台灣速遞枝條到香港一問

作者: malawi 發表于 2012-3-20 18:28:24
2611 7
請問有無人比較熟台灣嘅情況,如果要速遞一枝無泥無葉嘅枝條嚟香港可以嗎?能否通過兩地海關?
dick168 發表於 2012-4-17 17:50:33 |顯示全部樓層
我曾在郵局寄過蘆薈去台灣,因為冇消毒紙打回頭,後來補辦消毒紙再寄就成功了,台灣寄香港我想更容昜吧!
回復

avery 發表於 2012-4-17 20:14:07 |顯示全部樓層
該問 能否 "合法地" 通過兩地海關 ?

"消毒紙" ... 果張叫 植物檢疫證 PHYTOSANITORY CERTIFICATE, 臺灣唔多承認香港發既檢疫證, 香港係萬能插蘇所以係疫區, 再寄成功可以只係海關抽唔中
回復

dick168 發表於 2012-4-22 20:30:06 |顯示全部樓層
avery 發表於 2012-4-17 20:14
該問 能否 "合法地" 通過兩地海關 ?

"消毒紙" ... 果張叫 植物檢疫證 PHYTOSANITORY CERTIFICATE, 臺灣 ...

我果張 PHYTOSANITORY CERTIFICATE 在西九政府合署發出的,臺灣居然會吾承認?
回復

avery 發表於 2012-4-22 23:54:29 |顯示全部樓層
發出既只係香港漁護處,驗貨既係另一個國家唔同機構 (中華民國農委會),只要標準唔一樣,主動權響入口機關果度

我明白喇、臺灣係農業國,所以入口比較嚴,香港唔係農業國,由臺灣進口應該冇晒問題架。  發表於 2012-4-23 12:33
回復

avery 發表於 2012-4-23 20:06:45 |顯示全部樓層
Yes ~ exactly ~

香港進口 from anywhere 應該冇問題
回復

malawi 發表於 2012-4-24 15:04:53 |顯示全部樓層
但係我問過快遞公司,話一定唔會收貨(台灣嗰邊),咁寄空郵又唔知得唔得呢?
回復

BBBQQ 發表於 2012-4-27 19:40:15 |顯示全部樓層
唔係貢咩?
第 4(3)條:  任何人士均不得輸入任何其他植物,除非該植物附有植物進口證
和有效的植物檢疫證明書。  
第 5(a)條:  輸入下列植物無需植物進口證或植物檢疫證明書:  
(i)   切花 ;  
(ii)   供食用的水果及蔬菜;  
(iii)   供人及動物食用或作工業用途的榖物、豆類、種子及香料;
(iv)   木材及木製品,包括藤器及竹器;  
(v)   乾煙草及含有乾葉的製作品;  
(vi)   產自及來自香港以外的任何中國地方的植物。
回復