請比意見, 我盤車厘茄要換盤未啊? (再長大了, 加左相啊)

作者: D_ov_Hades 發表于 2012-4-10 16:17:45
1886 12

之前種落所有野都死哂...得返呢兩盤的希望

幾時要換大盤啊?

14/4 (因為之前留言冇顯示比我, miss左你地的回覆><)
         所以他們繼續長大了...

現在多了點葉, 我現在是要1盆1棵嗎??

kwc430 發表於 2012-4-10 17:00:28 |顯示全部樓層
已經換得啦, 遲啲所有根纏住, 好難換.
換完盤, 唔好晒太陽住, 要休息幾日.

^^原來移植完唔可以晒太陽﹗難怪我的菜次次移完都死一半  發表於 2012-4-10 17:26
回復

jeffreyngcm 發表於 2012-4-10 17:07:15 |顯示全部樓層
我覺得個盆係暫時夠大, 不過啲苗太近, 到左大啲想再分盆時啲根會打晒交好難分, 我建議你家吓分盆先, 到再大啲先換大盆

我見你啲苗都好長吓, 係咪唔多夠陽光呢?

好的~thx~  發表於 2012-4-14 16:07
回復

xx_Luca 發表於 2012-4-11 00:11:56 |顯示全部樓層
如果你唔諗住全部種哂的話, 可以先拔除弱苗, 每盆留低 2棵 , 之後上大盆會比較容易...
另外贊成 jeffreyngcm 講法, 蕃茄苗要多曬太陽才會強壯啊...

如果那天沒有西斜, 我開15W燈泡射他們得嗎?  發表於 2012-4-14 20:48
回復

D_ov_Hades 發表於 2012-4-14 20:43:32 |顯示全部樓層
kwc430 發表於 2012-4-14 16:55
車厘茄我有兩個品種種緊. 一款有成三呎高 ;
另一款係花墟賣那些品種, 矮小型, 唔夠八吋高已長花結果. 上 ...

我是淘寶買種子發出來, 他沒寫株高多少, 只說常規種

其實我都不知道他們長大了怎辦, 對我來說窗台只有一楷磚西斜位給他們照陽光

而且我家又是室內窗台, 要是長得像你的茄茄的那株大小, 我恐怕只能曬一株

到他們大了(如果沒死掉)可能割愛給別人

剛剛疏苗了, 根很小很脆弱!!

我拔出來有聽到聲, 弄斷點不會死吧???

如果你想要我的矮小品種, 就 pm 我啦. 可以俾核你.  發表於 2012-4-14 21:49
回復

cowcowpop 發表於 2012-4-14 16:54:48 |顯示全部樓層
D_ov_Hades 發表於 2012-4-14 16:06
點樣選好苗啊?

佢地生得咁靚要拔走佢有d吾捨得

You can try to separate them carefully.
Actually, this is not a excellent time for Tomato because of fruit fly.

Try la.
回復

kwc430 發表於 2012-4-14 16:55:32 |顯示全部樓層
D_ov_Hades 發表於 2012-4-14 16:04
下?點解ge??

是咪佢要適應返個新環境先曬得啊?

車厘茄我有兩個品種種緊. 一款有成三呎高 ;
另一款係花墟賣那些品種, 矮小型, 唔夠八吋高已長花結果. 上圖俾你參考, 中間那棵是原株, 側邊那幾株是仔仔女女.

如果高嗰個品種,你種得晒嗎?
2012-04-12 08.38.05-1.jpg
2012-04-14 16.31.52-1.jpg
回復

cowcowpop 發表於 2012-4-14 16:59:54 |顯示全部樓層
This is my last year strawberry tomato.
Do not look good because it is too hot in the summer.

是咪要每日淋水?  發表於 2012-4-14 20:49
這麼多!!! 天台來的嗎@@  發表於 2012-4-14 20:44
回復

D_ov_Hades 發表於 2012-4-14 16:04:13 |顯示全部樓層
kwc430 發表於 2012-4-10 17:00
已經換得啦, 遲啲所有根纏住, 好難換.
換完盤, 唔好晒太陽住, 要休息幾日.

下?點解ge??

是咪佢要適應返個新環境先曬得啊?
回復

D_ov_Hades 發表於 2012-4-14 16:05:19 |顯示全部樓層
jeffreyngcm 發表於 2012-4-10 17:07
我覺得個盆係暫時夠大, 不過啲苗太近, 到左大啲想再分盆時啲根會打晒交好難分, 我建議你家吓分盆先, 到再大 ...

我會俾佢地照西斜啊, 有d長得矮d

我是咪要選d矮的來繼續種?
回復

D_ov_Hades 發表於 2012-4-14 16:06:44 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2012-4-11 00:11
如果你唔諗住全部種哂的話, 可以先拔除弱苗, 每盆留低 2棵 , 之後上大盆會比較容易...
另外贊成 jeffreyngc ...

點樣選好苗啊?

是咪留多d葉的苗?
回復

xx_Luca 發表於 2012-4-15 11:49:57 |顯示全部樓層
D_ov_Hades 發表於 2012-4-14 16:06
點樣選好苗啊?

一般都係留最粗壯既苗苗啦, 另外我會剔除有畸形葉的或徒長的,
如果全部都差不多我會留最先出來的, 佢跑第一嘛,  應該係最有活力的
除了寒冬用過燈照增加溫度發芽, 我冇用過燈照植物.

見你已經分左苗, 祝成功呀

回復

cowcowpop 發表於 2012-4-15 13:31:31 |顯示全部樓層
cowcowpop 發表於 2012-4-14 16:59
This is my last year strawberry tomato.
Do not look good because it is too hot in the summer.

I do not water every day.
I simply leave it alone and let it take care itself.
回復