都係你地衰... :_(

作者: pearl413 發表于 2008-4-1 11:00:58
6983 75
都放底o左架啦, 又攪到我上番癮

Krista..d Leo B.. o左一粒, 你見唔見到佢呀..  我送o左d俾bchai, 希望係超級保母o既照顧下, 可以留後啦  反而d魚骨唔見影..

我自己星期六買o左盤S. bright eyes C. Aiko.. 而上年以為死oo既一盤迷岩, 又竟然枯木逢春.. 不過唔知佢係乜lu..

仲有一小堆pusilla..

我仲想收集其他迷岩品種呢~~

Leo. B (29-3-08) 你搵唔搵都佢呀??

Leo. B (29-3-08) 你搵唔搵都佢呀??

近dd

近dd

pusilla~~

pusilla~~

啱啱番, 換o左泥 (30-3-08)

啱啱番, 換o左泥 (30-3-08)

開o左啦~~ (31-3-08)

開o左啦~~ (31-3-08)

好可愛\^o^/

好可愛\^o^/
kong 發表於 2008-4-1 11:04:46 |顯示全部樓層
迷岩好好玩, 泥面死左, 泥下面嘅球重做緊野, 等待時機翻生!
回復

pearl413 發表於 2008-4-1 11:12:13 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2008-4-1 11:04 發表
迷岩好好玩, 泥面死左, 泥下面嘅球重做緊野, 等待時機翻生!

係呀, 係呀  不過我仲未好捉到佢地脾氣... 有d好喜歡高濕, 一d濕多dd就爛葉... 特別係d超迷呀...
回復

mcyan 發表於 2008-4-1 11:15:54 |顯示全部樓層
你星期六買咗bright eyes?係邊樹買呀,我星期六都有去搵,但係無收獲,我都開始中毒呀。
回復

pearl413 發表於 2008-4-1 11:21:38 |顯示全部樓層
原帖由 mcyan 於 2008-4-1 11:15 發表
你星期六買咗bright eyes?係邊樹買呀,我星期六都有去搵,但係無收獲,我都開始中毒呀。

響bunbun呀..
回復

mcyan 發表於 2008-4-1 11:24:18 |顯示全部樓層
原帖由 pearl413 於 2008-4-1 11:21 發表

響bunbun呀..

係bunbun呀,死火啦咁就,我老花定發雞盲?見唔到呀~~
回復

pearl413 發表於 2008-4-1 11:28:43 |顯示全部樓層
原帖由 mcyan 於 2008-4-1 11:24 發表

係bunbun呀,死火啦咁就,我老花定發雞盲?見唔到呀~~

唔係你老花, 係我做開"拾荒" , 慣o左響佢堆野度搵野咋.. 你知啦, o個度有幾整齊ka la
回復

mcyan 發表於 2008-4-1 11:34:30 |顯示全部樓層
原帖由 pearl413 於 2008-4-1 11:28 發表

唔係你老花, 係我做開"拾荒" , 慣o左響佢堆野度搵野咋.. 你知啦, o個度有幾整齊ka la

唔得我都要做"拾荒"先得。 D迷岩真係好可愛,就黎毒發啦。
回復

heiheimama 發表於 2008-4-1 11:48:25 |顯示全部樓層
上星期日,去花墟,見到人攞住最後一盆Bright Eyes,佢問我係咩黎架,係唔係魚骨呀.我一睇,圓葉既,正野,但個位太太唔肯放手呀!就咁我含淚目送$20一盆有花Bright Eyes呀!~

好彩我都唔執輸,買左盆牛奶香.呢盆好似冇咩人識bor!所以重有d貨!~
回復

pearl413 發表於 2008-4-1 11:51:34 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-1 11:48 發表
上星期日,去花墟,見到人攞住最後一盆Bright Eyes,佢問我係咩黎架,係唔係魚骨呀.我一睇,圓葉既,正野,但個位太太唔肯放手呀!就咁我含淚目送$20一盆有花Bright Eyes呀!~

好彩我都唔執輸,買左盆牛奶香.呢盆好似冇咩人識bor!所以重有d貨!~ ...

有咩, 有咩?? 我唔見o既??
係呀, 佢d bright eye 有花lum ka
回復

mcyan 發表於 2008-4-1 12:06:27 |顯示全部樓層
e.....ah.....我唔係星期六去,係星期日下畫去架。

牛奶香,希媽我真係唔識呀 ,可唔可以話過我知係點架。
回復

soniamok 發表於 2008-4-1 12:07:27 |顯示全部樓層
bunbun 都有 bright eyes 咁正
回復

heiheimama 發表於 2008-4-1 12:12:20 |顯示全部樓層
原帖由 mcyan 於 2008-4-1 12:06 發表
e.....ah.....我唔係星期六去,係星期日下畫去架。

牛奶香,希媽我真係唔識呀 ,可唔可以話過我知係點架。

Koellikohleria Erinoides "Red Satin",是一種迷你苦苣苔,Koellikohleria屬,聽說是有香味的!~

看妙妙的照片:http://www.dollyyeh.idv.tw/Gloxi ... _satin_vivian_3.jpg

成棵小蘭花咁,葉又有斑點,好可愛呢!都係$20!~(賣廣告)

回復

tata 發表於 2008-4-1 12:16:40 |顯示全部樓層
$20盆bright eyes咁抵? 咁咪要日日落去浦
回復

pearl413 發表於 2008-4-1 12:21:49 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-1 12:12 發表

Koellikohleria Erinoides "Red Satin",是一種迷你苦苣苔,Koellikohleria屬,聽說是有香味的!~

看妙妙的照片:

成棵小蘭花咁,葉又有斑點,好可愛呢!都 ...

好靚呀..我又要
回復

mcyan 發表於 2008-4-1 13:50:32 |顯示全部樓層
好吸引下,返返下工都想走去望下
回復

heiheimama 發表於 2008-4-1 14:45:25 |顯示全部樓層
Pearl講返你盆Bright Eyes,好像太多水了,好像浸著似的.唔駛咁濕呀!~
回復

pearl413 發表於 2008-4-1 15:12:02 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-1 14:45 發表
Pearl講返你盆Bright Eyes,好像太多水了,好像浸著似的.唔駛咁濕呀!~

其實佢地要點服侍ka..heiheimama..??
回復

heiheimama 發表於 2008-4-1 15:17:42 |顯示全部樓層
原帖由 pearl413 於 2008-4-1 15:12 發表

其實佢地要點服侍ka..heiheimama..??

同種av差不多啦!因為有球根在土裡,不妨多加些珠石以免爛根.另外,超迷岩特別鍾意濕度高(留意:同水多係兩回事),你可以放入溫室.有好多花友用玻璃瓶種,就係咁解.~
回復

pearl413 發表於 2008-4-1 15:22:28 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-1 15:17 發表

同種av差不多啦!因為有球根在土裡,不妨多加些珠石以免爛根.另外,超迷岩特別鍾意濕度高(留意:同水多係兩回事),你可以放入溫室.有好多花友用玻璃瓶種,就係咁解.~ ...

明白啦, 明白啦~~唔該heima
回復

1234下一頁