心思思想養多隻 ^^

作者: carlo 發表于 2008-4-2 16:57:38
2963 14
HIHI~  您地好呀 ! 我本來有一隻 POODLE , 而家想買多隻比熊 PUPPY , 我係 DOG ONE LIFE 睇中左 , 唔知大家有咩意見呢 ? 
sam 發表於 2008-4-2 17:52:57 |顯示全部樓層
有伴梗好啦!
你.............更加唔得閒之馬!
回復

carlo 發表於 2008-4-3 00:37:04 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-4-2 17:52 發表
有伴梗好啦!
你.............更加唔得閒之馬!

hehe~ 買左啦
回復

sam 發表於 2008-4-3 07:58:45 |顯示全部樓層
睇到你另外個 post 啦!
冇d定力!

不過狗仔又真係好 cute 嘅!.........................(難怪嘅!..................自己都係咁!)
回復

carlo 發表於 2008-4-3 11:28:43 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-4-3 07:58 發表
睇到你另外個 post 啦!
冇d定力!

不過狗仔又真係好 cute 嘅!.........................(難怪嘅!..................自己都係咁!)

heheehhe ~ 我係無咩定力架 .....
回復

cuiyao 發表於 2008-4-3 17:13:36 |顯示全部樓層
買0左?

我有個朋友,起初養一隻小牧,後來就係為0左小牧有個伴,就買了第二隻小牧。
之後,佢信風水命理0既媽媽,同佢講︰「兩口犬,即係一個『哭』字。」於是,佢走去買多0左隻雪橇。
又之後,又唔知邊個同佢講︰「三口犬,所以你未能成大『器』。」朋友又於是乎計劃買第四隻,但畀我喝止0左..

祝你唔會太忙。
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-4-3 17:45:12 |顯示全部樓層
原帖由 cuiyao 於 2008-4-3 17:13 發表
買0左?

我有個朋友,起初養一隻小牧,後來就係為0左小牧有個伴,就買了第二隻小牧。
之後,佢信風水命理0既媽媽,同佢講︰「兩口犬,即係一個『哭』字。」於是,佢走去買多0左隻雪橇。
又之後,又唔知邊個同佢講︰「三口犬,所以你未能成 ...

兩口犬"哭" 已問過相學老師,與風水命理沒有關係,只是拆字的人的解釋而已,所以各位可放心養第二隻犬
回復

cuiyao 發表於 2008-4-3 19:14:23 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-4-3 17:45 發表

兩口犬"哭" 已問過相學老師,與風水命理沒有關係,只是拆字的人的解釋而已,所以各位可放心養第二隻犬

有冇關係我實在唔太清楚。但我估養0野確係個無底深潭,我另一個朋友屋企愈來愈多貓(依家有八隻)。我估,當有一隻0既時候又想買第二隻陪佢,之後又有第二0的「理由」令人買第三隻,第四隻...最後搞到自己非常忙碌...

回復

carlo 發表於 2008-4-4 20:19:41 |顯示全部樓層
原帖由 cuiyao 於 2008-4-3 17:13 發表
買0左?

又之後,又唔知邊個同佢講︰「三口犬,所以你未能成 ...

-  我未有小孩前都養好多貓狗架 , 我咪有好多器   -  thx , 我估我都唔會太忙掛 ?   thx ~
回復

Sophia 發表於 2008-4-9 23:50:52 |顯示全部樓層
其實養幾多隻都無問題,只要養之前考慮清楚自己可以照顧佢o地一世就OK啦!我老公識得個同事幾個月就換一只狗狗,仲要口口聲聲話自己幾愛狗。結果買隻金毛就遺棄隻八哥、再買有隻聖斑納番黎,又遺棄隻金毛。動物都有生命,照顧唔倒佢一世就千其唔好養。同埋我會建議領養
回復

carlo 發表於 2008-4-10 00:34:31 |顯示全部樓層
原帖由 Sophia 於 2008-4-9 23:50 發表
其實養幾多隻都無問題,只要養之前考慮清楚自己可以照顧佢o地一世就OK啦!我老公識得個同事幾個月就換一只狗狗,仲要口口聲聲話自己幾愛狗。結果買隻金毛就遺棄隻八哥、再買有隻聖斑納番黎,又遺棄隻金毛。動物都有生命,照顧 ...

我唔係新手黎既 , 我之前果 d 養左十幾年 , 過左身 , 而家再養番 je !

我都有 2 隻貓領養既 , 1 隻 ok , 1 隻情緒有問題 ........
回復

Sophia 發表於 2008-4-10 13:47:42 |顯示全部樓層
原帖由 carlo 於 2008-4-10 00:34 發表

我唔係新手黎既 , 我之前果 d 養左十幾年 , 過左身 , 而家再養番 je !

我都有 2 隻貓領養既 , 1 隻 ok , 1 隻情緒有問題 ........

其實係咪新手都無所謂,我覺得只要你愛錫佢o地,實踐一身一世的承諾就無問題。我自己都三貓三狗。可能自己間中有幫o下手貓狗做義工,周不時都接觸倒D人因為三分鐘熱度,之後就遺棄貓狗的事實。再加上偶然會遇倒或聽倒D義工執倒的棄犬係D繁殖場見佢o地生得太多,無得再生就會放佢o地上山或遺棄o係路邊。所以有機會就會去煩o下人,叫人唔好去買,免得助長左D無良狗販。
希望多D人尊重生命。

貓貓情緒有咩問題呀?有無辦法可以幫倒佢?
回復

carlo 發表於 2008-4-10 18:05:24 |顯示全部樓層
sopia ,

咁到時您係味都去 ? 而家唔夠糾察呀 !

http://hk.myblog.yahoo.com/carlong2002/article?mid=13667

我地幾個義工都接觸過隻貓 , 估佢以前主人應該對佢唔好 , 攪到佢好驚人, 又周圍大小便 !  我都接左手咁耐 ....... 8 月 27 到而家 , 佢都係咁 !   唉 ! 我都無辦法 !
回復

Sophia 發表於 2008-4-12 22:20:18 |顯示全部樓層
Sorry呀!去唔倒因為一早約好左人。
貓貓對陌生環境真係比較難適應,尤其如果曾經有唔開心的經歷。貓貓真係要比長好多時間先會安心,希望貓貓快D會適應你同你的屋企人啦!咦!咁貓貓係咪同兩隻可愛狗狗一齊住?咁可能佢會更加不安,因為我大o個兩隻原本貓係唔驚狗的,但當我領養左另一隻狗狗時,佢o地都lee埋左好一段時間先適應倒。所以你只貓貓可能要更長時間。祝福中
回復

carlo 發表於 2008-4-14 03:21:40 |顯示全部樓層
原帖由 Sophia 於 2008-4-12 22:20 發表
Sorry呀!去唔倒因為一早約好左人。
貓貓對陌生環境真係比較難適應,尤其如果曾經有唔開心的經歷。貓貓真係要比長好多時間先會安心,希望貓貓快D會適應你同你的屋企人啦!咦!咁貓貓係咪同兩隻可愛狗狗一齊住?咁可能佢會更加不 ...

thx ! 貓兒養左係 office , 果度無其他 pet , 因為佢係屋企 ”new 事 ”豆” fee ” .....
回復