返回列表 發新帖

你地支唔支持徵收垃圾收費?

作者: empire 發表于 2012-3-22 12:54:17
5071 28
弘安 發表於 2012-4-18 00:49:42 |顯示全部樓層
cowslip 發表於 2012-3-22 16:37
我住村,一向都要去垃圾站掉垃圾,無人離屋企收架,唔通到時要有人坐在垃圾站等收錢?? ...

我都係住村, 恐怕到時d人半夜先掉垃圾, 又或者掉係巷仔或山邊, 又或者周街掉垃圾, 死都唔會帶返屋企, 到時香港仲亂
回復

empire 發表於 2012-4-19 13:58:40 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2012-3-30 10:37
垃圾既問題係必須解決, 這當然政府責無旁貸, 必須處理, 但成日攞去堆同焚(空氣污染是其他國藉既人對香港最 ...

其實, 香港仲有好多好人既, 奉公守法, 願意付出既人既, 係咪, 小小付出, 祈望有個好的香港, 唔係被垃圾拖累, 堆到臭的香港, 唔好咩 ?

冇錯, 香港係有好多好人, 但冇責任感嘅人都有好多。
或者我太悲觀啦, 不過只要有5%唔守法嘅人, 將原本佢地棄置響家居嘅垃圾周圍扔, 香港嘅環境衛生就不可想像。

回復

empire 發表於 2012-4-20 10:28:44 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2012-4-20 08:17
5% 既亂掉垃圾既壞人縮骨精,去信建議政府有關部門立法罰重款,會唔會有阻嚇作用?

攞出街掉小量垃圾就得 ...

立法罰重款? 幾重先見重? 另執法上又是否可行? 政府冇可能廿四小時派人巡邏, 捉唔受法嘅市民。

政府邊有咁多人手去做野, 連控煙都係無人手做野~  發表於 2012-5-4 21:48
回復

青蛙媽媽 發表於 2012-5-4 21:47:22 |顯示全部樓層
我做左垃圾分類巳做左一年半, 沒有銀底的包裝物料, 塑膠都可以環保回收,
一般人無咩環保意識, 見好多人所扔的垃圾, 內有紙類, 和塑膠物品~
幸好我個幢大廈都有一班好似同我一樣把垃圾分左類, 再把可回收的物品去三色箱,
盡量唔好賣外賣, 就算買外賣, 可以同人講聲走餐具, 攪party同bbq唔好再買鍚紙兜, 紙同膠做即棄的餐具~
回復

青蛙媽媽 發表於 2012-5-4 22:08:35 |顯示全部樓層

連鎖幾間大型快餐食市, 大量係堂食都要用上用完即棄食具, 連攪奶茶個鐵匙都唔用, 要用即棄膠匙,

專門食雞個間野, 仲要用埋晒個D即棄膠盒, 堂食薯蓉都要一個膠蓋加一個發泡膠,

咩銀行話咩都要用電子服務, 倒頭來一個月我地未收唔少, 佢地寄來的借錢, 宣傳單張~

好聽D米話E家人工貴, 無資金請人去洗碗,

佢地更加唔會把膠製的即棄膠具, 先分類放入環保回收箱, 一大袋就掉~

M記用上大量紙製品~

如果香港有人很去做野, 我想每日棄置到堆田區, 垃圾可以減少~

死未~環保署無可能唔去管~
回復

empire 發表於 2012-5-5 10:04:14 |顯示全部樓層
青蛙媽媽 發表於 2012-5-4 22:08
連鎖幾間大型快餐食市, 大量係堂食都要用上用完即棄食具, 連攪奶茶個鐵匙都唔用, 要用即棄膠匙,

專門食雞 ...

其實都係, 依家洗碗人工好貴, 我個friend (日本料理) 話冇$50/hr都好難請人。
既然可以徵膠袋稅, 係咪都可以徵收即棄型餐具稅, 將用即棄型餐具嘅成本, 同請洗碗工嘅成本拉翻近。
回復

purplestar 發表於 2012-5-5 22:45:30 |顯示全部樓層
我覺得先行源頭癈物分類,遲一步再考慮垃圾徵費更重要及效用更大!
回復

yukyo 發表於 2012-10-30 11:06:29 |顯示全部樓層
leeleeplant 發表於 2012-3-27 14:40
我個人好欣賞八王爺的睇法,處理同利用垃圾確實係一門學問,應該自小從公民教育開始。

我以前住屋苑,沒有 ...

我都覺得做廚餘收集處理垃圾係好方法,個人經驗真係少左好多垃圾,但最怕係d人唔知擺d乜落廚餘收集箱度
回復

leoleo 發表於 2012-10-30 22:45:05 |顯示全部樓層
其實除了市民外,政府應該監管大型的公司,例如百佳或者一些酒樓
回復