我家姐養左200 條。。。。蚯蚓

作者: twiggy 發表于 2012-4-10 13:42:00
3711 20
她由養10條,4個月變60條,6個月變了200 條。
佢話蚯蚓屎係最佳肥料。但嚇死我。

給蚯蚓吃

給蚯蚓吃

搞碎

搞碎

蛋殼

蛋殼

佢收集廚余

佢收集廚余

評分

查看全部評分

twiggy 發表於 2012-4-10 13:44:18 |顯示全部樓層
的相次序亂晒。。。、
回復

Cora 發表於 2012-4-10 15:30:04 |顯示全部樓層
twiggy 發表於 2012-4-10 13:44
的相次序亂晒。。。、

佢係咪逐條拿起來數呢?

佢d蚯蚓全部都有掛號碼布係身架^^哈哈哈哈哈哈哈哈  發表於 2012-4-10 15:32
回復

Cora 發表於 2012-4-10 15:46:22 |顯示全部樓層
Cora 發表於 2012-4-10 15:30
佢係咪逐條拿起來數呢?

jeffreyngcm  佢d蚯蚓全部都有掛號碼布係身架^^哈哈哈哈哈哈哈哈 : 又幾好想像力噃!

稙入晶片 都得  發表於 2012-5-31 16:14
回復

twiggy 發表於 2012-4-10 16:18:44 |顯示全部樓層
Cora 發表於 2012-4-10 15:46
jeffreyngcm  佢d蚯蚓全部都有掛號碼布係身架^^哈哈哈哈哈哈哈哈 : 又幾好想像力噃!  ...

佢形容我知重要肥肥白白。。哈哈。@@

但係咪真係做肥料好好?

蚯蚓屎的確係非常好嘅肥料^^  發表於 2012-4-10 16:39
回復

Cora 發表於 2012-4-10 16:33:43 |顯示全部樓層
twiggy 發表於 2012-4-10 16:18

但係咪真係做肥料好好?

應該係wor! 我係田到見到一條馬上捉佢返屋企,放入花盆中,至少佢會鑽鬆d泥嘛!
一條就寂寞d,不過雨季快來了,田中應有好多佢d friends出現,到時... he..he..

堆肥蚯蚓都唔同你你落雨搵到啲蚯蚓,俾條生路佢行啦~  發表於 2012-4-10 16:43
回復

twiggy 發表於 2012-4-10 16:35:21 |顯示全部樓層
Cora 發表於 2012-4-10 16:33
應該係wor! 我係田到見到一條馬上捉佢返屋企,放入花盆中,至少佢會鑽鬆d泥嘛!
一條就寂寞d,不過雨季快來了 ...

放入盆?佢會不會咬死你的植物?
回復

twiggy 發表於 2012-4-10 16:41:49 |顯示全部樓層
twiggy 發表於 2012-4-10 16:18

但係咪真係做肥料好好?

點知個的係咪屎。。。。
回復

Cora 發表於 2012-4-10 16:41:58 |顯示全部樓層
佢係我地d朋友來ga!只會食腐爛ge野,d 便便又係肥料,鑽來鑽去又會鑽鬆d泥,唔會浸死d植物....!令我好想養番幾條tim!

俾你綁架咗去個盆度,做啲佢做唔到嘅事,真係好慘! <--- XDDD  發表於 2012-4-10 16:50
佢地係泥土深層蚯蚓又唔係堆肥蚯蚓,俾你綁架咗去個盆度,做啲佢做唔到嘅事,真係好慘!  發表於 2012-4-10 16:47
回復

twiggy 發表於 2012-4-10 16:49:47 |顯示全部樓層
Cora 發表於 2012-4-10 16:41
佢係我地d朋友來ga!只會食腐爛ge野,d 便便又係肥料,鑽來鑽去又會鑽鬆d泥,唔會浸死d植物....!令我好想養番幾 ...

將來我咪要學養囉
回復

Cora 發表於 2012-4-10 16:58:29 |顯示全部樓層
評sam261  俾你綁架咗去個盆度,做啲佢做唔到嘅事,真係好慘! <--- XDDD  發表於 4 孖吉  佢地係泥土深層蚯蚓又唔係堆肥蚯蚓,俾你綁架咗去個盆度,做啲佢做唔到嘅事,真係好慘!  發表於 8 分鐘前  

請佢返來坐吓之嘛,之不過我盆白菜仔又生得幾好,就歸功於佢啦!

回復

twiggy 發表於 2012-4-10 17:08:41 |顯示全部樓層
Cora 發表於 2012-4-10 16:58
評sam261  俾你綁架咗去個盆度,做啲佢做唔到嘅事,真係好慘!

