薄荷葉背有呢種紅色點點蟲,點算......><

作者: JJCC 發表于 2012-4-5 15:22:08
6554 5

上星期, 種係園圃的薄荷葉太大, 起左出黎種返D係園圃花盤, 有D羅返屋企露台花盤種, 另一D就浸水發根~

今朝發現係露台個盤, 葉背後, 有一點點紅色細蟲, 用手JU佢, 會係紅色液體, 跟住睇下浸根個D, 原來都有呀!!!!!

呢D係咩蟲黎架???? 可以點對付??????

孖吉 發表於 2012-4-5 15:35:30 |顯示全部樓層
可能係紅蜘蛛,可以用  牛奶水 噴佢 ... 另外紅蜘蛛喜歡溫暖乾燥的環境,不喜歡潮濕,所以用水噴佢亦有一點效果

OH~~ 會唔會野到成個園圃都係架????  發表於 2012-4-5 15:58
回復

twiggy 發表於 2012-4-12 22:16:26 |顯示全部樓層
你有蟲蟲。我個棵獨立放的。又不人戶外。成條蟲係咁食的葉。嗚嗚嗚。。
回復

JJCC 發表於 2012-4-16 10:56:34 |顯示全部樓層
用左麵粉+過期牛奶 再稀釋植株噴葉面後, 巳經無晒啦~ 成功!!!! 唔該晒~~~~
回復

twiggy 發表於 2012-4-16 12:44:49 |顯示全部樓層
我情況差不多。但我完全見不到有蟲。只有紅班。之後就像被蟲蛟過。變黃。枯死一樣。
初出的葉即時變啡色。。。。我放在家中。沒放在外面。
越來越嚴重。。今朝狠心掉了。>_<
分珠水浸的起初也是這樣。後來我不停把葉剪掉。新葉沒有啡班了。
我也想知道是什麼原因呢 。謝謝
回復

JJCC 發表於 2012-4-16 14:23:59 |顯示全部樓層
twiggy 發表於 2012-4-16 12:44
我情況差不多。但我完全見不到有蟲。只有紅班。之後就像被蟲蛟過。變黃。枯死一樣。
初出的葉即時變啡色。 ...

有蟲患主要係環境問題, 我發現有紅蜘蛛後, 即時隔離, 雖然我放係露台, 但另一邊放滿雜物, 唔能夠做到好對流的通風

再加上, 天氣潮濕, 時熱時濕, 到夜晚, 又無乜風, 因而令到易有蟲患~

除左隔離外, 我將薄荷葉放返係通風位置, d紅蜘蛛係未噴牛奶水時, 巳慢慢減少~

琴日有時間, 就一次過噴牛奶水, 以免再發到其它香草都有~

經驗話比我知, 一發現蟲患, 第1時間係應該處理環境問題先, 如果你放係室內, 而又密封, 係好易有,

最好經常檢查植株, 唔好種得太密, 睇下會否改善~
回復