o向內地開人民幣存款戶口

作者: ayclui 發表于 2008-4-3 10:39:41
2583 11
大家有無諗住/已經o向內地開咗人民幣存款戶口呢? 有咩手續同有咩銀行推介呢?
Fonica 發表於 2008-4-3 10:44:53 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-4-3 10:39 發表
大家有無諗住/已經o向內地開咗人民幣存款戶口呢? 有咩手續同有咩銀行推介呢?

a, 妳真係諗著辭官歸祖國呀?
回復

mcyan 發表於 2008-4-3 11:06:36 |顯示全部樓層
帶回鄉証就開到,羅湖口岸已有一間中國銀行係到,都方便,但係要好耐,因為會好多人。
回復

ayclui 發表於 2008-4-3 11:31:19 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2008-4-3 10:44 發表

a, 妳真係諗著辭官歸祖國呀?

芳芳, 唔係啊...我都唔鍾意返大陸嘅
不過見d人話做人仔定期好...諗吓啫...

原帖由 mcyan 於 2008-4-3 11:06 發表
帶回鄉証就開到,羅湖口岸已有一間中國銀行係到,都方便,但係要好耐,因為會好多人。

我見報紙話o向大陸開户口之後再整埋網上理財, 咁就可以o向香港網上滙錢, 唔駛帶住d錢上大陸o架, 唔知係咪真呢?
回復

mcyan 發表於 2008-4-3 11:40:40 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-4-3 11:31 發表

我見報紙話o向大陸開户口之後再整埋網上理財, 咁就可以o向香港網上滙錢, 唔駛帶住d錢上大陸o架, 唔知係咪真呢? ...

但係我尋日聽新聞講滙錢上去之後拎番有麻煩喎,我而家搵緊報紙睇,研究下先。

我又唔係唔鐘意大陸,不過我就唔喜歡深圳、珠海。

回復

八王爺 發表於 2008-4-3 11:47:32 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-4-3 03:39 發表

無問题,我有 招商銀行 一卡通戶口,同 工商銀行 戶口,都是 人民幣的。
沒有困難,即开即用。 只要 回乡证 和 錢!
回復

ayclui 發表於 2008-4-3 11:48:59 |顯示全部樓層
原帖由 mcyan 於 2008-4-3 11:40 發表

但係我尋日聽新聞講滙錢上去之後拎番有麻煩喎,我而家搵緊報紙睇,研究下先。

我又唔係唔鐘意大陸,不過我就唔喜歡深圳、珠海。

咦, 係喎...滙錢上去之後拎番有麻煩? 大陸好似限制住每日提錢嘅金額o架喎
回復

mcyan 發表於 2008-4-3 11:51:05 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-4-3 11:47 發表

無問题,我有 招商銀行 一卡通戶口,同 工商銀行 戶口,都是 人民幣的。
沒有困難,即开即用。 只要 回乡证 和 錢!

王爺,招商銀行一卡通戶口,係香港開,定期息口係唔係跟大陸架?
回復

cuiyao 發表於 2008-4-3 12:45:45 |顯示全部樓層
請問有冇人企圖/試過/現正,問銀行借低息貸款,存人民幣等升值??
回復

ayclui 發表於 2008-4-3 14:46:40 |顯示全部樓層
哈哈, 見到報紙有講, scan 比大家睇睇...scan 嘅質素較差, 大家忍耐吓
回復

sandy 發表於 2008-4-3 14:59:10 |顯示全部樓層
招行一卡通好方便. online可以處理 $$  開戶冇難度. 同八王爺講一樣, 去深圳可做到.   如有多餘錢. 放係果邊做定期 . 事實係高.  不過果邊限制會多d.  如果話係果邊提錢拎番過關返來. 其實海關係有限制金額. 唔check倒就冇事囉.
回復

noel 發表於 2008-4-3 15:44:04 |顯示全部樓層
aycliu....响國內開戶,要揾國營兼多分行嘅銀行,地區及個人需要都要考慮。  
建設、工商同農業都是大行,分佈地區廣(偏遠),比較方便

中行係大,但主要分行集中在大城市,如你去的地區屬半開發的話,會幾唔方便。
順帶一提,香港同國內中行係會計分家,別以為萬一出事,香港中行會有得賠,
佢地只可幫你send email 或 fax 到國內嘅支行 "查詢" ga ja...

入錢之後想拎番有麻煩?  銀碼少於六位數字一般都 ok,不過隱陣d咪
早幾日打電話通知咯,要 調返d 出嚟嘛~

開戶後最好一拼申請提款咭,以後攞 $冇難度
啊~ 佢地星期六開到五點,星期日都開半日ga~

過關限制以前係 6仟,而家唔知咯~
如開戶只係為方便第日在國內嘅消費開支做準備,
第一次每人袋 5仟入account,有排玩喇~

至於網上銀行,睇定先....暫時都係咪搞往~

回復