返回列表 發新帖

稅局攪笑趣事編 (有趣的姓名)

作者: Sergio 發表于 2012-3-28 17:04:35
6915 50
Sergio 發表於 2012-4-5 15:10:41 |顯示全部樓層
從前,有一家人,爸爸叫李講先,媽媽叫吳講得,
而他們有一個兒子,叫李笨。
有一天,李笨不見了,他的爸媽都很緊張,所以就去警局報案。
一個警員問爸爸:你叫什麼名字? 爸爸說:李講先,
然後,警員又問媽媽:你又叫什麼名字?媽媽說:吳講得,
警員問佢地到警局做什麼,他們說:搵李笨。

Agree x2  發表於 2012-4-15 00:28
笑爆~  發表於 2012-4-5 15:19
回復

wilson11 發表於 2012-4-5 15:17:40 |顯示全部樓層
你是否係其中一位被玩的一個
回復

八王爺 發表於 2012-4-5 15:21:48 |顯示全部樓層
聽咗咁多搞笑,我有一個正經嘅。

話說以前收夜校學生,有一季咁啱同一班同學嘅姓名如下:

Leslie Cheung
陳惠嫻
曾智偉
黃飛

當時我跟同事講,老師派嘢時,真喺明星同學會。

勁! 似電視台多過學校! ha~~  發表於 2012-4-5 15:25
回復

claudiatang 發表於 2012-4-7 20:31:15 |顯示全部樓層
八點半電視劇有個現成搞笑名:裴常=賠償

ha~  發表於 2012-4-8 23:59
回復

胡步勁 發表於 2012-4-7 20:10:12 |顯示全部樓層
技術之達人 發表於 2012-4-5 11:13
我冇老豆架= =,我點叉知佢呀\./

不是因為你,我想這種改名人很粗心
回復

麥雅棠 發表於 2012-4-9 15:58:13 |顯示全部樓層
我唔講粗口架, 唔好誤會!
以前係銀行信用卡中心做野, 都有個真人真事. 打俾客戶要核對個人資料, 一定要講客戶全名. 全部電話拎起聽筒就會即時錄音.
某日我對面位同事一早打俾客公司就話搵"你X味" , 接電話個職員可能聽唔到, 我同事就大聲重覆"你X味"

到客戶接電話, 我個同事又要重覆一次叫全名, 因為有錄音,按規矩一定要講.
個客好嬲咁話: 叫我李小姐得喇!  

同事同李小姐收線後, 成班同事都停晒工, 笑唔停. 即刻研究佢ID, 冇改過名. 4X歲.
佢既全名叫"李露媚", 叫佢果個都覺得唔好意思.

40幾年前李小姐個名係好名黎, 可惜已不合時宜.  

真讓人面紅的名字﹗以前的人沒那麼多心眼想到那麼多意思﹗  發表於 2012-4-9 20:11
回復

Juliana 發表於 2012-4-14 03:20:36 |顯示全部樓層
希希朋友仔既同學仔叫..............巫賈寶!!
以前係入境處, 有個MADAM 叫朱玉籣!!

無價寶及豬肉難. 又真係幾有趣的啊!  發表於 2012-4-15 11:50
回復

Emily_yanyan 發表於 2012-4-17 12:40:59 |顯示全部樓層
聽過一個英文嘅:
Teacher: What's your parents' name?
Student: My father's name Laughing, my mother's name Smiling.
Teacher: Are you Kidding?
Student: No, Kidding is my borther's name, my name is Joking.

ha~~  發表於 2012-4-17 19:46
回復

八王爺 發表於 2012-5-25 17:11:57 |顯示全部樓層
有冇人講吓笑話!
回復

jeffreyngcm 發表於 2012-5-25 17:20:02 |顯示全部樓層

我有個同事叫吳家樂, 有日收到佢結婚請飲張帖一睇,
發現佢老婆叫李慧敏, 兩公婆都係明星名

好正喎!  發表於 2012-5-29 12:04
回復

八王爺 發表於 2012-5-29 12:10:56 |顯示全部樓層
某日同兩個女在樓下食晚飯,食完行路回家,突然女兒唔行,企系度大叫。

女:嘩!好核突呀!街上有隻曱甴!
我:(扮曱甴声)嘩!好驚呀!有兩碌巨柱系前面呀!
女:咦...咩巨柱? ... 曱甴咁肉酸,唔敢行呀!
我:曱甴都話你肉酸呀!又巨大,戴住紅色膠框,兩碌巨柱一樣嘅雙腳隨時踩死佢。你話邊個驚啲?
女:哈哈哈...我系戴住紅色膠框嘅怪物。
回復