問 : 植料可唔可以預先消毒

作者: peeseela 發表于 2008-4-1 18:37:00
1719 16
想問而家天氣潮濕, 包泥又已經開左未用完, 將來再用可唔可以預先用漂白水或都洗洁精浸浸先種植物?

源於睇返noel個舊貼.
http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid=940&highlight=%E7%99%BC%E6%AF%9B

sophie 發表於 2008-4-1 21:42:59 |顯示全部樓層
漂白水和洗潔精是用來消除植物的害蟲, 非不得已也不會應用. 如果用來"洗"泥, 那麼連泥中的好物質也會破壞.

換泥時, 細心觀察土壤, 如有異味或白色粉狀又或蠕動物, 當卽棄置. 無謂因少失大啊!
回復

heiheimama 發表於 2008-4-1 21:45:36 |顯示全部樓層
可以用錫紙包住d泥放入焗爐(不是微波爐)焗.~
回復

aj~kiss 發表於 2008-4-1 21:45:55 |顯示全部樓層
有人會用微波爐丁泥,但比我見到土壤有異味或白色粉狀又或蠕動物, 一定卽時棄置.
回復

GMT+8 發表於 2008-4-1 21:52:35 |顯示全部樓層
我上次係溢本乘買左一包泥...........入面發現一個由3個小球根生長一起的謎之球根, 我啪開左一粒見仲有水份, 拿拿聲走去用Hi-fresh開水浸下佢地.......過左幾日,而家有d小根長出來, 唔知係什麼來的呢. 最衰Yahoo blog down 左, 唔係貼張相畀你地睇下
回復

aj~kiss 發表於 2008-4-1 21:58:30 |顯示全部樓層
原帖由 GMT+8 於 2008-4-1 21:52 發表
我上次係溢本乘買左一包泥...........入面發現一個由3個小球根生長一起的謎之球根, 我啪開左一粒見仲有水份, 拿拿聲走去用Hi-fresh開水浸下佢地.......過左幾日,而家有d小根長出來, 唔知係什麼來的呢. 最衰Yahoo blo ...

買泥送球根........... 有賺
回復

GMT+8 發表於 2008-4-1 22:01:00 |顯示全部樓層
哈哈, 係丫, 不過唔知會唔會係外星怪(植)物呢
回復

heiheimama 發表於 2008-4-1 22:02:55 |顯示全部樓層
原帖由 GMT+8 於 2008-4-1 22:01 發表
哈哈, 係丫, 不過唔知會唔會係外星怪(植)物呢

哈哈,都係酢醬草居多!~
回復

sophie 發表於 2008-4-1 22:18:19 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-1 22:02 發表

哈哈,都係酢醬草居多!~

酢醬草~~都好靚喎
回復

peeseela 發表於 2008-4-2 08:31:15 |顯示全部樓層
多謝sophie & 希媽解答, 問定先啫, 冇事冇事, 原本係怕眼大睇唔到, 睇吓可唔可以做預防.
回復

mkpetpet 發表於 2008-4-2 18:40:22 |顯示全部樓層
我用保鮮紙,  包住放入微波爐,  叮兩分鐘左右0羅.
回復

peeseela 發表於 2008-4-2 19:30:34 |顯示全部樓層
原帖由 mkpetpet 於 2008-4-2 18:40 發表
我用保鮮紙,  包住放入微波爐,  叮兩分鐘左右0羅.

你係唔係為安全起見, 係D泥冇事既情況下叮泥?
我冇焗爐, 如果用微波爐, 點樣包, 叮完會唔會攪到成個爐都係泥?
回復

GMT+8 發表於 2008-4-2 20:34:42 |顯示全部樓層
好似平時叮飯咁就ok, 包得好應是不會爆開的, 但要check清沒金屬先好入去叮
回復

vkzone2002 發表於 2008-4-2 23:07:47 |顯示全部樓層
咁買泥有無內付閃咭或抽獎卷呀? 真LUCKY!
回復

mkpetpet 發表於 2008-4-3 12:40:53 |顯示全部樓層
我係因為 d 泥之前種過其他0野,  但跟住0個樣0野死0左,  所以閒置0左 d 泥0係度.  之後睇到一 d 資料,  叮可以殺菌,  所以咪叮0羅.  方法跟 GMT+8 所講就 ok 喇.
回復

GMT+8 發表於 2008-4-4 00:45:30 |顯示全部樓層
呢3粒就係謎之球根了!!!

回復

小白 發表於 2008-4-4 01:39:44 |顯示全部樓層
可應該以試下放入透明膠袋, 封住佢, 然后晒太陽 (暴晒), 睇書的
回復