台灣特產 ~ 山粉圓 (山香)

作者: catpcpooh 發表于 2008-4-2 13:57:38
4713 7
自己很喜歡吃有山粉圓(香港人叫"黑珍珠")的糖水, 所以二月去台灣的時候買了小小回來, 見它都是種子呢, 貪得意便試試落泥, 睇下佢會唔會生長, 今日見到佢發芽, d葉仔都好可愛架~!

有興趣試下可以pm我取種籽, 大家一齊試試種~!

20080402~可愛的小葉!

註 :

山粉來自台灣, 由山香之籽直接烹煮再以冰糖而成, 山香(山粉圓)是野生天然珍品. 把山香草上採收的黑色種子泡在水中,經過煮熟而成, 煮熟後的黑色種子表面會產生膠質,加上糖水就成了山粉圓

由於山香草含有白樺脂酸,據說它有退火,降血壓,整腸健胃功效
BTFCHAU 發表於 2008-4-2 14:38:10 |顯示全部樓層
即系 Basil D 種子. Right? 好似芝麻甘細粒
回復

catpcpooh 發表於 2008-4-2 14:58:15 |顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

山粉圓 = basil ??~  

咁我就唔知喎~~ 家有羅勒既種子, 今晚返去對一對先~~
回復

everydayfan 發表於 2008-4-2 15:07:55 |顯示全部樓層
泰國甜品都會找到這種子~
回復

carolc 發表於 2008-4-2 20:54:23 |顯示全部樓層
子葉似 basil 囉
回復

ricricric109 發表於 2008-4-3 03:55:44 |顯示全部樓層
wiki: 羅勒煮熟後的黑色種子表面會產生膠質,也就是蘭香子或明列子,和山粉圓極為相像,但兩者不同。

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%BE%85%E5%8B%92
回復

ricricric109 發表於 2008-4-3 03:58:28 |顯示全部樓層
回復

catpcpooh 發表於 2008-4-3 09:07:51 |顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

多謝你的資料呀~~ 好有用啊!

佢d小花都很可愛呢~
回復