作者: 車厘茄仔 發表于 2012-3-24 23:25:50
1809 5
有冇人知道其實花生夫要發酵幾耐先啱,問過花店店員,一個話三曰另一個又話七日要三個月内用完;上網睇又話要發酵兩至十二個月搞到我有啲亂!
cklife 發表於 2012-3-25 08:31:03 |顯示全部樓層
你意思係要花生麩做液肥既發酵時間嗎?
還是花生麩放左落泥做堆肥既發酵時間呢?

花生麩可以作為固體肥用,又可以做液肥用,發酵時間唔同囉...
回復

車厘茄仔 發表於 2012-3-25 08:51:40 來自手機 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-3-25 08:31
你意思係要花生麩做液肥既發酵時間嗎?
還是花生麩放左落泥做堆肥既發酵時間呢?

我想埋係泥裏面!液肥係點整架?我不知道可以做液肥請高手指教!
回復

車厘茄仔 發表於 2012-3-25 09:31:49 來自手機 |顯示全部樓層
我想問如果埋係泥裏面咪會整爛啲根,會唔會有問題架?同埋我花生夫,骨粉'甲殼素一齊發酵是正確嗎?
回復

cklife 發表於 2012-3-25 09:38:56 |顯示全部樓層
車厘茄仔 發表於 2012-3-25 08:51
我想埋係泥裏面!液肥係點整架?我不知道可以做液肥請高手指教!

埋係泥裡面,係做基肥嗎?  還時做追肥呢?  或做堆肥?

基肥===植物換盆,或小苗新植入花盆時,係盆底放既肥料。係唔會即時被植物使用,當植物長大會生根伸到去盆底時,就可以取用肥料(建議唔好單用花生麩一種肥料..要溝肥好D)。一般放基肥時,我地會再用一層泥約2-3吋隔開肥料同植物既根,所以,落生肥都唔怕。不過最好係落完基肥蓋好泥土後3-5天後再放植物。

做追肥===即係植物己經生係度,你可以係盆邊挖一個洞,或一條坑埋肥落去,再蓋番黎作追肥。尤其生肥發酵會產生熱力,所以要距離主根遠D,唔係就會燒傷根。如果花盆細植物大,建議唔好用生肥,改用腐熟有機肥作追肥。

堆肥===無植物係泥,埋生肥入去等佢腐熟,等佢熟左再利用可以免燒根。存放越耐腐熟程度越完全,我一般放最少兩個月。(唔可以完全乾燥,要加少少水先可以發酵)應該算係有氧堆肥。

花生麩液肥===液肥係加水吽過,等佢腐熟再作追肥用既。
將花生麩粉放入水中,讓它在缺氧環境下分解。 2-12 個月後便可使用。時間越長,熟腐程度越高,越不易燒傷植物。花生麩與水的比例約為 1:15 ,使用時,需先將液肥加水稀釋,液肥與水的比例約為 1:7 。施用後,最好能淋水以免燒傷植物。

回復

車厘茄仔 發表於 2012-3-25 10:07:03 來自手機 |顯示全部樓層
非常非常感謝cklife的回答,非常長細!
回復