拍拍手。
回復

fleurhm 發表於 2012-4-10 18:50:38 |顯示全部樓層
twiggy 發表於 2012-4-10 17:08
拍拍手。

這星期我都綁架了成過百條野生蚯蚓,用大洗衣粉桶養著。
回復

twiggy 發表於 2012-4-10 18:59:14 |顯示全部樓層
fleurhm 發表於 2012-4-10 18:50
這星期我都綁架了成過百條野生蚯蚓,用大洗衣粉桶養著。

@@ 綁架過百條?
回復

fleurhm 發表於 2012-4-10 19:58:53 |顯示全部樓層
係呀,120條,在泥地上的花盆底找到的,每個花盆底平均都有三幾條。當然還可以找到鼻涕蟲,蝸牛,蜈蚣,馬陸,蟾蜍,.......還有找到一條盲蛇。
回復

twiggy 發表於 2012-4-10 20:10:24 |顯示全部樓層
fleurhm 發表於 2012-4-10 19:58
係呀,120條,在泥地上的花盆底找到的,每個花盆底平均都有三幾條。當然還可以找到鼻涕蟲,蝸牛,蜈蚣,馬 ...

@@ 你個田好大架?
回復

孖吉 發表於 2012-4-10 20:35:53 |顯示全部樓層
Cora 發表於 2012-4-10 16:58
評sam261  俾你綁架咗去個盆度,做啲佢做唔到嘅事,真係好慘!

呢啲蚯蚓响咁擠迫嘅盆裏面冇作用咖,你諗到啲作用係要對幾呎深的泥才有意義。啲人話蚯蚓會打洞,令泥裏面增加氧氣,食有機物痾返出嚟 ... 全部都係針對幾呎深嘅泥講咖:

• 你個盆得果幾吋泥,如果有用有機肥物又點會唔透氣?如果你冇有機肥,條蚯蚓都餓死啦~ 只係啲幾呎厚嘅泥先要呢啲通道咋,如果你啲幾吋泥有好多呢啲通道,你淋水會點?啲水咪立即响盆底流哂出嚟囉~ 你盆嘢會點?又唔夠水,又會沖走哂啲養份!你諗吓係咪?
  • 食泥痾泥好多人都知,亦係令幾呎深嘅泥可交換上下層的有機物,令到根接觸唔到的唔同泥層深度的養份。要果話幾吋深的盆要靠蚯蚓輸送養份,講果個人一定未見過盆栽的根會繞盆幾週囉~
  • 如果講話泥裏的蚯蚓可以幫助腐化有機物,咁大家知唔知泥土蚯蚓主要作用係令泥和有機物分成更小部份,跟住痾响佢地的隧道內。第二朝你淋水咪好以沖厠咁將啲 "肥料" 响隧道裏沖出盆底囉~

蚯蚓對你的盆栽有乜其他影响呢?大家都識得蚯蚓鍾意捐泥啦,响泥裏面果啲蚯蚓撞到根的機會唔會好大,就算撞到根咪轉彎囉~ 盆裏面的蚯蚓只可在幾吋深的盆裏面可以點行?撞到根,轉彎又係根。所以响盆裏面只會干擾啲根,佢又住得唔舒服,對兩家都唔好。

而且經你一講捉蚯蚓,啲 "羊群" 就會捉啲蚯蚓落細盆 ... 你成呎長嘅菜盆放條蚯蚓佢尚且有地方可以走動,其他人或會捉佢地入8"盆,6"盆 ... 重有人要一盆放幾條 ...

所以 堆肥蚯蚓 唔同 泥土蚯蚓 而且 蚯蚓對泥土有益 但 蚯蚓對盆栽有害,絶對含糊不得!

睇蚯蚓文章亦可以看到各地 農夫/園藝者 的水平的分別,外國啲人真係識得分咖,香港同大陸果啲只當佢地係一種看待,誤將馮京作馬涼 大有人在,連所謂有機網頁都係以訛傳訛,真係害人不淺!

你話啲菜生得好,我希望唔代表條蚯蚓殉職做埋肥啦~   

終於有人為蚯蚓發聲仲咁仔細,應該置頂啦喂~  發表於 2012-4-12 12:24
回復

tomtomtom 發表於 2012-4-10 20:43:56 |顯示全部樓層
見呢度不時有朋友提及太平2號蚯蚓,又有何不同?

係堆肥蚯蚓一種,同泥土蚯蚓當然非常唔同啦~  發表於 2012-4-10 20:45
回復

twiggy 發表於 2012-4-10 20:49:36 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2012-4-10 20:35
呢啲蚯蚓响咁擠迫嘅盆裏面冇作用咖,你諗到啲作用係要對幾呎深的泥才有意義。啲人話蚯蚓會打洞,令泥裏面 ...

哈哈哈。多謝分享。我明白啦。
回復

fleurhm 發表於 2012-4-10 21:06:36 |顯示全部樓層
twiggy 發表於 2012-4-10 20:10
@@ 你個田好大架?

是學校的校園
回復

12下一頁