:55 |顯示全部樓層
hei_ho 發表於 2012-4-12 16:09
我屋企D薄荷都係淺綠色,,,莖都係....但我係用種子種....佢一直都係咁嘅色

我都係由種子種起,不過無喇喇變左色...@@"
回復