公司裏的小農莊, 第2年起步

作者: lvemoe 發表于 2012-3-28 18:36:29
3651 14

早在1 , 2 月之時, 己經開始下種, 西瓜死得最悲慘,
十粒種子, 全部發芽, 有街市芽菜咁粗, 可惜, 只有子葉, 當天氣突然一凍之後, 就發現它們軟下來, 相信是凍死吧

冬天不怕凍死又好食的, 就是豆苗, 用泥種, 收成了3次, 第一次味道很好, 第3次, 好幼, 又無乜味,
好似有影相1, 要找一找才有

今年最想養大的仔仔就係跳舞草,
他們可以無風起動, 有聲音就可以了

跳舞草外殼被厚蠟包圍, 說明書話要磨走蠟質再浸一日暖水,
最初唔信, 心諗, 大自然都唔會有人幫佢地磨架啦, 結果, 無一粒出芽

最後的四粒, 就用網友們的方法, 用紙巾浸,
浸前用刀切走少許外皮, 好讓水分輕易滲入種子裏面,
用這方法, 最後四粒種子得以存活, 三天發芽

而家再浸西瓜, 版友所贈之紅油麥,  沙律菠菜
紅油第2日己經出芽, 直接落泥的, 6粒只生2粒而已

五色椒, 但發現果實只有紅色......

鬼椒, 落左一個月架啦, 都仲係細細棵

矢車菊

由種子種起的仙人掌

白菜小苗, 等佢地大少少就會起左佢地黎, 不會養大

可能係九層塔, 要大D先知

起碼收左三十粒蕃茄仔的小果蕃茄

同事係日本買番黎的生菜

準備種多D, 再分好多好多細盆, 做路人甲乙丙的長春籐

而家仲有盆牛緊肥, 就快可以種西瓜或者南瓜

多謝,  babycherry,     jeffreyngcm  的評分

評分

查看全部評分

sillyar 發表於 2012-3-28 21:05:46 |顯示全部樓層
嘩~都種左唔少野喎, 你係公司窗台種?
第一次聽跳舞草呢種植物, 真係聽到音樂會跳舞咁神奇??不如拍條片來睇下~

等我呢D長大, 有排等呀 :P  發表於 2012-3-29 23:10
等我呢D長大, 有排等呀 :P  發表於 2012-3-29 23:10
回復

mummy 發表於 2012-3-28 21:10:13 |顯示全部樓層
Office都可以噤大製作,實在太好喇。
室內種植,想請教花肥嘅處理。
回復

barbeemak 發表於 2012-3-28 21:32:30 |顯示全部樓層
你公司可以咁種法都無人話, 真好

老闆唔理, 佢都算係咁囉  發表於 2012-3-29 15:37
回復

farfeifar 發表於 2012-3-29 02:04:30 |顯示全部樓層
自己係老闆囉

真係唔係呢........我只係小員工咋  發表於 2012-3-29 15:36
我其實都估喺噤  發表於 2012-3-29 14:35
回復

BI7PCB 發表於 2012-3-29 12:30:05 |顯示全部樓層
可恶既菜虫啊   打死你啊  
2012-03-29 10.30.41_调整大小.jpg
回復

lvemoe 發表於 2012-3-29 15:36:19 |顯示全部樓層
BI7PCB 發表於 2012-3-29 12:30
可恶既菜虫啊   打死你啊

http://hkplants.com/forum.php?mo ... 49&fromuid=5356

你試下參考下......對芽蟲一百巴仙可以完全做瓜
硅酸鹽白土, 買最幼細的粉狀, 對軟體害蟲有物理擊殺效果
天然無害, 噴左都可以即刻收成
我以前研究呢隻野時, 知道好似話有其他名字的產品, 不似呢隻所謂日本牌子般貴, 但由於實戰上只用過一次,
所以我都無再研究平同貴的分別, 但實際上大家取材自同一類化石礦......唔知影響到底大不大
回復

lvemoe 發表於 2012-3-29 15:56:36 |顯示全部樓層
mummy 發表於 2012-3-28 21:10
Office都可以噤大製作,實在太好喇。
室內種植,想請教花肥嘅處理。

