返回列表 發新帖

初手落種,天台有機樂(得o左喇~收成喇)

作者: 水魚農作 發表于 2012-4-5 23:47:18
3935 31
水魚農作 發表於 2012-4-6 13:42:44 |顯示全部樓層
dick168 發表於 2012-4-6 07:52
真係好勁

唔勁呀,因為我盡量揀d易種o既,哈
有一部份都發唔到芽呀~薰衣草完全無反應
回復

yuen2010 發表於 2012-4-6 14:42:15 |顯示全部樓層
水魚農作 發表於 2012-4-6 13:39
我係淘寶買o架,香港有但都幾貴,係淘寶都係$3/一大包呀 ^^
我一次過買o左幾十款種子都係用使70蚊咋~ ...

可以PM 條LINK比我, 我都想買種子呀!! 謝謝
回復

mummy 發表於 2012-4-6 15:08:21 來自手機 |顯示全部樓層
水魚農作 發表於 2012-4-6 13:41
尋晚好大下呀,但我d盆又無浸到呀,相反比雨淋o左成晚,d菜超級快高長大呀,大o左一倍,好驚 XDDDD ...

嘜原來淋雨水會快高長大嫁?等我琴晚仲慌死佢dup爛我D蕃茄,將佢哋全部搬咗入室內。

啱呀!番茄唔淋得o架!  發表於 2012-4-7 00:14
回復

水魚農作 發表於 2012-4-6 22:27:43 |顯示全部樓層
yuen2010 發表於 2012-4-6 14:42
可以PM 條LINK比我, 我都想買種子呀!! 謝謝

你上到淘寶打種子就有好多o架喇^^
回復

水魚農作 發表於 2012-4-6 22:28:46 |顯示全部樓層
mummy 發表於 2012-4-6 15:08
嘜原來淋雨水會快高長大嫁?等我琴晚仲慌死佢dup爛我D蕃茄,將佢哋全部搬咗入室內。 ...

我原先都好驚,大雨到咁又行雷,但又因為太大雨我上唔到天台呀,都諗緊會唔會比雨淋到爛哂,浸死哂
點知今朝上到去睇,反而d菜大o左一倍,哈哈,開心哂
回復

mummy 發表於 2012-4-6 22:31:45 |顯示全部樓層
大自然
但我估你可能擔心咗成晩
喺咪應該預備D防風防兩措施好呢?
回復

mummy 發表於 2012-4-7 00:48:37 |顯示全部樓層
蕃薯mo  啱呀!番茄唔淋得o架!  發表於 半小時前

我就喺怕佢dup爛,好在唧。第一次種到有果,雖然仲細過手指公,但好珍貴嫁嘛
今日細細雨,我無搬佢哋入嚟吖,怕唔怕呀?
回復

yuen2010 發表於 2012-4-7 10:59:59 |顯示全部樓層
水魚農作 發表於 2012-4-6 22:27
你上到淘寶打種子就有好多o架喇^^

就係太多, 花多眼亂嘛~~~ HAHA
回復

evapoon619 發表於 2012-4-7 12:44:47 |顯示全部樓層
水魚農作 發表於 2012-4-6 13:41
尋晚好大下呀,但我d盆又無浸到呀,相反比雨淋o左成晚,d菜超級快高長大呀,大o左一倍,好驚 XDDDD ...

我都係第一次在天台種野,但你的成綪好好,你用什麼肥料架?
回復

junemak 發表於 2012-4-8 18:29:08 |顯示全部樓層
我都係新手黎架!請問你買咩泥種呀
回復

BanbieChan 發表於 2012-4-8 19:06:48 |顯示全部樓層
水魚農作~

歡迎加入種毒樂園~

回復

twiggy 發表於 2012-4-8 19:07:38 |顯示全部樓層
水魚農作 發表於 2012-4-6 13:40
哈,我原先想買個架o架,不過我係台灣網見到好貴呀,個架成一千運費又一千,唔捨得,所以放住地下先,不 ...

前將日行過花虛有間專是台灣入口的。你去睇下。
回復