多色蓳

作者: ht333147 發表于 2012-4-5 22:48:28
2095 6

清明回鄉拜山, 酒店的花壇種滿了這種小花, 現在才知道三色蓳唔只三種色

warahahaha 發表於 2012-4-26 17:09:42 |顯示全部樓層
D種子種極都發唔到呀,都唔知點解~~~
回復

karisv3v 發表於 2012-4-26 18:08:12 |顯示全部樓層
warahahaha 發表於 2012-4-26 17:09
D種子種極都發唔到呀,都唔知點解~~~

我都播過幾次三色菫都發唔到,聽人講播三色菫要遮一遮光 秋天再播過啦!
回復

弘安 發表於 2012-4-28 13:22:55 |顯示全部樓層
我上星期放的種子幾乎全部都發芽wo, 啱啱出咗小苗, 約十粒, 我第一次種咋, 仲有種子剩低, 有白紫色同黃紫色(上面最後一幅圖嗰種), 你要唔要

請問係米就咁放落泥稍微蓋住佢呢? 我試左好多次都唔得呀~~~  發表於 2012-4-30 17:45
回復

ht333147 發表於 2012-4-28 13:59:58 |顯示全部樓層
弘安 發表於 2012-4-28 13:22
我上星期放的種子幾乎全部都發芽wo, 啱啱出咗小苗, 約十粒, 我第一次種咋, 仲有種子剩低, 有白紫色同黃紫色 ...

謝謝你.
現在下種子, 觀賞期相對短了.
留待明年春天再播吧,
我喜歡秋海棠多的
回復

iceiceice 發表於 2012-4-29 00:28:26 |顯示全部樓層
我舊年秋天播種,一個月才出芽,經過整個冬天緩慢龜速生長,小苗只有3至4cm高,但已經在三月尾時開出紫白花,第一次用種子種,很感動。
回復

弘安 發表於 2012-4-30 17:54:55 |顯示全部樓層
弘安 發表於 2012-4-28 13:22
我上星期放的種子幾乎全部都發芽wo, 啱啱出咗小苗, 約十粒, 我第一次種咋, 仲有種子剩低, 有白紫色同黃紫色 ...

我放咗10幾20粒落去種,大部份都出咗芽, 啱啱出咋, 仲好細粒, 你要唔要? 比一小盆你, 如果無記錯應該係紫白色嗰種
回復