我好老土架咋, 係大陸買泥時, 順便買埋個隻有玩食字的肥,
食個"雞"字同埋"機"字的那一隻,
for葉, for花都買左, 加埋一d話係有機肥的顆粒肥
但會看看包裝, 有無話分解係慢,
我怕太快, 味道會太強, 老細會剷走我d野

開盆時, 在底層加泥加肥混在一起,
我不太理會落多定落少,
頂層1/3的泥都無落肥

如果佢地真係"有機", 分解其實己經慢過化肥
所以落多少少我都唔怕

但不能太多, 因為雞肥分解會耗氧, 太多反而對根部發育不利
不過早說了肥料要係緩慢分解, 所以都唔怕會灼根
但以防萬一, 開左盆後, 都隔兩個星期先種野

己經開左盆都過左一個月,
而家種得最多係豆苗, 只係收苗, 唔種大, 未能確定我咁落肥得唔得......

我唔係肥料專家, 上年都只係叫同事買埋俾我架咋
只知原理都係加基肥, 但真正有機材料我用唔到,
唔可能引到全公司都有蒼蠅......
只係買D好似係有機的肥料製品,
不過, 咁樣落, 情況不壞, 不臭

如有錯誤, 請高手指正

回復

twiggy 發表於 2012-3-29 16:00:19 |顯示全部樓層
公司種? 唔怕有蚊?
回復

lvemoe 發表於 2012-3-29 16:50:10 |顯示全部樓層
twiggy 發表於 2012-3-29 16:00
公司種? 唔怕有蚊?

第一, 我會用D 無咁有傷害的殺蟲水,
吉吉島都有賣, 話唔傷害人類動物等等
試過噴蚊, 要起碼半個鐘先會死
但又真係唔大味......

第二, 由於比較少外來物, 如外來的蟲蟲, 所以蟲害較少
基本上噴一次蚊滋, 跟住個一年都唔再有
回復

BI7PCB 發表於 2012-3-31 00:01:03 |顯示全部樓層
lvemoe 發表於 2012-3-29 15:36
http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=88684&pid=1234149&fromuid=5356

你試 ...

我朋友就教我最简单既方法,对于识飞既虫虫又唔想用农药,用蚊拍,对于爬行既用整碎既鸡蛋壳,鸡蛋壳碎左比较锋利,可以赶走爬行虫虫,鸡蛋壳我就已经保留一堆,但系未正式用,唔知效果如何。

回復

空中花雨 發表於 2012-3-31 13:08:28 |顯示全部樓層
哇哦,长的很好,你用的是什么土啊?
回復

lvemoe 發表於 2012-3-31 15:00:50 |顯示全部樓層
BI7PCB 發表於 2012-3-31 00:01
我朋友就教我最简单既方法,对于识飞既虫虫又唔想用农药,用蚊拍,对于爬行既用整碎既鸡蛋壳,鸡蛋壳碎左 ...

鸡蛋壳....我媽試過, 但是當肥料用.....
我都未試過
回復

BI7PCB 發表於 2012-4-1 21:29:55 |顯示全部樓層
整碎蛋壳千奇唔好整到粉末啵  爬行虫虫经过就会比锋利蛋壳刮伤
回復

lvemoe 發表於 2012-4-2 12:45:26 |顯示全部樓層
空中花雨 發表於 2012-3-31 13:08
哇哦,长的很好,你用的是什么土啊?

用的只是花墟買的, 約一百蚊, 十幾公升的泥, 其實見佢寫外語我就買啦

但太重, 只買左兩包就停左

之後係淘寶買左80公升的靚土, 見佢超平運費, 所以直接送到公司
非常方便

回復